Przepis na placki z cukinii z serem krok po kroku
- Cukinia 300 g
- Jajko 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 75 g
- Ser parmezan 100 g
- Olej rzepakowy 105 ml
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
Cukinię zmieszaj z mąką i wbij do niej jajka. Całość dokładnie rozmieszaj
Na tarce zetrzyj ser i dodaj go masy na placuszki.
Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, a następnie dokładnie rozmieszaj.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Nakładaj na nią porcje ciasta, formując łyżką okrągłe placuszki. Pamiętaj, by nie były zbyt grube. Smaż około 3 minuty z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Dietetyczne placki z cukinii
-
Placki z cukinii

(liczba kalorii)
Placki z cukinii z serem - cechy przepisu
Więcej o plackach z cukinii z serem
Placki z cukinii z serem to nieco bardziej chrupiąca wersja tradycyjnych placuszków warzywnych. Są bardzo smaczne, proste, a przy okazji naprawdę sycące. To opcja, która wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad, czy szybki lunch. Można ją zrobić w kilka chwil. Wspaniale sprawdzi się zarówno z sosem, jak i bez żadnych dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z cukinii z serem, które będą smaczne, a także naprawdę łatwe w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do ich przygotowania wystarczy niewiele - przyda się dobra patelnia i tarka. Cukinię można zetrzeć zarówno na drobnych oczkach, jak i na grubych. Jeśli ściera się ją na grubych, warto pamiętać, że placki powinny smażyć się nieco dłużej, będą również znacznie bardziej chrupiące. Tak przygotowane będą wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne i proste dania.
Przepis na placki z cukinii z serem sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które poszukują opcji na posiłek smaczny i zdrowy. Ta wersja jest w pełni wegetariańska, dlatego na pewno przypadnie do gustu każdemu kto nie je mięsa i szuka inspiracji na dania sycące, jednak bezmięsne. Głównym składnikiem tego posiłku jest cukinia. To warzywo, które choć niezwykle zdrowe i wartościowe, wciąż nie jest za bardzo doceniane. Zwykle używa się go tylko jako dodatku, a wspaniale sprawdza się również w potrawach, gdzie jest głównym składnikiem. To dlatego, ze cukinia jest dość łagodna, więc świetnie przyjmuje wszystkie przyprawy. Wystarczy odrobina ulubionych ziół, by zupełnie zmienić jej smak. W dodatku dostarcza naprawdę sporo cennych właściwości, dzięki czemu dania na jej bazie są naprawdę wartościowe. To wspaniała opcja dla tych, którzy poszukują inspiracji na fit posiłki. W tej wersji całość wspaniale komponuje się również z serem, który dodaje się do całości. Najlepiej sprawdzi się w tej opcji cheddar, a także parmezan, które są najbardziej aromatyczne.
To wspaniały pomysł na posiłek, który sprawdzi się na obiad. Ten prosty przepis pozwala przygotować placki smaczne, pyszne i dobre dla zdrowia.
Wartości odżywcze placków z cukinii z serem
Energia i białka
(113g)
Węglowodany w plackach z cukinii z serem
(113g)
Tłuszcze
(113g)
Witaminy w przepisie na placki z cukinii z serem
(113g)
Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinii z serem
(113g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach z cukinii z serem
Lista alergenów dla placków z cukinii z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan