Placki z cukinii z piekarnika

Opublikowano: 02.04.2021 r., 10:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na błękitnym talerzu leżą 3 placki z cukinii z piekarnika posypane zielonymi listkami natki pietruszki. Talerz stoi na drewnianym stole, na którym znajdują się jeszcze 3 cukinie, widelec oraz zielony materiał w białe groszki.
Placki z cukinii z piekarnika
Placki z cukinii z piekarnika to doskonały wybór na przekąskę dla najmłodszych. Są bardzo zdrowe i smaczne, dlatego nawet niejadek powinien w nich zasmakować.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
302 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (250 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (200 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Ser gouda (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na placki z cukinii z piekarnika krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Marchew, ziemniaki i cukinię umyj, obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.

Warzywa posól i odstaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij warzywa i wylej wodę.

Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do warzyw. Wbij do nich również 2 jajka i przypraw solą i pieprzem.

Warzywa wymieszaj.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj placuszki z uzyskanego ciasta i piecz aż będą rumiane (około 10-15 minut, w zależności od grubości placków).

Możesz podawać je na ciepło z sosem lub ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinii z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinii z piekarnika

Fit placki z cukinii z piekarnika to idealna propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Świetnie smakują na ciepło oraz na zimno, dlatego możesz zabrać je dosłownie wszędzie. Zostajesz dłużej w pracy i nie masz pomysłu co mógłbyś w niej zjeść? Przygotuj wcześniej kotlety z cukinii, marchewki i ziemniaków. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sosów w różnych smakach (np. pomidorowym, czosnkowym), ponieważ nadadzą one charakter placuszkom. Dodatkowo do obiadu przygotuj sos pomidorowy z kurczakiem, wzbogaci on potrawę w pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko oraz poprawi smakowitość potrawy. Pewnie zastanawiasz się ile piec placki z cukinii w piekarniku? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od wielkości i grubości placków. Im będą one mniejsze i cieńsze tym czas pieczenia będzie krótszy, natomiast im grubsze i większe będą tym więcej czasu muszą się piec w piekarniku. Przepis jest łatwy w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Produkty spożywcze, które musisz przygotować to cukinia, ziemniaki, marchew, cebula, ser żółty, jaja oraz przyprawy (możesz użyć ich wedle uznania, jednak do przepisu polecam sól oraz pieprz). Jest to przepis uniwersalny, ponieważ dodatków, jakie możesz przygotować do nich jest bardzo dużo. Dzięki temu możesz w bardzo prosty sposób urozmaicić swoją zwyczajową dietę. Placki z kabaczka, jakim jest cukinia, pieczone są bez mąki. Placki te przygotujemy z jajkiem oraz z serem. Jajko zwiąże masę warzywną przed pieczeniem, natomiast ser podczas pieczenia roztopi się dodatkowo wiążąc placki podczas pieczenia. Po włożeniu uformowanych placków do piekarnika należy pilnować, aby nie przypaliły się. Obecność sporej ilości warzyw dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Podsumowując placki z cukinii z piekarnika to dobry pomysł na obiad, przekąskę lub posiłek do pracy. Jest to przepis uniwersalny, ponieważ mnogość dodatków jakie możemy przygotować pozwala na częste wykorzystanie go w swojej diecie.

Alergeny w plackach z cukinii z piekarnika

Lista alergenów dla placków z cukinii z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z cukinii z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
75.72
302.86
Białko (g)
4.36
17.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.87
31.47
Węglowodany przyswajalne (g)
6.42
25.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
5.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.15
12.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
7.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.34
5.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
3.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.43
Cholesterol (mg)
57.56
230.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
189.63
758.52
Witamina B6 (mg)
0.18
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.86
Witamina C (mg)
11.94
47.75
Witamina D (µg (mcg))
0.30
1.21
Witamina E (mg)
0.32
1.28
Retinol (µg (mcg))
31.85
127.41
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Ryboflawina (mg)
0.13
0.52
Niacyna (mg)
0.60
2.42
Foliany (µg (mcg))
23.48
93.93
Beta karoten (µg (mcg))
1572.22
6288.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
86.81
347.26
Potas (mg)
279.98
1119.90
Wapń (mg)
66.25
264.99
Fosfor (mg)
94.67
378.67
Magnez (mg)
17.49
69.98
Żelazo (mg)
0.64
2.54
Cynk (mg)
0.64
2.57
Miedź (mg)
0.07
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii z piekarnika 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii z piekarnika

Koszt składników
18.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
18.70