Placek z cukinii na słodko
- Cukinia (600 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt grecki pełnotłusty (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 (75 g)
- Cukier wanilinowy (12 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na placek z cukinii na słodko krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody.
W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.
Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placka z cukinii na słodko
Przepis na placek z cukinii na słodko to super pomysł na śniadanie dla dzieci. Taki placek podany ze śmietaną i musem owocowym to idealne rozwiązanie na przemycenie warzyw do diety dzieci.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek z cukinii na słodko, to już pokazuje nasz sprawdzony przepis. Na początku cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody. W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane. Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Te pyszne placuszki to dobre rozwiązanie, jeśli brakuje Ci pomysłu na zaskakujące śniadanie.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.
Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.
To smaczne warzywo koniecznie powinno na stałe zawitać w Twojej diecie.
Alergeny w placku z cukinii na słodko
Lista alergenów dla placka z cukinii na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placka z cukinii na słodko
Cukinia to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.