Krupnik na kościach

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik na kościach podany w glinianym garnuszku.
Krupnik na kościach
Krupnik na kościach to bardzo dobra propozycja na pyszną zupę dla całej rodziny. Krupnik jest syty i bardzo lubiany przez dzieci oraz dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
498 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kości wieprzowe (400 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Kasza jęczmienna perłowa (200 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Pietruszka 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krupnik na kościach krok po kroku

W garnku umieść kości, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.

Gotuj 15 minut.

Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę.

Gotuj przez 10 minut.

Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości.

Na koniec dodaj pietruszkę.

Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.

Jak oceniasz przepis na krupnik na kościach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat krupnika na kościach

Krupnik na kościach to wspaniały pomysł na pyszną zupę. Prosty przepis na zupę przygotujesz także z pomocą dzieci, dla których gotowanie to świetna zabawa. Przepis na krupnik na kościach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kości wieprzowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski i liść laurowy.

Jak zrobić krupnik na kościach? W garnku umieść kości, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Gotuj 15 minut. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do wywaru ziemniaki i cebulkę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj pietruszkę. Podawaj z łyżką śmietany kwaśniej.

Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując wiesz już jak ugotować krupnik na kościach, dlatego wykorzystaj nasz przepis na zupę przy najbliższej okazji. Pyszny krupnik możesz podać z dodatkiem mięsa drobiowego lub wieprzowego, będzie wówczas bardziej syty. Krupnik jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w krupniku na kościach

Lista alergenów dla krupnika na kościach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze krupnika na kościach

na 100g gotowej potrawy

Krupnik na kościach to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Krupnik zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Krupnik jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
121.49
498.12
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
2.08
8.55
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
15.69
64.34
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
12.69
52.04
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.00
12.30
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
5.90
24.20
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
4.48
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
4.81
19.72
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
14.03
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
5.69
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.29
13.47
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
132.08
541.53
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.53
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.16
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.13
37.42
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
1.09
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.26
33.88
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
3.59
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.79
81.15
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1241.55
5090.35
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
21.77
89.28
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
234.66
962.09
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.21
205.85
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.62
223.94
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.05
82.19
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.49
Brak danych dla: kości wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.77
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: kości wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupnika na kościach 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupnika na kościach

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wieprzowe
400 g
11.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
33.20