Przepis na krupnik wegetariański krok po kroku
- Marchewka 90 g 2 szt
- Pietruszka 80 g 1 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Seler korzeniowy 60 g 1 plaster
- Kasza jęczmienna perłowa 100 g 1 woreczek
- Ziemniaki późne 300 g 4 szt
Warzywa obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 2 litrami wody, dodaj odrobinę soli pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka z warzywami. Wsyp 1 woreczek kaszy. Gotuj całość jeszcze 20 minut.
Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik wegetariański - cechy przepisu
Więcej o krupniku wegetariańskim
Krupnik wegetariański jest wspaniałą opcją na pyszną potrawę dla całej rodziny. Jest to zupa bardzo delikatna i lekkostrawna. Sprawdzi się nawet dla dzieci. Choć nie ma w niej mięsa, to wciąż bardzo syci, ze względu na duży udział kaszy i ziemniaków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik wegetariański, by był smaczny, a przy tym naprawdę łatwy, to ta opcja sprawdzi się idealnie. Zupę gotuje się na bulionie warzywnym, dzięki czemu sprawdzi się nie tylko w diecie roślinnej, ale również dla osób, które muszą odżywiać się lekkostrawnie. Zupa jest bardzo delikatna dla całego układu trawiennego, można ją podawać nawet najmłodszym domownikom.
Przepis na pyszny krupnik wegetariański jest naprawdę bardzo łatwy, do tego całość robi się z produktów, które łatwo znaleźć w każdym sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. W dodatku krupnik jest tak dobry, że znika z talerzy w ekspresowym tempie.
To pomysł na niezwykle szybki i łatwy posiłek. Najwięcej czasu zabiera przygotowanie wywary, dlatego w przypadku braku czasu można skorzystać z gotowego bulionu i to nim zalać warzywa. Dobrze jest zjadać krupnik ze wszystkimi warzywami, których używa się do przygotowania wywaru. Można je pokroić w kostkę, by stanowiły dodatek do zupy. Dla osób, które nie przepadają za gotowanymi warzywami w takiej formie świetną opcja będzie wyłowienie ich i stworzenie na ich podstawie sałatki lub warzywnego pasztetu.
Choć gównie do krupniku używa się kaszy jęczmiennej, to można również przygotować go z kaszy jaglanej. To dobra opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za smakiem jęczmienia. Będzie również doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej gdyż kasza jaglana tego białka nie zawiera.
Bazą tej zupy oprócz kaszy są warzywa. Dobrze jest dodać do zupy ziemniaków, które sprawią, że całość będzie znacznie bardziej odżywcza i sycąca, choć przygotowywana bez mięsa. To idealne danie dla miłośników kuchni roślinnej. Zupa gotowana na wywarze warzywnym jest delikatna, lekkostrawna i bardzo smaczna, dzięki czemu ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Wartości odżywcze krupniku wegetariańskiego
Energia i białka
(341g)
Węglowodany w krupniku wegetariańskim
(341g)
Tłuszcze
(341g)
Witaminy w przepisie na krupnik wegetariański
(341g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik wegetariański
(341g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku wegetariańskim
Lista alergenów dla krupniku wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa