Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Pietruszka 150 g 1 duża sztuka
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Śmietana 18% 200 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Kasza jęczmienna perłowa 200 g
W garnku umieść bulion drobiowy i zagotuj.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka.
Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Dodaj do garnka.
Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśniej.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik z kaszy jęczmiennej - cechy przepisu
Więcej o krupniku z kaszy jęczmiennej
Krupnik z kaszy jęczmiennej to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Krupnik to tradycyjna Polska zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Można ją ugotować na rosole drobiowym lub wieprzowo-wołowym. Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego oświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, olej rzepakowy, kwaśna śmietana.
Jak zrobić krupnik z kaszy jęczmiennej? W garnku umieść bulion drobiowy i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj do garnka. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśniej.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Błonnika ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu
Podsumowując pyszny krupnik to doskonała zupa na obiad dla całej rodziny. Krupnik można wzbogacić także dodatkiem gotowanego mięsa z rosołu lub kawałkami piersi z kurczaka. Krupnik jest łatwy do zrobienia i będzie smakował nawet najbardziej wymagającym domownikom. Krupnik jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybki krupnik w wersji wegetariańskiej przygotuj na wywarze warzywnym.
Wartości odżywcze krupniku z kaszy jęczmiennej
Energia i białka
(355g)
Węglowodany w krupniku z kaszy jęczmiennej
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy w przepisie na krupnik z kaszy jęczmiennej
(355g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik z kaszy jęczmiennej
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku z kaszy jęczmiennej
Lista alergenów dla krupniku z kaszy jęczmiennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa