Krupnik z grzybami
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Kasza jęczmienna perłowa - 1 woreczek (100 g)
- Ziemniaki późne - 4 szt (300 g)
- Suszone grzyby - 1 garść (10 g)
Przepis na krupnik z grzybami krok po kroku
Marchewki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż je do garnka i zalej 1l wody. Cebulę obierz i lekko opal nad palnikiem. Dodaj do reszty składników. Wrzuć do garnka grzyby. Całość odrobinę posól i gotuj przez 15 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do wywaru wraz z kaszą .
Całość gotuj przez 20 minut do miękkości ziemniaków i kaszy.
Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
- Krupnik
- Krupnik na żeberkach
- Krupnik na rosole
- Krupnik na żołądkach
- Krupnik z kaszy jaglanej
- Krupnik wegetariański
- Krupnik tradycyjny
- Krupnik na skrzydełkach
- Krupnik z ryżem
- Krupnik dla dzieci
- Krupnik z kaszy jęczmiennej
- Krupnik polski
- Krupnik jaglany
- Krupnik z ziemniakami
- Krupnik na kościach
- Krupnik z pęczakiem
- Krupnik z kaszy gryczanej
- Krupnik
Więcej informacji na temat krupniku z grzybami
Krupnik z grzybami to bardzo tradycyjna wersja tej klasycznej zupy. Przepis z dodatkiem grzybów jest znany już od bardzo dawna i można go spotkać w starych książkach kucharskich. Choć zupa w nowoczesnym wydaniu zwykle robiona jest bez udziału tego dodatku, to jednak warto zaryzykować i spróbować właśnie staropolskiej wersji.
Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować krupnik z grzybami, w sposób niezwykle prosty, jednak bardzo smaczny. Całość można przygotować w zaledwie kilka chwil, dzięki czemu zupa ta sprawdzi się świetnie jako awaryjny posiłek. Choć w przepisie zupa gotowana jest na wywarze warzywnym, można użyć również gotowego bulionu, by znacznie skrócić czas oczekiwania. Wtedy wystarczy grzyby, kaszę i ziemniaki ugotować w 1l gotowego bulionu. W takim wypadu nie trzeba potrawy dosalać, gdyż będzie ona odpowiednio słona.
Przepis na krupnik z grzybami, choć w ostatnich czasach odszedł w zapomnienie, jest świetną alternatywą dla klasycznej zupy, która wielu osobom zdążyła się już znudzić. Dodatek grzybów sprawia, że nabiera ona zupełnie nowego charakteru i szlachetności. Tak przygotowana zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych dań, w nowej odsłonie. Dodatek grzybów sprawia, że całość ma bardzo głęboki smak, dlatego nie trzeba dodawać do zupy mięsa. To sprawia, że całość jest dużo lżejsza i nadaje się nawet na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Ta zupa najlepiej sprawdzi się z grzybami suszonymi. Dzięki temu całość można przygotowywać cały rok, gdyż te grzyby są łatwo dostępne. Suszone grzyby nadają całości wspaniałego smaku.
Krupnik zwykle robi się z kaszy jęczmiennej, jednak można również użyć innych rodzajów. Świetnie sprawdzi się także kasza jaglana, która jest niezwykle delikatna. Wersja z kaszą jaglaną sprawdzi się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej, a także dla dzieci, gdyż zupa z jej dodatkiem jest bardzo łagodna.
Krupnik z grzybami jest niezwykle pyszny, ale również szybki i łatwy, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Ten prosty przepis pozwala stworzyć wspaniałą zupę, pełną smaku.
Alergeny w krupniku z grzybami
Lista alergenów dla krupniku z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze krupniku z grzybami
To zdrowa zupa pełna błonnika.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.