Przepis na placki z cukinią pieczone krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do cukinii wbij jajko i dodaj skrobię, całość dokładnie wymieszaj.

Na tarce zetrzyj parmezan i dodaj go do ciasta. Całość wymieszaj łyżką.

Czosnek i wszystkie zioła dokładnie posiekaj, dodaj do ciasta. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na nią łyżką porcję ciasta, formując małe placuszki.

Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor.

Placki z cukinią pieczone podane na papierze do pieczenia.
placki z cukinią pieczone
Koszt przygotowania dania
11.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Placki z cukinią pieczone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z cukinią pieczonych

Placki z cukinią pieczone to wspaniały pomysł na bardzo pyszny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, ich stworzenie zajmuje mniej niż kilka minut, a sycą na długo. To doskonała alternatywa dla dobrze znanych placków ziemniaczanych. W tej wersji są smaczne, chrupiące i bardzo delikatne. Na pewno posmakują fanom tego warzywa. Można je podawać z sosem, ale także jogurtem naturalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z cukinią pieczone, by były proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo delikatna. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka chwil, a efekt po prostu zachwyca. Placki przygotowane w ten sposób są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To danie idealne na obiad, kolację, czy lunch. Smakują równie pysznie również na zimno. Ze względu na brak smażenia są również lekkostrawne, gdyż nie pochłaniają dużych ilości tłuszczu podczas obróbki termicznej.

Przepis na placki z cukinią pieczone w piekarniku to idealna opcja na stworzenie prostego, ale naprawdę ciekawego dania. W dodatku, by go przygotować wystarczy tylko kilka składników. Pierwszym z nich jest cukinia, to właśnie ona gra w nim pierwsze skrzypce. To warzywo, które, choć niezwykle zdrowe i wartościowe, wciąż nie jest za bardzo doceniane. Zwykle używa się go tylko jako dodatku, a wspaniale sprawdza się również w potrawach, gdzie jest głównym składnikiem. To dlatego, że cukinia jest dość łagodna, więc świetnie przyjmuje wszystkie przyprawy. Wystarczy odrobina ulubionych ziół, by zupełnie zmienić jej smak. W dodatku dostarcza naprawdę sporo cennych właściwości, dzięki czemu dania na jej bazie są naprawdę wartościowe. To wspaniała opcja dla tych, którzy poszukują inspiracji na fit posiłki. Te dietetyczne placuszki są właśnie takim daniem.

Ten pomysł na pieczone placki z cukinii będzie doskonałą opcją dla każdego, kto chce stworzyć danie pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie. To dobre rozwiązanie zarówno na sycącą kolację, jak i lekki obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze placków z cukinią pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kalorie)
107.69 kcal
146.46 kcal
Białko
6.02 g
8.19 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jajko, pietruszka.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z cukinią pieczonych

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany
14.00 g
19.04 g
Węglowodany przyswajalne
12.40 g
16.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
2.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz
3.29 g
4.47 g
Tłuszcze nasycone
1.71 g
2.32 g
Tłuszcze nienasycone
1.58 g
2.15 g
Tłuszcze jednonasycone
1.08 g
1.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
0.68 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
76.79 mg
104.44 mg

Witaminy w przepisie na placki z cukinią pieczone

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A
62.62 µg (mcg)
85.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina C
14.28 mg
19.42 mg
Witamina D
0.42 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Witamina E
0.37 mg
0.50 mg
Retinol
40.77 µg (mcg)
55.44 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.23 mg
Niacyna
0.79 mg
1.07 mg
Foliany
33.68 µg (mcg)
45.81 µg (mcg)
Beta karoten
261.34 µg (mcg)
355.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinią pieczone

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód
93.23 mg
126.80 mg
Potas
331.59 mg
450.96 mg
Wapń
94.55 mg
128.59 mg
Fosfor
121.06 mg
164.65 mg
Magnez
26.52 mg
36.07 mg
Żelazo
0.95 mg
1.29 mg
Cynk
0.70 mg
0.95 mg
Miedź
0.09 mg
0.13 mg
Mangan
0.23 mg
0.32 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinią pieczonych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z cukinią pieczonych

Lista alergenów dla placków z cukinią pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania placków z cukinią pieczonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
280 g
1 mniejsza sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 280 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Ser parmezan
25 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 25 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pietruszka
15 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 15 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na placki z cukinią pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób