Przepis na krupnik z kaszy gryczanej krok po kroku
- Kasza gryczana 200 g 2 woreczki
- Marchewka 180 g 3 sztuki
- Ziemniaki późne 400 g 4 sztuki
- Mięso z piersi indyka bez skóry 200 g 1 pierś
- Seler korzeniowy 80 g 1 sztuka
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
Zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa, oprócz ziemniaków.
Następnie dodawaj stopniowo kaszę, gotuj mieszając.
Na końcu dodaj obrane i drobno pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę gotuj minimum 45 minut, im dłużej będziesz gotować, tym lepiej.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik z kaszy gryczanej - cechy przepisu
Więcej o krupniku z kaszy gryczanej
Domowy krupnik z kaszy gryczanej to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na krupnik z kaszy gryczanej. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Moja pyszna zupa, idealna na obiad powstanie z kaszy gryczanej, piersi z indyka i sporej ilości warzyw. Jeśli chcesz, w prosty sposób przygotujesz ją też w wersji wegetariańskiej, czyli bez mięsa. Wystarczy, że pominiesz etap z gotowaniem piersi z indyka.
Zupa będzie bardzo treściwa i doda Ci energii na cały dzień.
Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam wyżej.
Do głównych należy kasza gryczana.
Kasza gryczana to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dostarcza do naszego organizmu aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywienia. Mam tu na myśli lizynę i tryptofan. Kasza jest źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, jest to szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić krupnik z kaszy gryczanej, dowiesz się jak ugotować pyszny, tradycyjny, polski krupnik.
Zupę jesteś w stanie przygotować w niecałą godzinę, zachęcam Cię jednak do długiego gotowania na wolny ogniu, wtedy zupa będzie pełna witamin i składników mineralnych, dzięki sporej ilości użytych warzyw.
Zupa to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Sam zadecyduj czy ma być on w wersji tradycyjnej, czy wegetariańskiej bez mięsa.
Wartości odżywcze krupniku z kaszy gryczanej
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w krupniku z kaszy gryczanej
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na krupnik z kaszy gryczanej
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik z kaszy gryczanej
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku z kaszy gryczanej
Lista alergenów dla krupniku z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny