Przepis na muffinki czekoladowe z serem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, miska

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszaj.

Do twarogu dodaj jajko i połącz wszystkie składniki.

Resztę mąki przesiej przez sitko, dodaj kakao i ekstrakt waniliowy.

Wlej maślankę i olej, wymieszaj za pomocą rózgi.

Ciasto na muffinki wylej na dno foremek.

Dodaj odrobinę przygotowanego wcześniej twarogu i znów porcję ciasta.

Upiecz muffinki w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

muffinki czekoladowe z serem
Muffinki czekoladowe z serem
Koszt przygotowania dania
5.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
245 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Muffinki czekoladowe z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach czekoladowych z serem

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Muffinki czekoladowe z serem świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki czekoladowe z serem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasteczka całkowicie bez cukru i miodu.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, mleko, jajko, twaróg, kakao, maślanka i olej rzepakowy.

Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Zatem, jak zrobić muffinki czekoladowe z serem?

W pierwszej kolejności przygotujemy masę twarogową. Wystarczy, że twaróg rozgnieciesz widelcem, wsypiesz cukier i łyżkę mąki, a następnie wymieszasz całość.

Do masy dodaj jajko i wymieszaj, twaróg odstaw na bok. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj kakao i cukier lub ekstrakt waniliowy, wlej maślankę i olej, połącz składniki za pomocą rózgi.

Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce masy serowej, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.

Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15 minutach najlepsze, domowe łakocie dla dzieci i nie tylko gotowe.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na babeczki z białym serem, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj pyszny deser. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
306.57 kcal
245.26 kcal
Białko
8.09 g
6.47 g

Węglowodany w muffinkach czekoladowych z serem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
31.09 g
24.88 g
Węglowodany przyswajalne
30.13 g
24.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
17.27 g
13.82 g
Tłuszcze nasycone
2.39 g
1.92 g
Tłuszcze nienasycone
14.88 g
11.90 g

Witaminy w przepisie na muffinki czekoladowe z serem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.24 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
51.42 µg (mcg)
41.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe z serem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
88.38 mg
70.70 mg
Potas
150.51 mg
120.41 mg
Wapń
63.88 mg
51.11 mg
Fosfor
103.35 mg
82.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.49 mg
23.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.20 mg
1.76 mg
Cynk
0.65 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z serem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z serem

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • maślanka 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinek czekoladowych z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
100 g
1/2 kostki
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Maślanka 2%
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 330.0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 ml
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób