Łazanki z kapusty kiszonej

Opublikowano: 01.11.2021 r., 12:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
łazanki z kapustą na talerzu
Łazanki z kapusty kiszonej
Tradycyjna potrawa z dzieciństwa. Łazanki z kapusty kiszonej znów jako propozycja na obiad w Twoim domu.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
1038 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron łazanki 2 szklanki (500 g)
  • Kiełbasa śląska 2 sztuki (240 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na łazanki z kapusty kiszonej krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Podmaż drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj boczek i pokrojoną kiełbasę.

Następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i dokładnie wymieszaj ją z mięsem.

Dodaj ugotowany makaron, całe danie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na łazanki z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat łazanek z kapusty kiszonej

Łazanki z kapusty kiszonej to szybki i prosty pomysł na obiad, który jednocześnie będzie lekki ale zapewni nam sytość.

Przepis na łazanki z kapusty kiszonej jest ekspresowy dlatego z pewnością sprawdzi się w ciągu zabieganego dnia, gdy nie masz czasu stać długo w kuchni.

Jak zrobić łazanki z kapusty kiszonej?

Poznaj ten prosty przepis. W mojej wersji przepisu skorzystałam z gotowej wersji makaronu na łazanki ponieważ zależało mi na oszczędności czasu i przygotowaniu szybkiego dania obiadowego dla całej rodziny. Jeśli jedna masz wystarczającą ilość czasu możesz przygotować danie od podstaw zaczynając od domowej wersji makaronu. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie ale nie rozgotowuj go, najlepiej sprawdzi się makaron ugotowany al dente. Do wody, w której będzie gotować makaron dodaj łyżkę oleju, dzięki temu makaron nie sklei się podczas gotowania.

Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę dodaj pokrojone w mniejsze kawałki mięso. Ja zazwyczaj stawiam na jednej rodzaj dość tłusty np. boczek i kiełbasę. Do mięsa dodaj poszatkowaną kapustę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i pyszne danie gotowe. Łazanki z kapusty kiszonej to dobre rozwiązanie nie tylko na obiad ale także na kolacje, jeśli zrobisz za dużą porcję dania śmiało możesz ją podgrzać na patelni i podać wieczorem. Danie najlepiej podawać na ciepło zapewni to uczucie dodatkowej sytości, jednak będzie dobre także na zimno. Idealnie sprawdzi się jako danie główne podczas rodzinnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Kapusta kiszona i mięsny dodatek to podstawa łazanek ale możesz ją dowolnie modyfikować np. dodając pieczarki lub suszone grzyby. Każdy dodatek nada wyjątkowości Twojej potrawie. Nieważne którą wersję wybierzesz pamiętaj o przyprawach, które w każdym daniu pełnią ważną funkcję. Nadają potrawie niesamowitego aromatu i smaku. Do łazanek z kapusty kiszonej idealnie nada się wcześniej już wspomniana cebula i czosnek, postaw także na iście laurowe, ziele angielskie, sól i czarny świeżo zmielony pieprz.

Sam spróbuj ten prosty przepis na łazanki z kapusty kiszonej.

Alergeny w łazankach z kiszonej kapusty

Lista alergenów dla łazanek z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron łazanki

Wartości odżywcze łazanek z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Możesz wybrać chude mięso jako dodatek np. łopatka wieprzowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
346.15
1038.44
Białko (g)
13.12
39.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
40.99
122.96
Węglowodany przyswajalne (g)
39.14
117.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
5.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.94
41.81
Tłuszcze nasycone (g)
4.99
14.96
Tłuszcze nienasycone (g)
8.95
26.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.13
18.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.82
8.45
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.17
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.56
76.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
3.15
9.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.55
16.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.65
Witamina E (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.15
9.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
8.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.60
34.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
410.96
1232.88
Potas (mg)
237.58
712.75
Wapń (mg)
20.48
61.44
Fosfor (mg)
183.88
551.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.38
106.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.96
Cynk (mg)
1.39
4.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapusty kiszonej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łazanek z kapusty kiszonej

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron łazanki
500 g
2 szklanki
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Kiełbasa śląska
240 g
2 sztuki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.76
Za 240 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
31.00