Placuszki z cukinii z serem

Opublikowano: 13.12.2021 r., 17:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to przepyszne danie idealne na zdrowy, szybki obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 40 min
386 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia (600 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 1850 6 łyżek (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, duża miska

Przepis na placuszki z cukinii z serem krok po kroku

Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.

Cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, fetą i przyprawami.

Łyżką wykładaj porcje ciasta na patelnię beztłuszczową i smaż obustronnie na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinii z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat placuszków z cukinii z serem

Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę pyszne i dobre na wiele okazji, sprawdzą się również dla najmłodszych dzieci. Dodatkowo przepis na placuszki z cukinii z serem na obiad jest bardzo prosty i bez problemów poradzisz sobie z nim, nawet jako początkujący kucharz. Nie potrzebne są ani zaawansowane umiejętności kulinarne, ani wyszukane składniki, czy zaawansowany sprzęt. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z cukinii z serem, jesteś w odpowiednim miejscu, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do zrobienia placuszków potrzebne Ci będą następujące produkty: cukinia, jajka, mąka pszenna najpierw pełnoziarnista lub razowa, przyprawy oraz ser. Placuszki z cukinii fantastycznie smakują zarówno z serem białym twarogowym, jak i również z serem feta możesz więc wybrać ten, który lubisz najbardziej. Samo przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy, że zetrzesz cukinię na tarce o grubych oczkach, wymieszasz z jajkiem, mąką, przyprawami i wybranym serem i usmażysz niewielkie placuszki na patelni beztłuszczowej lub z odrobiną oliwy. To wszystko! Jako przyprawy świetnie sprawdzą się majeranek, zioła prowansalskie, bazylia i oregano. Usmażone placuszki możesz podawać z sosem jogurtowym, czosnkowym lub wędzonym łososiem.

Alergeny w placuszkach z cukinii z serem

Lista alergenów dla placuszków z cukinii z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze placuszków z cukinii z serem

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać mąkę pełnoziarnistą, aby danie miało więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
85.78
386.02
Białko (g)
5.10
22.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
7.59
34.16
Węglowodany przyswajalne (g)
6.17
27.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
6.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.08
18.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.71
12.20
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
6.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
4.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.26
257.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
41.49
186.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.34
55.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.60
155.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.41
Ryboflawina (mg)
0.23
1.02
Niacyna (mg)
0.82
3.68
Foliany (µg (mcg))
28.86
129.88
Beta karoten (µg (mcg))
83.10
373.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
154.71
696.21
Potas (mg)
230.51
1037.28
Wapń (mg)
77.40
348.31
Fosfor (mg)
114.25
514.14
Magnez (mg)
25.49
114.72
Żelazo (mg)
0.82
3.68
Cynk (mg)
0.94
4.22
Miedź (mg)
0.08
0.35
Mangan (mg)
0.37
1.68
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii z serem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z cukinii z serem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 1850
60 g
6 łyżek
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Koszt składników
26.00