Przepis na krupnik z ziemniakami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso opłucz i włóż do garnka. Zalej je 1,5l wody i lekko posól. Gotuj przez 20 minut.

Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka z mięsem i całość gotuj przez 15 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się wywaru wraz z kaszą. Całość gotuj jeszcze 20 minut, aż do miękkości ziemniaków i kaszy. Zupę dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką i koperkiem.

Krupnik z ziemniakami podany w eleganckiej misce.
krupnik z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
6.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Krupnik z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krupniku z ziemniakami

Krupnik z ziemniakami jest najbardziej klasyczną wersją tej popularnej zupy, a przy tym najprostszą. W tej wersji zrobiona jest z dodatkiem mięsa, dzięki czemu całość jest znacznie bardziej pożywna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest kochana nawet przez dzieci, ze względu na swój łagodny smak. Idealnie łączy się ze świeżą natką i koperkiem, które nie tylko pięknie wyglądają, ale także nadają jej lepszego smaku.

Przepis na krupnik z ziemniakami jest niezwykle prosty, całość opiera się na podstawowym rosole z dodatkiem kaszy i ziemniaków. Danie nie musi gotować się jednak zbyt długo, dlatego idealnie sprawdzi się na awaryjny obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik z ziemniakami, by był niezwykle smaczny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego zupa idealnie kremowa, gęsta i pełna smaku. Idealnie nadaje się na obiad czy kolacje, gdyż jest bardzo pożywna i pełna dużej ilości składników odżywczych. Kasza i mięso sprawiają, że całość jest świetnym źródłem białka, które poprawia sytość całej potrawy i obniża indeks glikemiczny. Kasza dostarcza również dużej ilości magnezu i miedzi, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także błonnik. Włókno pokarmowe jest niezwykle ważnym elementem diety, gdyż poprawia pracę całego układu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Krupnik zwykle robi się z kaszy jęczmiennej, taka jest klasyczna wersja tej zupy. Jednak można ją trochę unowocześnić i dodać do całości kaszy jaglanej, to dobry wybór zwłaszcza dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż kasza jaglana nie zawiera tego białka.

To świetny pomysł na pyszny posiłek, który choć bardzo prosty, ma wspaniały smak i bardzo gęstą konsystencję, przez co syci na długo. Całość nada się dla całej rodziny, gdyż zupa jest bardzo delikatna. Spokojnie można przygotowywać ją również dla dzieci, w takiej wersji jest bardzo często niezwykle lubianą zupą. Może być również częścią diety lekkostrawnej, ze względu na łagodny smak i delikatność. To szybki i dobry pomysł na obiad czy kolację.

Wartości odżywcze krupniku z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(398g)
Energia (kalorie)
105.29 kcal
419.06 kcal
Białko
5.68 g
22.62 g

Węglowodany w krupniku z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(398g)
Węglowodany
18.89 g
75.16 g
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
15.39 g
61.25 g
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.50 g
13.92 g
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(398g)
Tłuszcz
1.00 g
3.99 g
Tłuszcze nasycone
0.43 g
1.73 g
Tłuszcze nienasycone
0.57 g
2.26 g
Tłuszcze wielonasycone
0.28 g
1.10 g

Witaminy w przepisie na krupnik z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(398g)
Witamina B6
0.25 mg
1.00 mg
Witamina C
10.14 mg
40.34 mg
Brak danych dla: udko kurczaka bez skóry, kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.95 mg
Brak danych dla: seler korzeniowy, kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.29 mg
Niacyna
2.10 mg
8.36 mg
Foliany
18.98 µg (mcg)
75.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krupnik z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(398g)
Sód
35.36 mg
140.73 mg
Potas
320.20 mg
1274.40 mg
Wapń
43.63 mg
173.64 mg
Fosfor
97.34 mg
387.40 mg
Magnez
27.06 mg
107.68 mg
Żelazo
0.85 mg
3.38 mg
Cynk
0.78 mg
3.09 mg
Miedź
0.12 mg
0.48 mg
Mangan
0.26 mg
1.05 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku z ziemniakami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krupniku z ziemniakami

Lista alergenów dla krupniku z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Cena przygotowania krupniku z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Udko kurczaka bez skóry
160 g
1 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.56
Za 160 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
1 woreczek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na krupnik z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób