Przepis na placki z cukinii z fetą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce.

Odciśnij nadmiar wody.

Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Posiekaj koper.

Umieść w misce cukinię, koper, czosnek, jajka, mąkę orkiszową.

Dopraw solą, pierzem i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki.

Smaż po 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony.

Placki podawaj z dodatkiem pokruszonego sera feta i świeżo mielonym pieprzem.

Placki z cukinii z fetą podane na talerzyku z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
Placki z cukinii z fetą
Koszt przygotowania dania
39.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
697 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Placki z cukinii z fetą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to wspaniały pomysł na pyszny jarski posiłek. Placki z dodatek słonego sera feta świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Przepis na placki z cukinii z fetą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, czosnek, koper, mąka orkiszowa, ser feta, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z cukinii z fetą? Cukinie umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę. Posiekaj koper. Umieść w misce cukinię, koper, czosnek, jajka, mąkę orkiszową. Dopraw solą, pierzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki. Smaż po 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony. Placki podawaj z dodatkiem pokruszonego sera feta i świeżo mielonym pieprzem.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Ser typu feta jest odpowiednikiem tradycyjnego sera, który przygotowuje się z mleka krowiego. Sery typu feta mają bardziej kremową konsystencję i mają mniej intensywny smak w porównaniu do fety z mleka krowiego lub owczego.

Podsumowując placki z cukinii to prosty przepis na wegetariańskie danie na obiad. Pyszne placki można podać na wiele różnych okazji. Placki są dobre od razu po usmażeniu i niezbyt nadają się do przechowywania w lodówce.

Wartości odżywcze placków z cukinii z fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
205.15 kcal
697.53 kcal
Białko
8.26 g
28.07 g

Węglowodany w plackach z cukinii z fetą

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
16.65 g
56.62 g
Węglowodany przyswajalne
13.61 g
46.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.04 g
10.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
12.04 g
40.93 g
Tłuszcze nasycone
4.60 g
15.64 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.11 g
24.18 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.21 g
17.71 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.90 g
6.47 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
55.58 mg
188.96 mg

Witaminy w przepisie na placki z cukinii z fetą

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinii z fetą

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
279.35 mg
949.80 mg
Potas
148.88 mg
506.18 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
135.92 mg
462.13 mg
Żelazo
1.26 mg
4.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii z fetą 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z cukinii z fetą

Lista alergenów dla placków z cukinii z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania placków z cukinii z fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
700 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Mąka orkiszowa
340 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.72
Za 340 g
Ser Feta
400 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na placki z cukinii z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób