Pizza z cukinią
- Drożdże świeże (30 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka (230 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (120 g)
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Pomidor - 1 sztuka (180 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
- Pieczarki - 4 sztuki (80 g)
- Ser Mozzarella - 1 sztuka (125 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1/2 szklanki (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
Przepis na pizzę z cukinią krok po kroku
Do głębokiej miski włóż pokruszone drożdże, sól, cukier i mieszaj aż staną się płynne. Następnie wlej olej, ciepłe mleko i dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Po czym podduś ją w rondelku na łyżce oliwy.
Gdy cebula się zeszkli wlej przecier pomidorowy i dodaj szczyptę soli oraz po łyżeczce ziół i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Do miski z zaczynem wsyp resztę mąki. Wyrabiaj ciasto aż znikną grudki- najwygodniej będzie to robić na blacie oprószonym mąką. Ciasto jest gotowe, gdy przestaje się kleić do rąk.
Włóż ciasto z powrotem do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj warzywa i pieczarki: umyj i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieć i podziel na dwie części, które następnie delikatnie rozwałkuj na okrągłe placki.
Blachy do pizzy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nich ciasto. Wierzch ciast posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym.
Na sos wysyp równomiernie mozzarellę i ułóż przygotowane warzywa.
Piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat pizzy z cukinią
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z cukinią. Jeśli marzy Ci się pyszna, warzywna pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. Ta wegetariańska pizza świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Szczególnie polecam przyrządzić ją dla dzieci, które mają trudność z jedzeniem warzyw. Jak wiadomo, na pizzy wszystko smakuje sto razy bardziej.
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby czym jest.
Nasz przepis na pizzę z cukinią wykorzystuje świeże warzywa i jest bez mięsa. Od ciasta po sos jest w pełni domowa, więc to świetny pomysł na rodzinny obiad.
Wykorzystana w przepisie cukinia, również jest warzywem wywodzącym się z Włoch. Jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Pizza z cukinią, papryką, pomidorami i pieczarkami to świetny pomysł na obiad! Jest tak dobra, że na pewno wykonasz ją jeszcze wiele razy.
Alergeny w pizzy z cukinią
Lista alergenów dla pizzy z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Mozzarella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze pizzy z cukinią
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.