Krupnik tradycyjny

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik tradycyjny podany na wzorzystym talerzu
Krupnik tradycyjny
Czy może być coś lepszego na rozgrzewający obiad niż krupnik tradycyjny? Ten pyszny posiłek to prawdziwy smak dzieciństwa i źródło prawdziwie polskiego smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
328 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Bulion warzywny (200 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
  • Ziemniaki średnie (200 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Marchewka 3 sztuki (150 g)
  • Koperek (15 g)
  • Pietruszka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na krupnik tradycyjny krok po kroku

Kurczaka umyj, osusz i włóż do garnka.

Wlej bulion i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dalej gotując.

Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa korzeniowe obierz i umyj.

Cebulę dodaj do garnka razem z dwoma listkami laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego.

Przykryj pokrywką i gotuj 30 minut.

W tym czasie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Warzywa dodaj do garnka. Wsyp przepłukaną kaszę i gotuj razem 20 minut.

Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut.

Pod koniec gotowania wyłów z zupy mięso i oddziel mięso od kości. Samo mięso rozdrobnij i dodaj do zupy.

Przed samym podaniem dodaj do zupy posiekany koperek.

Jak oceniasz przepis na krupnik tradycyjny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,6% osób

Więcej informacji na temat krupniku tradycyjnego

Czy może być coś lepszego na rozgrzewający obiad niż krupnik tradycyjny? Ten pyszny posiłek to prawdziwy smak dzieciństwa i źródło prawdziwie polskiego smaku.

Przepis na krupnik tradycyjny powinna znać każda pani i każdy pan domu. Taka zupa nie tylko rozgrzeje, ale również zachwyci wszystkich domowników.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krupnik tradycyjny to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Na początku kurczaka umyj, osusz i włóż do garnka. Wlej bulion i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dalej gotując. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Cebulę dodaj do garnka razem z dwoma listkami laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i gotuj 30 minut. W tym czasie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do garnka. Wsyp przepłukaną kaszę i gotuj razem 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wyłów z zupy mięso i oddziel mięso od kości. Samo mięso rozdrobnij i dodaj do zupy. Przed samym podaniem dodaj do zupy posiekany koperek.

Sam widzisz, że ten najlepszy pomysł na zupę jest również bardzo prosty w wykonaniu. Jeśli wiesz już jak ugotować krupnik tradycyjny, to pewnie zainteresuje Cię również jego historia.

Krupnik jest jedną z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki zmieniała się jego receptura, to niezmiennym pozostaje dodatek kaszy do tej zupy. Nazwa krupnik pochodzi od słowa krupa, które oznacza kaszę poddaną procesowi obłuszczania.

Krupnik tradycyjny przygotowuje się na wywarze drobiowym, wołowym lub warzywnym. Najczęściej do jego przygotowania używa się kaszy jęczmiennej, ale można spotkać wersję z kaszą gryczaną. Ze względu na używane produkty – warzywa korzeniowe i kaszę- jest tanią zupą, stąd jej popularność od wielu, wielu lat. Również przez użyte składniki to zdrowa i lekkostrawna zupa (w wersji drobiowej lub bezmięsnej), dlatego warto po nią sięgać również w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność wystawiona jest na próbę niesprzyjających warunków pogodowych.

Koniecznie przygotuj smaczny krupnik tradycyjny na obiad.

Alergeny w krupniku tradycyjnym

Lista alergenów dla krupniku tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze krupniku tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

Krupnik to zdrowa i lekkostrawna zupa (w wersji drobiowej lub bezmięsnej), dlatego warto po nią sięgać również w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność wystawiona jest na próbę niesprzyjających warunków pogodowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
93.95
328.83
Białko (g)
8.41
29.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
11.20
39.21
Węglowodany przyswajalne (g)
9.05
31.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
7.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
1.72
6.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.75
2.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.98
3.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.56
1.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.47
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: bulion warzywny, kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.33
116.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
101.49
355.23
Witamina B6 (mg)
0.25
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.73
Witamina C (mg)
5.99
20.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.20
0.69
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.66
12.82
Tiamina (mg)
0.08
0.28
Ryboflawina (mg)
0.10
0.34
Niacyna (mg)
2.74
9.58
Foliany (µg (mcg))
13.22
46.28
Beta karoten (µg (mcg))
927.88
3247.56
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
92.65
324.27
Potas (mg)
251.44
880.05
Wapń (mg)
33.13
115.95
Fosfor (mg)
104.42
365.49
Magnez (mg)
22.18
77.63
Żelazo (mg)
0.76
2.68
Cynk (mg)
0.93
3.26
Miedź (mg)
0.09
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku tradycyjnego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku tradycyjnego

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ziemniaki średnie
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Koszt składników
43.00