Przepis na pizzę z cukinią krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek, blacha do pizzy

Do głębokiej miski włóż pokruszone drożdże, sól, cukier i mieszaj aż staną się płynne. Następnie wlej olej, ciepłe mleko i dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Po czym podduś ją w rondelku na łyżce oliwy.

Gdy cebula się zeszkli wlej przecier pomidorowy i dodaj szczyptę soli oraz po łyżeczce ziół i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut na małym ogniu.

Do miski z zaczynem wsyp resztę mąki. Wyrabiaj ciasto aż znikną grudki- najwygodniej będzie to robić na blacie oprószonym mąką. Ciasto jest gotowe, gdy przestaje się kleić do rąk.

Włóż ciasto z powrotem do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj warzywa i pieczarki: umyj i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieć i podziel na dwie części, które następnie delikatnie rozwałkuj na okrągłe placki.

Blachy do pizzy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nich ciasto. Wierzch ciast posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym.

Na sos wysyp równomiernie mozzarellę i ułóż przygotowane warzywa.

Piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

Pizza z cukinią na drewnianej desce z ułożonymi obok pomidorkami koktajlowymi, papryczką chilli i pietruszką
Pizza z cukinią
Koszt przygotowania dania
16.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Pizza z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z cukinią

Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z cukinią. Jeśli marzy Ci się pyszna, warzywna pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. Ta wegetariańska pizza świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Szczególnie polecam przyrządzić ją dla dzieci, które mają trudność z jedzeniem warzyw. Jak wiadomo, na pizzy wszystko smakuje sto razy bardziej.

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby czym jest.

Nasz przepis na pizzę z cukinią wykorzystuje świeże warzywa i jest bez mięsa. Od ciasta po sos jest w pełni domowa, więc to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Wykorzystana w przepisie cukinia, również jest warzywem wywodzącym się z Włoch. Jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Pizza z cukinią, papryką, pomidorami i pieczarkami to świetny pomysł na obiad! Jest tak dobra, że na pewno wykonasz ją jeszcze wiele razy.

Wartości odżywcze pizzy z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
93.54 kcal
420.91 kcal
Białko
4.54 g
20.43 g

Węglowodany w pizzy z cukinią

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
10.94 g
49.25 g
Węglowodany przyswajalne
9.83 g
44.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
5.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
3.84 g
17.30 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
8.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.04 g
9.18 g
Tłuszcze jednonasycone
1.53 g
6.91 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
2.27 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
7.89 mg
35.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pizzę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
61.11 µg (mcg)
275.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
25.90 mg
116.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
27.50 µg (mcg)
123.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
6.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
44.41 µg (mcg)
199.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
356.21 µg (mcg)
1602.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
183.79 mg
827.05 mg
Potas
220.26 mg
991.18 mg
Wapń
71.97 mg
323.87 mg
Fosfor
85.52 mg
384.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.57 mg
65.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
4.04 mg
Cynk
0.78 mg
3.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z cukinią 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z cukinią

Lista alergenów dla pizzy z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania pizzy z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mleko 2%
230 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Pomidor
180 g
1 sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Pieczarki
80 g
4 sztuki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na pizzę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób