Przepis na placuszki z cukinii bez jajka krok po kroku
- Cukinia 500 g 1 sztuka
- Mąka pszenna typ 500 30 g 3 łyżki
- Napój sojowy (mleko sojowe) 100 ml
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Zostaw w misce na 15 minut.
Odsącz cukinie z nadmiary wody i odciśnij porządnie.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z napojem roślinnym.
Do ciasta dodaj startą cukinie i wymieszaj dokładnie.
Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Często zadawane pytania
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Dietetyczne placki z cukinii
-
Placki z cukinii

(liczba kalorii)
Placuszki z cukinii bez jajka - cechy przepisu
Więcej o placuszkach z cukinii bez jajka
Placki w każdej odsłonie są pyszne i kocha je każdy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek masz gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placuszki z cukinii bez jajka. Nie ma nic prostszego niż smaczne placuszki z cukinii bez jajka w kilka minut, które są idealną propozycją na obiad. Są tak samo wilgotne, puszyste i pyszne jak tradycyjna wersja zawierająca jajka. W tym przepisie po prostu je pominięto dlatego są świetną propozycją dla wszystkich osób na diecie roślinnej, czyli takiej która wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Placki z cukinii nie dość, że są
wegetariańskie mogą być także bezglutenowe. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na mąkę ryżową lub z ciecierzycy. Zatem jak zrobić placuszki z cukinii bez jajka?
Nic prostszego, potrzebujesz jedną dużą sztukę cukinii, odrobiny mąki – sam zdecyduj czy ma to być wersja tradycyjna czy bezglutenowa i odrobinę wody lub napoju roślinnego. Ja w moim przepisie postawiłam na napój sojowy. W pierwszej kolejności zetrzyj cukinię na tarce i odstaw na 15 minut, w tym czasie połącz mąkę i napój roślinny, dodaj startą w paski cukinię. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowy na złocisty kolor. Podawaj z jogurtem roślinnym i koperkiem. Placuszki bez jajek będą tak samo dobre jak tradycyjna wersja. Jest to świetny i szybki pomysł na obiad lub kolacje, który pokochają dorośli i dzieci. Dzisiejsza propozycja będzie idealnym pomysłem na przemycenie porcji warzyw do codziennej diety. Wegańskie placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło ale bardzo dobrze będą smakować, także następnego dnia. Dlatego nie ma problemu aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie. Placki wegańskie w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy lub między lekcjami. Placki w prosty sposób zamienisz na wersję ketogeniczna czyli bez mąki. Wtedy nie będą one już wegańskie ponieważ zamiast mąki musisz dodać jajka.
Zapamiętaj przepis na placuszki z cukinii, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.
Wartości odżywcze placuszków z cukinii bez jajka
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w placuszkach z cukinii bez jajka
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na placuszki z cukinii bez jajka
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placuszkach z cukinii bez jajka
Lista alergenów dla placuszków z cukinii bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)