Przepis na naleśniki z cukinią krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Cukinię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Odstaw na 10 minut i odciśnij nadmiar wody.

Mąkę wymieszaj z mlekiem i jajkami.

Dodaj odrobinę soli i delikatnie wmieszaj startą na tarce cukinię.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i smaż cienkie naleśniki.

Smaż naleśniki z każdej strony przez 3 minuty.

naleśniki z cukinią
Naleśniki z cukinią
Koszt przygotowania dania
6.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
36 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Naleśniki z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z cukinią

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z cukinią, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na najlepsze naleśniki z cukinią to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego będą dobre nawet dla dużej rodziny. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda i mleko oraz odrobina oleju. Dodatkowo cukinia i podstawowe przyprawy do naszego farszu.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy naleśnik, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie jak zrobić naleśniki z cukinią opisuje mnie co niżej, naleśniki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie wychodzą pyszne, dlatego będzie to idealny pomysł na posiłek nie tylko dla dzieci. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj naleśniki z cukinią na obiad przekonaj się, jakie są smaczne.

Wartości odżywcze naleśników z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
122.96 kcal
36.89 kcal
Białko
5.03 g
1.51 g

Węglowodany w naleśnikach z cukinią

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
14.76 g
4.43 g
Węglowodany przyswajalne
14.23 g
4.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
5.01 g
1.50 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
0.39 g
Tłuszcze nienasycone
3.71 g
1.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.58 g
0.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
0.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
44.34 mg
13.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z cukinią

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.13 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.37 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.81 µg (mcg)
12.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z cukinią

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
27.32 mg
8.19 mg
Potas
199.84 mg
59.95 mg
Wapń
38.00 mg
11.40 mg
Fosfor
80.07 mg
24.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.80 mg
5.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.33 mg
0.40 mg
Cynk
0.56 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z cukinią 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z cukinią

Lista alergenów dla naleśników z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
160 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na naleśniki z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.1% osób