Muffinki czekoladowe z serem

Opublikowano: 24.04.2022 r., 13:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
muffinki czekoladowe z serem
Muffinki czekoladowe z serem
Pyszne i wilgotne muffinki z nadzieniem serowym sprawdza się nie tylko jako słodki deser lub podwieczorek, ale też jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
245 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ser twarogowy chudy 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (120 ml)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Maślanka 2% 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, miska

Przepis na muffinki czekoladowe z serem krok po kroku

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszaj.

Do twarogu dodaj jajko i połącz wszystkie składniki.

Resztę mąki przesiej przez sitko, dodaj kakao i ekstrakt waniliowy.

Wlej maślankę i olej, wymieszaj za pomocą rózgi.

Ciasto na muffinki wylej na dno foremek.

Dodaj odrobinę przygotowanego wcześniej twarogu i znów porcję ciasta.

Upiecz muffinki w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z serem

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Muffinki czekoladowe z serem świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki czekoladowe z serem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasteczka całkowicie bez cukru i miodu.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, mleko, jajko, twaróg, kakao, maślanka i olej rzepakowy.

Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Zatem, jak zrobić muffinki czekoladowe z serem?

W pierwszej kolejności przygotujemy masę twarogową. Wystarczy, że twaróg rozgnieciesz widelcem, wsypiesz cukier i łyżkę mąki, a następnie wymieszasz całość.

Do masy dodaj jajko i wymieszaj, twaróg odstaw na bok. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj kakao i cukier lub ekstrakt waniliowy, wlej maślankę i olej, połącz składniki za pomocą rózgi.

Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce masy serowej, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.

Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15 minutach najlepsze, domowe łakocie dla dzieci i nie tylko gotowe.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na babeczki z białym serem, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj pyszny deser. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w muffinkach czekoladowych z serem

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • maślanka 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z serem

na 100g gotowej potrawy

Muffinki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę na ryżową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
306.57
245.26
Białko (g)
8.09
6.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
31.09
24.88
Węglowodany przyswajalne (g)
30.13
24.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
17.27
13.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
1.92
Tłuszcze nienasycone (g)
14.88
11.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.24
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.42
41.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
88.38
70.70
Potas (mg)
150.51
120.41
Wapń (mg)
63.88
51.11
Fosfor (mg)
103.35
82.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.49
23.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
1.76
Cynk (mg)
0.65
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z serem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek czekoladowych z serem

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
100 g
1/2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Maślanka 2%
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 ml
Koszt składników
22.50