Placuszki z cukinii z serem
- Cukinia (600 g)
- Ser Feta (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 1850 - 6 łyżek (60 g)
Przepis na placuszki z cukinii z serem krok po kroku
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
Cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, fetą i przyprawami.
Łyżką wykładaj porcje ciasta na patelnię beztłuszczową i smaż obustronnie na złocisty kolor.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placuszków z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę pyszne i dobre na wiele okazji, sprawdzą się również dla najmłodszych dzieci. Dodatkowo przepis na placuszki z cukinii z serem na obiad jest bardzo prosty i bez problemów poradzisz sobie z nim, nawet jako początkujący kucharz. Nie potrzebne są ani zaawansowane umiejętności kulinarne, ani wyszukane składniki, czy zaawansowany sprzęt. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z cukinii z serem, jesteś w odpowiednim miejscu, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do zrobienia placuszków potrzebne Ci będą następujące produkty: cukinia, jajka, mąka pszenna najpierw pełnoziarnista lub razowa, przyprawy oraz ser. Placuszki z cukinii fantastycznie smakują zarówno z serem białym twarogowym, jak i również z serem feta możesz więc wybrać ten, który lubisz najbardziej. Samo przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy, że zetrzesz cukinię na tarce o grubych oczkach, wymieszasz z jajkiem, mąką, przyprawami i wybranym serem i usmażysz niewielkie placuszki na patelni beztłuszczowej lub z odrobiną oliwy. To wszystko! Jako przyprawy świetnie sprawdzą się majeranek, zioła prowansalskie, bazylia i oregano. Usmażone placuszki możesz podawać z sosem jogurtowym, czosnkowym lub wędzonym łososiem.
Alergeny w placuszkach z cukinii z serem
Lista alergenów dla placuszków z cukinii z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze placuszków z cukinii z serem
Najlepiej wybrać mąkę pełnoziarnistą, aby danie miało więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.