Przepis na krupnik na skrzydełkach krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.

Ugotuj wywar ze skrzydełek, marchewki i pietruszki oraz 3 litrów wody.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru i gotuj 10 minut.

Następnie wsyp kaszę, gotuj kolejne 10-15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy.

Dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.

Gotową zupę podawaj z łyżką kwaśniej śmietany.

Krupnik na skrzydełkach podany w białym, głębokim talerzu.
Krupnik na skrzydełkach
Koszt przygotowania dania
8.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
368 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
35

Krupnik na skrzydełkach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o krupniku na skrzydełkach

Krupnik na skrzydełkach to doskonała propozycja na pyszny obiad. Krupnik to tradycyjna polska zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Przepis na krupnik na skrzydełkach jest prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego oświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pyszny krupnik zrobisz z następujących produktów spożywczych: skrzydełka z kurczaka, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski i liść laurowy.

Jak ugotować krupnik na skrzydełkach? Na początku ugotuj wywar ze skrzydełek, marchewki i pietruszki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj pietruszkę. Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.

Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując szybki krupnik sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Szybki przepis na krupnik możesz wykorzystać w dni kiedy nie masz czasu na gotowanie. Krupnik z ziemniakami możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Dobry krupnik ma lekko zawiesistą konsystencję.

Wartości odżywcze krupniku na skrzydełkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
147.52 kcal
368.79 kcal
Białko
7.26 g
18.15 g

Węglowodany w krupniku na skrzydełkach

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
21.64 g
54.10 g
Węglowodany przyswajalne
17.24 g
43.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.40 g
11.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.75 g
9.37 g
Tłuszcze nasycone
1.45 g
3.61 g
Tłuszcze nienasycone
2.30 g
5.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.50 g
3.75 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
2.00 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol
29.73 mg
74.33 mg

Witaminy w przepisie na krupnik na skrzydełkach

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
121.94 µg (mcg)
304.84 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.71 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina C
9.62 mg
24.05 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
1.16 mg
Retinol
2.41 µg (mcg)
6.03 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.18 mg
Niacyna
2.80 mg
6.99 mg
Foliany
24.59 µg (mcg)
61.47 µg (mcg)
Beta karoten
1202.37 µg (mcg)
3005.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krupnik na skrzydełkach

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
37.12 mg
92.79 mg
Potas
291.99 mg
729.98 mg
Wapń
59.74 mg
149.35 mg
Fosfor
100.41 mg
251.03 mg
Magnez
29.78 mg
74.44 mg
Żelazo
0.96 mg
2.41 mg
Cynk
0.90 mg
2.26 mg
Miedź
0.13 mg
0.33 mg
Mangan
0.34 mg
0.86 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku na skrzydełkach 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krupniku na skrzydełkach

Lista alergenów dla krupniku na skrzydełkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Cena przygotowania krupniku na skrzydełkach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
300 g
7.50
Za 600.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
200 g
3 male sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na krupnik na skrzydełkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.2% osób