Przepis na placuszki z cukinii bez jajka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Zostaw w misce na 15 minut.

Odsącz cukinie z nadmiary wody i odciśnij porządnie.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z napojem roślinnym.

Do ciasta dodaj startą cukinie i wymieszaj dokładnie.

Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.

placki z cukinii na talerzu ze śmietaną i koperkiem
Placuszki z cukinii bez jajka
Koszt przygotowania dania
4.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Placuszki z cukinii bez jajka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placuszkach z cukinii bez jajka

Placki w każdej odsłonie są pyszne i kocha je każdy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek masz gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placuszki z cukinii bez jajka. Nie ma nic prostszego niż smaczne placuszki z cukinii bez jajka w kilka minut, które są idealną propozycją na obiad. Są tak samo wilgotne, puszyste i pyszne jak tradycyjna wersja zawierająca jajka. W tym przepisie po prostu je pominięto dlatego są świetną propozycją dla wszystkich osób na diecie roślinnej, czyli takiej która wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Placki z cukinii nie dość, że są

wegetariańskie mogą być także bezglutenowe. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na mąkę ryżową lub z ciecierzycy. Zatem jak zrobić placuszki z cukinii bez jajka?

Nic prostszego, potrzebujesz jedną dużą sztukę cukinii, odrobiny mąki – sam zdecyduj czy ma to być wersja tradycyjna czy bezglutenowa i odrobinę wody lub napoju roślinnego. Ja w moim przepisie postawiłam na napój sojowy. W pierwszej kolejności zetrzyj cukinię na tarce i odstaw na 15 minut, w tym czasie połącz mąkę i napój roślinny, dodaj startą w paski cukinię. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowy na złocisty kolor. Podawaj z jogurtem roślinnym i koperkiem. Placuszki bez jajek będą tak samo dobre jak tradycyjna wersja. Jest to świetny i szybki pomysł na obiad lub kolacje, który pokochają dorośli i dzieci. Dzisiejsza propozycja będzie idealnym pomysłem na przemycenie porcji warzyw do codziennej diety. Wegańskie placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło ale bardzo dobrze będą smakować, także następnego dnia. Dlatego nie ma problemu aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie. Placki wegańskie w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy lub między lekcjami. Placki w prosty sposób zamienisz na wersję ketogeniczna czyli bez mąki. Wtedy nie będą one już wegańskie ponieważ zamiast mąki musisz dodać jajka.

Zapamiętaj przepis na placuszki z cukinii, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.

Wartości odżywcze placuszków z cukinii bez jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
64.29 kcal
64.29 kcal
Białko
2.02 g
2.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach z cukinii bez jajka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.43 g
6.43 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.66 g
5.66 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.65 g
3.65 g
Tłuszcze nasycone
0.52 g
0.52 g
Tłuszcze nienasycone
3.12 g
3.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.07 g
2.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
1.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z cukinii bez jajka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
9.98 mg
9.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
1.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii bez jajka 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z cukinii bez jajka

Lista alergenów dla placuszków z cukinii bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Cena przygotowania placuszków z cukinii bez jajka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
100 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 100 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinii bez jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób