Placki z cukinii blw

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z cukinii blw podane w przezroczystym naczyniu.
Placki z cukinii blw
Placki z cukinii blw to doskonała propozycja na pyszny posiłek w diecie małych dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne placuszki.
Przygotowanie 20 min
53 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia 1 mała sztuka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, duża miska, patelnia

Przepis na placki z cukinii blw krok po kroku

Cukinię umyj, zetrzyj na tarcie o grubych oczkach, przełóż na sito i odstaw na około 15 minut. W tym czasie cukinia puści sok.

Następnie cukinię odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski.

Do cukinii dodaj mąkę oraz posiekany koper i wybij jajko.

Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto.

Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta uformowane w małe placki. Placki z cukinii smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Gotowe placki z cukinii podawaj dzieciom po przestudzeniu.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinii blw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,6% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinii blw

Placki z cukinii blw to doskonały pomysł na włączenie do diety dzieci warzyw. Domowe placki z cukinii można podać dzieciom, które rozszerzają dietę i potrafią same rozdrabniać pokarmy. Prosty przepis na placki z cukinii blw nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajko, mąka pszenna oraz koper.

A jak zrobić placki z cukinii blw? Cukinię umyj, zetrzyj na tarcie o grubych oczkach, przełóż na sito i odstaw na około 15 minut. W tym czasie cukinia puści sok. Następnie cukinię odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski. Do cukinii dodaj mąkę oraz posiekany koper i wybij jajko. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta uformowane w małe placki. Placki z cukinii smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe placki z cukinii podawaj dzieciom po przestudzeniu.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczna. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez. Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że cukinie możemy podać jako pierwsze z warzyw podczas rozszerzania diety. Warto wtedy cukinie ugotować w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Podczas rozszerzania diety cukinia będzie stanowiła również doskonały dodatek do innych warzyw, które możemy włączyć do diety dziecka.

Podsumowując najlepsze placki z cukinii blw są bardzo łatwe w przygotowaniu. Smaczne placki z cukinii świetnie sprawdzą się jako posiłek w diecie dzieci. Produkty niezbędne do przygotowania placków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w plackach z cukinii blw

Lista alergenów dla placków z cukinii blw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków z cukinii blw

na 100g gotowej potrawy

Placki z cukinii blw to doskonała propozycja na pyszny posiłek dla dzieci, aby rozszerzyć ich dietę. Cukinia jest bardzo wartościowym warzywem, dlatego warto włączyć ją do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
76.24
53.37
Białko (g)
4.51
3.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
10.70
7.49
Węglowodany przyswajalne (g)
9.94
6.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
1.92
1.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
0.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.63
40.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
42.70
29.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.00
10.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.79
17.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.11
Ryboflawina (mg)
0.19
0.13
Niacyna (mg)
1.11
0.78
Foliany (µg (mcg))
44.75
31.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
29.69
20.78
Potas (mg)
240.28
168.20
Wapń (mg)
27.94
19.56
Fosfor (mg)
73.27
51.29
Magnez (mg)
20.13
14.09
Żelazo (mg)
1.34
0.94
Cynk (mg)
0.57
0.40
Miedź (mg)
0.07
0.05
Mangan (mg)
0.25
0.17
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii blw 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii blw

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
13.50