Przepis na krupnik na skrzydełkach krok po kroku
- Skrzydełko kurczaka 300 g
- Ziemniaki późne 200 g 3 male sztuki
- Kasza jęczmienna perłowa 200 g
- Marchewka 150 g 1 średnia sztuka
- Pietruszka 150 g 1 mała sztuka
- Natka pietruszki 20 g
- Cebula 100 g 2 małe sztuki
Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
Ugotuj wywar ze skrzydełek, marchewki i pietruszki oraz 3 litrów wody.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru i gotuj 10 minut.
Następnie wsyp kaszę, gotuj kolejne 10-15 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy.
Dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.
Gotową zupę podawaj z łyżką kwaśniej śmietany.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik na skrzydełkach - cechy przepisu
Więcej o krupniku na skrzydełkach
Krupnik na skrzydełkach to doskonała propozycja na pyszny obiad. Krupnik to tradycyjna polska zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Przepis na krupnik na skrzydełkach jest prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego oświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pyszny krupnik zrobisz z następujących produktów spożywczych: skrzydełka z kurczaka, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski i liść laurowy.
Jak ugotować krupnik na skrzydełkach? Na początku ugotuj wywar ze skrzydełek, marchewki i pietruszki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj pietruszkę. Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.
Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując szybki krupnik sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Szybki przepis na krupnik możesz wykorzystać w dni kiedy nie masz czasu na gotowanie. Krupnik z ziemniakami możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Dobry krupnik ma lekko zawiesistą konsystencję.
Wartości odżywcze krupniku na skrzydełkach
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w krupniku na skrzydełkach
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na krupnik na skrzydełkach
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik na skrzydełkach
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku na skrzydełkach
Lista alergenów dla krupniku na skrzydełkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa