Przepis na placki z cukinii z serem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach i odciśnij nadmiar wody.

Cukinię zmieszaj z mąką i wbij do niej jajka. Całość dokładnie rozmieszaj

Na tarce zetrzyj ser i dodaj go masy na placuszki.

Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, a następnie dokładnie rozmieszaj.

Rozgrzej olej na dużej patelni. Nakładaj na nią porcje ciasta, formując łyżką okrągłe placuszki. Pamiętaj, by nie były zbyt grube. Smaż około 3 minuty z każdej strony.

Placki z cukini z serem podane na eleganckim talerzu.
placki z cukini z serem
Koszt przygotowania dania
18.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Placki z cukinii z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach z cukinii z serem

Placki z cukinii z serem to nieco bardziej chrupiąca wersja tradycyjnych placuszków warzywnych. Są bardzo smaczne, proste, a przy okazji naprawdę sycące. To opcja, która wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad, czy szybki lunch. Można ją zrobić w kilka chwil. Wspaniale sprawdzi się zarówno z sosem, jak i bez żadnych dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z cukinii z serem, które będą smaczne, a także naprawdę łatwe w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do ich przygotowania wystarczy niewiele - przyda się dobra patelnia i tarka. Cukinię można zetrzeć zarówno na drobnych oczkach, jak i na grubych. Jeśli ściera się ją na grubych, warto pamiętać, że placki powinny smażyć się nieco dłużej, będą również znacznie bardziej chrupiące. Tak przygotowane będą wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne i proste dania.

Przepis na placki z cukinii z serem sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które poszukują opcji na posiłek smaczny i zdrowy. Ta wersja jest w pełni wegetariańska, dlatego na pewno przypadnie do gustu każdemu kto nie je mięsa i szuka inspiracji na dania sycące, jednak bezmięsne. Głównym składnikiem tego posiłku jest cukinia. To warzywo, które choć niezwykle zdrowe i wartościowe, wciąż nie jest za bardzo doceniane. Zwykle używa się go tylko jako dodatku, a wspaniale sprawdza się również w potrawach, gdzie jest głównym składnikiem. To dlatego, ze cukinia jest dość łagodna, więc świetnie przyjmuje wszystkie przyprawy. Wystarczy odrobina ulubionych ziół, by zupełnie zmienić jej smak. W dodatku dostarcza naprawdę sporo cennych właściwości, dzięki czemu dania na jej bazie są naprawdę wartościowe. To wspaniała opcja dla tych, którzy poszukują inspiracji na fit posiłki. W tej wersji całość wspaniale komponuje się również z serem, który dodaje się do całości. Najlepiej sprawdzi się w tej opcji cheddar, a także parmezan, które są najbardziej aromatyczne.

To wspaniały pomysł na posiłek, który sprawdzi się na obiad. Ten prosty przepis pozwala przygotować placki smaczne, pyszne i dobre dla zdrowia.

Wartości odżywcze placków z cukinii z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kalorie)
262.76 kcal
296.92 kcal
Białko
8.47 g
9.57 g
Fenyloalanina
0.33 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z cukinii z serem

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany
10.97 g
12.39 g
Węglowodany przyswajalne
9.89 g
11.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz
20.53 g
23.20 g
Tłuszcze nasycone
4.25 g
4.81 g
Tłuszcze nienasycone
16.28 g
18.39 g
Tłuszcze jednonasycone
11.72 g
13.25 g
Tłuszcze wielonasycone
4.56 g
5.15 g
Cholesterol
69.16 mg
78.15 mg

Witaminy w przepisie na placki z cukinii z serem

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina A
59.86 µg (mcg)
67.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.20 mg
9.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
54.64 µg (mcg)
61.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.66 µg (mcg)
24.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
61.74 µg (mcg)
69.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinii z serem

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód
203.11 mg
229.51 mg
Potas
257.51 mg
290.98 mg
Wapń
193.96 mg
219.18 mg
Fosfor
166.93 mg
188.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.18 mg
26.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
0.80 mg
Cynk
0.80 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii z serem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z cukinii z serem

Lista alergenów dla placków z cukinii z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania placków z cukinii z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
75 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
105 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 105 ml
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na placki z cukinii z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób