Malai kofta

Opublikowano: 02.07.2023 r., 12:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Malai kofta podana w ciemnej miseczce.
Malai kofta
Malai kofta czyli warzywne pulpeciki w sosie z orzechów nerkowca to doskonała propozycja na pyszny obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
842 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Kalafior (250 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Rodzynki (40 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Mąka z ciecierzycy - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Orzechy nerkowca (150 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, curry, imbir mielony, kolendra nasiona mielone, cynamon, kardamon, kmin rzymski, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender, tarka, duża miska, miseczka, pojemnik blendera

Przepis na malai koftę krok po kroku

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostudzenia.

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ugotuj na parze do miękkości, przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia.

Ostudzone ziemniaki i kalafior ugnieć w dużej misce na puree.

Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do puree ziemniaczanego.

Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wody.

Jedną cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz 1 łyżeczkę imbiru mielonego. Podsmażoną cebulę dodaj do masy z ziemniaków.

Namoczone rodzynki zblenduj na gładką masę i dodaj do masy ziemniaczanej.

Do masy dodaj także po pół łyżeczki kurkumy oraz soli, mąkę z ciecierzycy oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Nerkowce namocz w ciepłej wodzie na minimum godzinę.

Następnie nerkowce odcedź z wody i zblenduj z bulionem warzywnym.

Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie rozgrzanego oleju.

Do cebuli dodaj 2 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczkę imbiru, po pół łyżeczki kolendry, kminu rzymskiego, kardamonu oraz soli i szczyptę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę.

Cebulę z przyprawami zblenduj na jednolitą masę, dodaj do niej nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy.

Składniki wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj przez 8-10 minut.

Masę ziemniaczaną wyciągnij z lodówki, uformuj z niej małe pulpeciki i smaż je na głębokim oleju do zarumienienia.

Gotowe pulpeciki podawaj z sosem z nerkowców.

Jak oceniasz przepis na malai koftę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat malai kofty

Malai kofta to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne wegetariańskie pulpeciki w curry warto podać z dodatkiem ryżu lub kaszy. Do pulpecików warto przygotować również surówkę. Przepis na malai kofta jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, kalafior, marchew, rodzynki, cebula, mąka ziemniaczana, mąka z ciecierzycy, orzechy nerkowca, bulion warzywny, czosnek, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy oraz przyprawy.

A jak zrobić malai kofta? Ziemniaki i kalafior ugotuj, ostudź i ugnieć w dużej misce na puree. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do puree ziemniaczanego. Rodzynki namocz w wodzie. Na patelni przesmaż na nim cebulę oraz imbir mielony. Podsmażoną cebulę dodaj do masy z ziemniaków. Rodzynki zblenduj na gładką masę i dodaj do masy ziemniaczanej. Do masy dodaj kurkumę, sól, mąkę z ciecierzycy oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i odstaw do lodówki. Nerkowce namocz, odcedź z wody i zblenduj z bulionem warzywnym. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie rozgrzanego oleju. Do cebuli dodaj anyż, imbir, kolendrę, kmin rzymski, kardamon, sól oraz cynamon. Składniki wymieszaj i podsmaż chwilę. Cebulę z przyprawami zblenduj na jednolitą masę, dodaj do niej nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj przez 8-10 minut. Masę ziemniaczaną wyciągnij z lodówki, uformuj z niej małe pulpeciki i smaż je na głębokim oleju do zarumienienia.

Orzechy nerkowca są źródłem witaminy E, K, B6, cynku, żelaza, selenu, fosforu, magnezu oraz miedzi. Spożywanie orzechów nerkowca pozytywnie wypływa na poprawę zdolności widzenia - jest to spowodowane wysoką zawartością luteiny oraz zeaksantyny .

Podsumowując wiesz już jak się robi malai kofta. Najlepsze pulpeciki warzywne w sosie z nerkowców są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne pulpety warto podać z dodatkiem kaszy lub ryżu.

Alergeny w malai kofcie

Lista alergenów dla malai kofty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze malai kofty

na 100g gotowej potrawy

Malai kofta to doskonała propozycja na pyszne bezmięsne pulpeciki w sosie orzechowym. Ziemniaki oraz kalafior wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
391.72
842.20
Białko (g)
2.10
4.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
9.21
19.81
Węglowodany przyswajalne (g)
7.96
17.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
38.92
83.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
7.08
Tłuszcze nienasycone (g)
35.62
76.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
25.32
54.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.30
22.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: orzechy nerkowca, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
63.57
136.68
Potas (mg)
209.14
449.65
Wapń (mg)
11.57
24.88
Żelazo (mg)
0.73
1.58
Szacunkowy indeks glikemiczny malai kofty 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malai kofty

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Kalafior
250 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Rodzynki
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Mąka z ciecierzycy
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Orzechy nerkowca
150 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
11.25
Za 150 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
72.00