Przepis na pączki z mascarpone krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier 70 g
- Drożdże świeże 50 g pół kostki
- Mleko 3,2% 340 ml
- Wódka 40 ml 1 kieliszek
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 300 g
- Mascarpone 400 g
- Jajko 3 szt.
- Żółtko jajka 1 szt.
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Przesiej mąkę pszenną.
Masło rozpuść w mikrofali.
Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy, masło, jajka i kieliszek wódki.
Zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Podziel ciasto na 15 równych kawałków.
Uformuj kule.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni C.
Temperaturę pilnuj przez cały czas smażenia pączków.
Pączki smaż partiami po 4 sztuki przez około 5 minut z każdej strony.
Serek mascarpone wymieszaj z żółtkiem.
Przełóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj pączki serkiem mascarpone i dżemem.
Wierzch posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Pączki z mascarpone - cechy przepisu
Więcej o pączkach z mascarpone
Pączki z mascarpone to świetny pomysł na pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci Włoskiego serka. Przepis na pączki z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, masło, drożdże, wódka, serek mascarpone, dżem truskawkowy, olej rzepakowy, żółtka jaj.
Jak zrobić pączki z mascarpone? Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Przesiej mąkę pszenną. Masło rozpuść w mikrofali. Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy, masło, jajka i kieliszek wódki. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Podziel ciasto na 15 równych kawałków. Uformuj kule. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni C. Temperaturę pilnuj przez cały czas smażenia pączków. Pączki smaż partiami po 4 sztuki przez około 5 minut z każdej strony. Powinny być rumiane z białą obwódką na środku. Serek mascarpone wymieszaj z żółtkiem. Przełóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj pączki serkiem mascarpone i dżemem. Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka. Serek mascarpone to Włoskiego pochodzenia kremowy ser o dużej zawartości tłuszczu, która sięga do 40% masy. Kremowy serek dobrze łączyć z owocami o lekko kwaśnym smaku, które niwelują jego mdły smak.
Podsumowując pączki z serkiem mascarpone i dżemem to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty podczas wielu spotkań. Szybkie i łatwe do zrobienia pączki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Pączki przechowuj pod przykryciem przez maksymalnie dwa dni. Najlepsze są oczywiście tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość.
Wartości odżywcze pączków z mascarpone
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w pączkach z mascarpone
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki z mascarpone
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach z mascarpone
Lista alergenów dla pączków z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka