Krupnik jaglany

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik jaglany podany w miseczce.
Krupnik jaglany
Krupnik jaglany to doskonała propozycja na pyszną zupę, którą warto zaserwować na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz proty przepis na krupnik z kaszą jaglaną.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
107 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion warzywny 10 szklanek (2500 ml)
  • Masło (30 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (70 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Ziemniaki średnie 3 średnie sztuki (300 g)
  • Kasza jaglana (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na krupnik jaglany krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj do niego suchą kaszę oraz tartą marchew. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.

Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 3 minuty.

Całości zalej bulionem warzywnym, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (do miękkości składników).

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem posiekanego koperku.

Jak oceniasz przepis na krupnik jaglany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,5% osób

Więcej informacji na temat krupniku jaglanego

Krupnik jaglany to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa z kaszą jaglana doskonale smakuje z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Krupnik możesz przygotować również z innego rodzaju kaszy. Sprawdzony przepis na krupnik jaglany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion warzywny, masło, cebula, marchew, ziemniaki, kasza jaglana, sól oraz pieprz.

A jak zrobić krupnik jaglany? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niego suchą kaszę oraz tartą marchew. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 3 minuty. Całości zalej bulionem warzywnym, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (do miękkości składników). Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem posiekanego koperku.

Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Ma ona bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci.

Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność.

Podsumowując: najlepszy krupnik jaglany świetnie sprawdzi się jako zupa serwowana na obiad dla rodziny. Smaczny krupnik jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w krupniku jaglanym

Lista alergenów dla krupniku jaglanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze krupniku jaglanego

na 100g gotowej potrawy

Krupnik jaglany to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kasza jaglana wykorzystana do przygotowania krupniku to doskonale źródło węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
27.80
107.03
Białko (g)
0.66
2.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
4.50
17.32
Węglowodany przyswajalne (g)
4.04
15.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
0.92
3.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.27
1.05
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.23
0.90
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.15
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.07
7.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
56.52
217.59
Witamina B6 (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.67
10.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.47
24.92
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.24
0.93
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.82
10.86
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
490.47
1888.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
242.05
931.87
Potas (mg)
75.22
289.60
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.91
22.75
Fosfor (mg)
10.48
40.36
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.85
14.81
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
0.96
Cynk (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku jaglanego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku jaglanego

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
2500 ml
10 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
70 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Kasza jaglana
60 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 60 g
Koszt składników
75.50