Przepis na placki z cukinii z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Dołóż do cukinii starty ser i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i wbij jajko. Dodaj pieprz, sól i zioła. Dobrze wymieszaj i odczekaj 10 minut.

Rozgrzej olej na patelni i nakładaj masę na placuszki, formując je w średniej wielkości okręgi. Smaż ok. 3 minuty, by były złociste z obu stron.

Placki z cukinii z serem podane na małym talerzyku udekorowane jogurtowym sosem i koperkiem.
placki z cukinii z serem
Koszt przygotowania dania
7.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
874 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Placki z cukinii z serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z cukinii z serem

Placki z cukinii z serem to idealny pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad. Pięknie wyglądają i są naprawdę pożywne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków z ziemniaków, które choć pyszne, na pewno zdążyły się już znudzić. Placki z cukinii są więc miłą odmianą. W połączeniu z tartym żółtym serem smakują wybornie, tak, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Placuszki z cukinii i sera żółtego będą idealnym pomysłem na sycący obiad, czy pyszną kolację. Robi się je dość szybko, a całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Można je podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego i koperku, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.

Te placki sprawdzą się także jako kotlety z cukinii z serem żółtym, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej, które nie jedzą mięsa. Są tak pyszne i chrupiące, że idealnie pasować będą do gotowanych ziemniaków, czy ryżu z warzywami. W takiej formie będzie pełnowartościowym obiadem.

Przepis na placki z cukinii z serem jest niezwykle łatwy i prosty. Poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Zawsze się udają i wychodzą przyjemnie chrupiące na krawędziach i miękkie w środku. Cukinia świetnie smakuje w takiej formie, zwłaszcza w połączeniu z tartym żółtym serem i ziołami.

To w pełni wegetariańska opcja, jednak można też zrobić placki z cukinii z szynka i serem. Mięsny dodatek jeszcze bardziej podkreśli smak potrawy i cukinii, a także zwiększy ilość białka i tłuszczu w całym daniu, więc potrawa będzie bardziej sycąca.

To danie to świetny sposób na przemycenie do swojego menu cukinii, która jest bardzo zdrowym i lekkostrawnym warzywem, o delikatnym smaku. W tej wersji nabiera ona jednak bardziej wyrazistego charakteru, to dzięki tartemu serowi. Cukinia jest niskokaloryczna, więc jest to bardziej fit wersja w porównaniu do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ma też mniejszy indeks glikemiczny. Zawiera dużo magnezu i potasu, więc sprawdzi się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej.

Placki z cukinii z serem są wspaniałym posłem na szybki posiłek. Dodatkowo, ich zielony kolor przykuwa wzrok i pięknie prezentuje się na stole. Są potrawą nie tylko smaczną, ale również zdrową.

Wartości odżywcze placków z cukinii z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(435g)
Energia (kalorie)
200.98 kcal
874.27 kcal
Białko
6.21 g
27.03 g

Węglowodany w plackach z cukinii z serem

Na 100g
Na porcję
(435g)
Węglowodany
9.04 g
39.32 g
Węglowodany przyswajalne
8.47 g
36.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
2.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(435g)
Tłuszcz
15.90 g
69.15 g
Tłuszcze nasycone
4.75 g
20.67 g
Tłuszcze nienasycone
11.14 g
48.48 g
Tłuszcze jednonasycone
9.62 g
41.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.53 g
6.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
52.00 mg
226.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z cukinii z serem

Na 100g
Na porcję
(435g)
Witamina A
41.33 µg (mcg)
179.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.55 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
10.23 mg
44.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
1.85 mg
8.05 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
35.50 µg (mcg)
154.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.55 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.78 mg
Niacyna
0.90 mg
3.90 mg
Foliany
34.85 µg (mcg)
151.59 µg (mcg)
Beta karoten
69.71 µg (mcg)
303.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinii z serem

Na 100g
Na porcję
(435g)
Sód
113.56 mg
493.99 mg
Potas
189.64 mg
824.93 mg
Wapń
96.93 mg
421.66 mg
Fosfor
116.67 mg
507.50 mg
Magnez
18.28 mg
79.50 mg
Żelazo
1.01 mg
4.41 mg
Cynk
0.86 mg
3.76 mg
Miedź
0.06 mg
0.25 mg
Mangan
0.18 mg
0.76 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii z serem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z cukinii z serem

Lista alergenów dla placków z cukinii z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania placków z cukinii z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ser gouda
60 g
2 garści tartego sera
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Koszt składników
35.20
Jak oceniasz przepis na placki z cukinii z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób