Przepis na krupnik z ryżem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion i 2 litry wody zagotuj, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, marchewkę oraz pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Gotuj je w bulionie 10 minut.

Do wywaru dodaj ryż gotuj 10-15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy i gotuj chwilę.

Gotową zupę udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.

Krupnik z ryżem podany w białym, głębokim talerzu.
Krupnik z ryżem
Koszt przygotowania dania
27.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Krupnik z ryżem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krupniku z ryżem

Krupnik z ryżem to doskonały pomysł na pyszny obiad bez glutenu. Krupnik to tradycyjna polska zupa wersja z ryżem idealnie pasuje dla osób, które z różnych powodów nie lubią kaszy jęczmiennej lub po prostu nie mogą jej spożywać. Przepis na krupnik z ryżem jest prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego oświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Szybki i łatwy krupnik zrobisz z następujących produktów spożywczych: ryżu, marchewki, pietruszki, ziemniaków, cebuli, natki pietruszki, soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz bulionu z kurczaka.

Jak ugotować krupnik z ryżem ? Na początku zagotuj bulion z kurczaka dodaj do niego, marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym aż warzywa zmiękną. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wsyp ryż i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj pietruszkę. Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż biały jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, zawiera także witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Ryż zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne (ryż brązowy), które zawierają warstwę otrębów - jest to najbardziej wartościowa część ziaren.

Podsumowując szybki krupnik sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Łatwy przepis na krupnik możesz wykorzystać w dni kiedy nie masz czasu na gotowanie. Krupnik z ziemniakami możesz zawekować i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Krupnik z ryżem to dobre danie dla osób na diecie bezglutenowej.

Wartości odżywcze krupniku z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
63.46 kcal
158.65 kcal
Białko
1.62 g
4.04 g

Węglowodany w krupniku z ryżem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
13.87 g
34.66 g
Węglowodany przyswajalne
12.75 g
31.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.31 g
0.77 g
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.32 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.12 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: ziemniaki późne, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.06 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krupnik z ryżem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina E
0.19 mg
0.47 mg
Brak danych dla: ryż biały, natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
0.55 mg
1.38 mg
Beta karoten
682.84 µg (mcg)
1707.11 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, pietruszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krupnik z ryżem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
196.63 mg
491.59 mg
Potas
151.13 mg
377.83 mg
Wapń
12.87 mg
32.18 mg
Fosfor
31.12 mg
77.80 mg
Magnez
10.73 mg
26.81 mg
Żelazo
0.33 mg
0.82 mg
Cynk
0.29 mg
0.72 mg
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Mangan
0.17 mg
0.42 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku z ryżem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krupniku z ryżem

Lista alergenów dla krupniku z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania krupniku z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
150 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na krupnik z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób