Krupnik polski

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik polski podany w misce wraz z pieczywem.
Krupnik polski
Krupnik polski to zupa, która smakiem zachwyca wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Jest niezwykle odżywcza i dostarcza sporo cennych witamin oraz białka.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
300 kcal
Kcal w porcji
546 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Skrzydełko indyka (500 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (60 g)
  • Ryż biały (20 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Seler korzeniowy (45 g)
  • Por (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krupnik polski krok po kroku

Mięso włóż do dużego garnka. Wlej 2 litry bulionu i zagotuj, a następnie zszumuj.

Dodaj obraną cebulę, ziele angielskie i listek laurowy, dopraw solą.

Gotuj na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Dodaj kaszę oraz ryż i gotuj przez ok. 10 minut.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę - obraną i startą na większych oczkach tarki.

Dodaj obraną pietruszkę w całości, kawałeczek selera i pora.

Dopraw zmielonym pieprzem i solą.

Gotuj przez ok. 30 min.

Wyjmij mięso z zupy i usuń skórę oraz kości, resztę pokrój na kawałki i włóż z powrotem do zupy.

Jak oceniasz przepis na krupnik polski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat krupniku polskiego

Krupnik polski to zupa, która smakiem zachwyca wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Jest niezwykle odżywcza i dostarcza sporo cennych witamin oraz białka. Jest bardzo tradycyjny, jednak w tej wersji wszyscy najbardziej ją lubią.

Przepis na krupnik polski to najlepsza opcja, jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować krupnik polski krok po kroku. Tradycyjny krupnik składa się z dużej ilości łatwo dostępnych warzyw i kaszy. Najczęściej robi się go z kaszą jęczmienną. Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej smak podkręcony został pysznymi warzywami, świeżą natką pietruszki i mięsem drobiowym. Jest to zupa bardzo lekkostrawna, dlatego mogą sobie na nią pozwolić osoby z chorobami żołądka i układu trawiennego. Choć gównie do krupniku używa się kaszy jęczmiennej, to można również przygotować go z kaszy jaglanej. To dobra opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za smakiem jęczmienia. Będzie również doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż kasza jaglana tego białka nie zawiera. Składniki na zupę są bardzo podstawowe, dlatego można wykonać ją jako posiłek awaryjny. To sprawia również, że całe danie jest naprawdę tanie, a sycące, dlatego będzie to wspaniały posiłek dla studentów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik polski, by powstała najlepsza zupa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To idealny wybór na obiad dla całej rodziny. W tym przepisie robi się ją z ziemniakami. Ta zupa, choć bardzo lekka jest naprawdę bardzo pożywna i sycąca, a to głównie za sprawą obecności kaszy, ziemniaków i mięsa z kurczaka. Jest idealnym pomysłem na pyszną kolację, czy obiad. Najwięcej czasu zabiera przygotowanie wywary, dlatego w przypadku braku czasu można skorzystać z gotowego bulionu i to nim zalać warzywa. Dobrze jest zjadać krupnik ze wszystkimi warzywami, których używa się do przygotowania wywaru. Można je pokroić w kostkę, by stanowiły dodatek do zupy. Dla osób, które nie przepadają za gotowanymi warzywami w takiej formie, świetną opcją będzie wyłowienie ich i stworzenie na ich podstawie sałatki lub warzywnego pasztetu.

Alergeny w krupniku polskim

Lista alergenów dla krupniku polskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze krupniku polskiego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(546g)
Energia (kcal)
55.11
300.93
Białko (g)
3.79
20.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(546g)
Węglowodany (g)
5.55
30.32
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
25.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
4.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(546g)
Tłuszcz (g)
1.99
10.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.75
4.11
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
6.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
4.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
2.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.69
58.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(546g)
Witamina A (µg (mcg))
32.53
177.59
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
17.86
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: skrzydełko indyka, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.44
Brak danych dla: skrzydełko indyka, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.46
2.50
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Niacyna (mg)
1.00
5.46
Foliany (µg (mcg))
7.38
40.31
Beta karoten (µg (mcg))
317.20
1731.91
Brak danych dla: skrzydełko indyka, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(546g)
Sód (mg)
194.00
1059.24
Potas (mg)
124.29
678.62
Wapń (mg)
13.75
75.08
Fosfor (mg)
42.99
234.75
Magnez (mg)
9.82
53.60
Żelazo (mg)
0.44
2.38
Cynk (mg)
0.36
1.98
Miedź (mg)
0.05
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku polskiego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku polskiego

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko indyka
500 g
12.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 500 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza jęczmienna perłowa
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Ryż biały
20 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
45 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 45 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
83.00