Krupnik z kaszy gryczanej
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Krupnik z kaszy gryczanej to pyszne i sycące danie, które zapewni Ci sytość na długie godziny. Sam zdecyduj czy będzie on wegetariański, czy tradycyjny z mięsem.
Składniki dla 6 porcji:
- Kasza gryczana - 200 g (2 woreczki)
- Marchewka - 180 g (3 sztuki)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 sztuki)
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 200 g (1 pierś)
- Seler korzeniowy - 80 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa, oprócz ziemniaków.
- Następnie dodawaj stopniowo kaszę, gotuj mieszając.
- Na końcu dodaj obrane i drobno pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Zupę gotuj minimum 45 minut, im dłużej będziesz gotować, tym lepiej.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, w tym celu pomiń mięso.