Placki z cukinii z serem
- Cukinia - 1 szt (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Ser gouda - 2 garści tartego sera (60 g)
Przepis na placki z cukinii z serem krok po kroku
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dołóż do cukinii starty ser i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i wbij jajko. Dodaj pieprz, sól i zioła. Dobrze wymieszaj i odczekaj 10 minut.
Rozgrzej olej na patelni i nakładaj masę na placuszki, formując je w średniej wielkości okręgi. Smaż ok. 3 minuty, by były złociste z obu stron.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinii z serem
Placki z cukinii z serem to idealny pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad. Pięknie wyglądają i są naprawdę pożywne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków z ziemniaków, które choć pyszne, na pewno zdążyły się już znudzić. Placki z cukinii są więc miłą odmianą. W połączeniu z tartym żółtym serem smakują wybornie, tak, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Placuszki z cukinii i sera żółtego będą idealnym pomysłem na sycący obiad, czy pyszną kolację. Robi się je dość szybko, a całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Można je podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego i koperku, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.
Te placki sprawdzą się także jako kotlety z cukinii z serem żółtym, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej, które nie jedzą mięsa. Są tak pyszne i chrupiące, że idealnie pasować będą do gotowanych ziemniaków, czy ryżu z warzywami. W takiej formie będzie pełnowartościowym obiadem.
Przepis na placki z cukinii z serem jest niezwykle łatwy i prosty. Poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Zawsze się udają i wychodzą przyjemnie chrupiące na krawędziach i miękkie w środku. Cukinia świetnie smakuje w takiej formie, zwłaszcza w połączeniu z tartym żółtym serem i ziołami.
To w pełni wegetariańska opcja, jednak można też zrobić placki z cukinii z szynka i serem. Mięsny dodatek jeszcze bardziej podkreśli smak potrawy i cukinii, a także zwiększy ilość białka i tłuszczu w całym daniu, więc potrawa będzie bardziej sycąca.
To danie to świetny sposób na przemycenie do swojego menu cukinii, która jest bardzo zdrowym i lekkostrawnym warzywem, o delikatnym smaku. W tej wersji nabiera ona jednak bardziej wyrazistego charakteru, to dzięki tartemu serowi. Cukinia jest niskokaloryczna, więc jest to bardziej fit wersja w porównaniu do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ma też mniejszy indeks glikemiczny. Zawiera dużo magnezu i potasu, więc sprawdzi się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej.
Placki z cukinii z serem są wspaniałym posłem na szybki posiłek. Dodatkowo, ich zielony kolor przykuwa wzrok i pięknie prezentuje się na stole. Są potrawą nie tylko smaczną, ale również zdrową.
Alergeny w plackach z cukinii z serem
Lista alergenów dla placków z cukinii z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze placków z cukinii z serem
Energia i białka
(435g)
Węglowodany
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy
(435g)
Składniki mineralne
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.