Przepis na krupnik dla dzieci krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Seler, pietruszkę i marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do dużego garnka i zalej 1l wody. Dodaj odrobinę soli. Całość gotuj przez 15 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Do zupy wrzuć również kaszę i natkę pietruszki.

Całość gotuj przez 20 minut, do uzyskania miękkości kaszy i ziemniaków.

Zupę przypraw solą, pieprzem, a także posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Krupnik dla dzieci podany w eleganckiej miseczce.
krupnik dla dzieci
Koszt przygotowania dania
7.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Krupnik dla dzieci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o krupniku dla dzieci

Krupnik dla dzieci to delikatna modyfikacja tradycyjnej zupy. W tej wersji całość jest bardzo lekkostrawna i łagodna. Brakuje w niej dodatku cebuli czy pora, dlatego będzie również świetną opcją dla osób, które cierpią z powodu chorób układu trawiennego. Zupa sprawdzi się wspaniale nawet dla najmłodszych dzieci, gdyż zawiera tylko delikatną kaszę i warzywa. Warzywa, dzięki długiej obróbce termicznej stają się niezwykle miękkie, więc będą doskonałą opcją dla wszystkich, nawet najmłodszych domowników.

Przepis na krupnik dla dzieci pozwala przygotować tą pyszną zupę w bardzo łatwy sposób. Zupa robiona jest na delikatnym bulionie, jednak całość wcale nie jest zbyt skomplikowana. W tej wersji wyeliminowany został dodatek gotowych produktów wzmacniających smak, gdyż nie są one wskazane dla najmłodszych. W tym przepisie nie ma również dużej ilości przypraw, by zupa była odpowiednia i bezpieczna dla nie do końca rozwiniętych żołądków dzieci. Jednak można również dodać ulubione i dobrze tolerowane przypraw, by wzmocnić smak całości. W tym wypadku została użyta tylko natka i koperek, które dodają daniu bardzo dużo delikatnego smaku i dużej dawki witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i jest niezwykle silnym antyoksydantem.

Tak przygotowany krupnik, choć niezwykle delikatny, jest również bardzo pyszny. Na jego smak składa się bulion warzywny, a także pyszna kasza i dodatek zieleniny. Najlepiej użyć świeżej natki i koperku, które sprawią, że zupa będzie miała jeszcze wspanialszy smak. Ta potrawa świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolacje. Przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale również osobom na diecie lekkostrawnej. Nie obciąża żołądka, ale jest zupą niezwykle pożywną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik dla dzieci, by był bardzo delikatny, ale przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Składają się na niego tylko warzywa i kasza, jednak w wypadku tej zupy nic więcej nie jest potrzebne. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować krupnik dla dziecka w bardzo prosty sposób, by był pełen smaku. To zupa, którą kochają wszystkie dzieci. Krupnik dla dzieci jest bardzo prosty i szybki, ale pełen smaku.

Wartości odżywcze krupniku dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
123.10 kcal
357.00 kcal
Białko
3.42 g
9.93 g

Węglowodany w krupniku dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
27.52 g
79.80 g
Węglowodany przyswajalne
22.18 g
64.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.33 g
15.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
0.41 g
1.20 g
Tłuszcze nasycone
0.18 g
0.51 g
Tłuszcze nienasycone
0.24 g
0.69 g
Tłuszcze jednonasycone
0.07 g
0.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.17 g
0.49 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kasza perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na krupnik dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
128.22 µg (mcg)
371.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
19.64 mg
56.96 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.78 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.17 mg
Niacyna
1.71 mg
4.97 mg
Foliany
31.31 µg (mcg)
90.79 µg (mcg)
Beta karoten
1326.73 µg (mcg)
3847.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krupnik dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
25.55 mg
74.10 mg
Potas
374.12 mg
1084.96 mg
Wapń
72.04 mg
208.92 mg
Fosfor
94.29 mg
273.43 mg
Magnez
35.22 mg
102.15 mg
Żelazo
1.39 mg
4.02 mg
Cynk
0.75 mg
2.18 mg
Miedź
0.17 mg
0.48 mg
Mangan
0.42 mg
1.22 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku dla dzieci 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krupniku dla dzieci

Lista alergenów dla krupniku dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza perłowa

Cena przygotowania krupniku dla dzieci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
90 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Kasza perłowa
150 g
1,5 woreczka
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na krupnik dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób