Przepis na krupnik na kościach krok po kroku
- Kości wieprzowe 400 g
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Kasza jęczmienna perłowa 200 g
- Śmietana 12% 200 g
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Pietruszka 200 g 1 duża sztuka
W garnku umieść kości, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.
Gotuj 15 minut.
Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę.
Gotuj przez 10 minut.
Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości.
Na koniec dodaj pietruszkę.
Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik na kościach - cechy przepisu
Więcej o krupniku na kościach
Krupnik na kościach to wspaniały pomysł na pyszną zupę. Prosty przepis na zupę przygotujesz także z pomocą dzieci, dla których gotowanie to świetna zabawa. Przepis na krupnik na kościach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kości wieprzowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski i liść laurowy.
Jak zrobić krupnik na kościach? W garnku umieść kości, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Gotuj 15 minut. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj pietruszkę. Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.
Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując wiesz już jak ugotować krupnik na kościach, dlatego wykorzystaj nasz przepis na zupę przy najbliższej okazji. Pyszny krupnik możesz podać z dodatkiem mięsa drobiowego lub wieprzowego, będzie wówczas bardziej syty. Krupnik jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze krupnika na kościach
Energia i białka
(410g)
Węglowodany w krupniku na kościach
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy w przepisie na krupnik na kościach
(410g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik na kościach
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku na kościach
Lista alergenów dla krupnika na kościach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%