Malai kofta
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Kalafior (250 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Rodzynki (40 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Mąka z ciecierzycy - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Orzechy nerkowca (150 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Koncentrat pomidorowy (40 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na malai koftę krok po kroku
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ugotuj na parze do miękkości, przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki i kalafior ugnieć w dużej misce na puree.
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do puree ziemniaczanego.
Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wody.
Jedną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz 1 łyżeczkę imbiru mielonego. Podsmażoną cebulę dodaj do masy z ziemniaków.
Namoczone rodzynki zblenduj na gładką masę i dodaj do masy ziemniaczanej.
Do masy dodaj także po pół łyżeczki kurkumy oraz soli, mąkę z ciecierzycy oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Nerkowce namocz w ciepłej wodzie na minimum godzinę.
Następnie nerkowce odcedź z wody i zblenduj z bulionem warzywnym.
Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie rozgrzanego oleju.
Do cebuli dodaj 2 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczkę imbiru, po pół łyżeczki kolendry, kminu rzymskiego, kardamonu oraz soli i szczyptę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę.
Cebulę z przyprawami zblenduj na jednolitą masę, dodaj do niej nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy.
Składniki wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj przez 8-10 minut.
Masę ziemniaczaną wyciągnij z lodówki, uformuj z niej małe pulpeciki i smaż je na głębokim oleju do zarumienienia.
Gotowe pulpeciki podawaj z sosem z nerkowców.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat malai kofty
Malai kofta to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne wegetariańskie pulpeciki w curry warto podać z dodatkiem ryżu lub kaszy. Do pulpecików warto przygotować również surówkę. Przepis na malai kofta jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, kalafior, marchew, rodzynki, cebula, mąka ziemniaczana, mąka z ciecierzycy, orzechy nerkowca, bulion warzywny, czosnek, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy oraz przyprawy.
A jak zrobić malai kofta? Ziemniaki i kalafior ugotuj, ostudź i ugnieć w dużej misce na puree. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do puree ziemniaczanego. Rodzynki namocz w wodzie. Na patelni przesmaż na nim cebulę oraz imbir mielony. Podsmażoną cebulę dodaj do masy z ziemniaków. Rodzynki zblenduj na gładką masę i dodaj do masy ziemniaczanej. Do masy dodaj kurkumę, sól, mąkę z ciecierzycy oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i odstaw do lodówki. Nerkowce namocz, odcedź z wody i zblenduj z bulionem warzywnym. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie rozgrzanego oleju. Do cebuli dodaj anyż, imbir, kolendrę, kmin rzymski, kardamon, sól oraz cynamon. Składniki wymieszaj i podsmaż chwilę. Cebulę z przyprawami zblenduj na jednolitą masę, dodaj do niej nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj przez 8-10 minut. Masę ziemniaczaną wyciągnij z lodówki, uformuj z niej małe pulpeciki i smaż je na głębokim oleju do zarumienienia.
Orzechy nerkowca są źródłem witaminy E, K, B6, cynku, żelaza, selenu, fosforu, magnezu oraz miedzi. Spożywanie orzechów nerkowca pozytywnie wypływa na poprawę zdolności widzenia - jest to spowodowane wysoką zawartością luteiny oraz zeaksantyny .
Podsumowując wiesz już jak się robi malai kofta. Najlepsze pulpeciki warzywne w sosie z nerkowców są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne pulpety warto podać z dodatkiem kaszy lub ryżu.
Alergeny w malai kofcie
Lista alergenów dla malai kofty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze malai kofty
Malai kofta to doskonała propozycja na pyszne bezmięsne pulpeciki w sosie orzechowym. Ziemniaki oraz kalafior wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.