Przepis na placki z cukinii z thermomixu krok po kroku
- Cukinia 700 g
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Jajko 3 szt.
- Bułka tarta 150 g
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
Cukinię dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
Włóż do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 5.
Przełóż na koszyczek, dodaj pół łyżeczki soli i odstaw na 15 minut, aż puści sok.
Do naczynia Thermomixa wrzuć obraną i pokrojoną na większe kawałki cebulę.
Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
Cukinię odciśnij i dodaj na naczynia.
Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę pieprzu.
Wymieszaj 12 sekund / obroty wsteczne 3.
Na patelni rozgrzej olej.
Ciasto nakładaj za pomocą łyżki, formując placuszki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Często zadawane pytania
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Placki z cukinii

(liczba kalorii)
Placki z cukinii Thermomix - cechy przepisu
Więcej o plackach z cukinii z Thermomixu
Ten przepis na placki z cukinii z Thermomixa na pewno Was zaskoczy. Przygotowane z dodatkiem bułki tartej będą naprawdę smaczne i chrupiące. Dodatek przypraw takich jak słodka papryka sprawia, że są naprawdę pyszne. Te placuszki to świetny pomysł na obiad.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz został wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.
Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jak zrobić placki z cukinii w Thermomixie to uspokajam, że wykonanie to tylko kilka minut. Wystarczy rozdrobnić cukinię. Odsączyć ją z nadmiaru płynu. Rozdrobnić cebulę i dodać do niej cukinię, bułkę tartą, jajka i przyprawy. Następnie pozostaje już je tylko usmażyć na złoty kolor.
Nie czekaj i wykonaj wegetariańskie placki z cukinii Thermomix już dziś. Będą idealne na obiad, śniadanie lub kolacje. Mogą też być szybką przekąską, którą weźmiesz ze sobą do pracy.
Wartości odżywcze placków z cukinii z Thermomixu
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w plackach z cukinii z thermomixu
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na placki z cukinii z thermomixu
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinii z thermomixu
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach z cukinii z Thermomixu
Lista alergenów dla placków z cukinii z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta