Przepis na krupnik z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Pietruszka 80 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Kasza jęczmienna perłowa 100 g 1 woreczek
  • Ziemniaki późne 300 g 4 szt
  • Suszone grzyby 10 g 1 garść
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Marchewki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż je do garnka i zalej 1l wody. Cebulę obierz i lekko opal nad palnikiem. Dodaj do reszty składników. Wrzuć do garnka grzyby. Całość odrobinę posól i gotuj przez 15 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do wywaru wraz z kaszą .

Całość gotuj przez 20 minut do miękkości ziemniaków i kaszy.

Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Krupnik z grzybami podany w białej miseczce.
krupnik z grzybami
Koszt przygotowania dania
7.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Krupnik z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o krupniku z grzybami

Krupnik z grzybami to bardzo tradycyjna wersja tej klasycznej zupy. Przepis z dodatkiem grzybów jest znany już od bardzo dawna i można go spotkać w starych książkach kucharskich. Choć zupa w nowoczesnym wydaniu zwykle robiona jest bez udziału tego dodatku, to jednak warto zaryzykować i spróbować właśnie staropolskiej wersji.

Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować krupnik z grzybami, w sposób niezwykle prosty, jednak bardzo smaczny. Całość można przygotować w zaledwie kilka chwil, dzięki czemu zupa ta sprawdzi się świetnie jako awaryjny posiłek. Choć w przepisie zupa gotowana jest na wywarze warzywnym, można użyć również gotowego bulionu, by znacznie skrócić czas oczekiwania. Wtedy wystarczy grzyby, kaszę i ziemniaki ugotować w 1l gotowego bulionu. W takim wypadu nie trzeba potrawy dosalać, gdyż będzie ona odpowiednio słona.

Przepis na krupnik z grzybami, choć w ostatnich czasach odszedł w zapomnienie, jest świetną alternatywą dla klasycznej zupy, która wielu osobom zdążyła się już znudzić. Dodatek grzybów sprawia, że nabiera ona zupełnie nowego charakteru i szlachetności. Tak przygotowana zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych dań, w nowej odsłonie. Dodatek grzybów sprawia, że całość ma bardzo głęboki smak, dlatego nie trzeba dodawać do zupy mięsa. To sprawia, że całość jest dużo lżejsza i nadaje się nawet na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Ta zupa najlepiej sprawdzi się z grzybami suszonymi. Dzięki temu całość można przygotowywać cały rok, gdyż te grzyby są łatwo dostępne. Suszone grzyby nadają całości wspaniałego smaku.

Krupnik zwykle robi się z kaszy jęczmiennej, jednak można również użyć innych rodzajów. Świetnie sprawdzi się także kasza jaglana, która jest niezwykle delikatna. Wersja z kaszą jaglaną sprawdzi się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej, a także dla dzieci, gdyż zupa z jej dodatkiem jest bardzo łagodna.

Krupnik z grzybami jest niezwykle pyszny, ale również szybki i łatwy, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Ten prosty przepis pozwala stworzyć wspaniałą zupę, pełną smaku.

Wartości odżywcze krupniku z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (290g)
Energia (kalorie)
105.51 kcal
305.99 kcal
Białko
3.07 g
8.90 g

Węglowodany w krupniku z grzybami

Na 100g
Na porcję (290g)
Węglowodany
23.49 g
68.11 g
Węglowodany przyswajalne
18.89 g
54.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.59 g
13.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (290g)
Tłuszcz
0.29 g
0.85 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.37 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.48 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.36 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krupnik z grzybami

Na 100g
Na porcję (290g)
Witamina B6
0.21 mg
0.62 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
12.19 mg
35.35 mg
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
1.32 mg
3.83 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
21.96 µg (mcg)
63.68 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krupnik z grzybami

Na 100g
Na porcję (290g)
Sód
21.77 mg
63.13 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
333.65 mg
967.58 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
50.31 mg
145.90 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Fosfor
78.15 mg
226.63 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
27.57 mg
79.95 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
2.87 mg
Cynk
0.55 mg
1.60 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku z grzybami 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krupniku z grzybami

Lista alergenów dla krupniku z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Cena przygotowania krupniku z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
1 woreczek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Suszone grzyby
10 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
26.00
Łączny koszt
7.52
Jak oceniasz przepis na krupnik z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób