Placki z cukinią pieczone

Opublikowano: 31.01.2022 r., 22:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z cukinią pieczone podane na papierze do pieczenia.
Placki z cukinią pieczone
Placki z cukinią pieczone to wspaniały pomysł na bardzo pyszny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, ich stworzenie zajmuje mniej niż kilka minut, a sycą na długo.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
146 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia 1 mniejsza sztuka (280 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
  • Ser parmezan (25 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka (15 g)
  • Szczypiorek (30 g)
  • Bazylia świeża (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na placki z cukinią pieczone krok po kroku

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do cukinii wbij jajko i dodaj skrobię, całość dokładnie wymieszaj.

Na tarce zetrzyj parmezan i dodaj go do ciasta. Całość wymieszaj łyżką.

Czosnek i wszystkie zioła dokładnie posiekaj, dodaj do ciasta. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na nią łyżką porcję ciasta, formując małe placuszki.

Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinią pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinią pieczonych

Placki z cukinią pieczone to wspaniały pomysł na bardzo pyszny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, ich stworzenie zajmuje mniej niż kilka minut, a sycą na długo. To doskonała alternatywa dla dobrze znanych placków ziemniaczanych. W tej wersji są smaczne, chrupiące i bardzo delikatne. Na pewno posmakują fanom tego warzywa. Można je podawać z sosem, ale także jogurtem naturalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z cukinią pieczone, by były proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo delikatna. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka chwil, a efekt po prostu zachwyca. Placki przygotowane w ten sposób są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To danie idealne na obiad, kolację, czy lunch. Smakują równie pysznie również na zimno. Ze względu na brak smażenia są również lekkostrawne, gdyż nie pochłaniają dużych ilości tłuszczu podczas obróbki termicznej.

Przepis na placki z cukinią pieczone w piekarniku to idealna opcja na stworzenie prostego, ale naprawdę ciekawego dania. W dodatku, by go przygotować wystarczy tylko kilka składników. Pierwszym z nich jest cukinia, to właśnie ona gra w nim pierwsze skrzypce. To warzywo, które, choć niezwykle zdrowe i wartościowe, wciąż nie jest za bardzo doceniane. Zwykle używa się go tylko jako dodatku, a wspaniale sprawdza się również w potrawach, gdzie jest głównym składnikiem. To dlatego, że cukinia jest dość łagodna, więc świetnie przyjmuje wszystkie przyprawy. Wystarczy odrobina ulubionych ziół, by zupełnie zmienić jej smak. W dodatku dostarcza naprawdę sporo cennych właściwości, dzięki czemu dania na jej bazie są naprawdę wartościowe. To wspaniała opcja dla tych, którzy poszukują inspiracji na fit posiłki. Te dietetyczne placuszki są właśnie takim daniem.

Ten pomysł na pieczone placki z cukinii będzie doskonałą opcją dla każdego, kto chce stworzyć danie pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie. To dobre rozwiązanie zarówno na sycącą kolację, jak i lekki obiad dla całej rodziny.

Alergeny w plackach z cukinią pieczonych

Lista alergenów dla placków z cukinią pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze placków z cukinią pieczonych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza mało kalorii i tłuszczu, za to sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
107.69
146.46
Białko (g)
6.02
8.19
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.24
Brak danych dla: jajko, pietruszka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
14.00
19.04
Węglowodany przyswajalne (g)
12.40
16.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
3.29
4.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
2.32
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
2.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
1.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.68
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.79
104.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
62.62
85.17
Witamina B6 (mg)
0.26
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.31
Witamina C (mg)
14.28
19.42
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.57
Witamina E (mg)
0.37
0.50
Retinol (µg (mcg))
40.77
55.44
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.17
0.23
Niacyna (mg)
0.79
1.07
Foliany (µg (mcg))
33.68
45.81
Beta karoten (µg (mcg))
261.34
355.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
93.23
126.80
Potas (mg)
331.59
450.96
Wapń (mg)
94.55
128.59
Fosfor (mg)
121.06
164.65
Magnez (mg)
26.52
36.07
Żelazo (mg)
0.95
1.29
Cynk (mg)
0.70
0.95
Miedź (mg)
0.09
0.13
Mangan (mg)
0.23
0.32
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinią pieczonych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinią pieczonych

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
280 g
1 mniejsza sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 280 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Ser parmezan
25 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 25 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pietruszka
15 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 15 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
34.00