Krupnik na rosole

Opublikowano: 15.04.2022 r., 8:29 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik na rosole w misce
Krupnik na rosole
Krupnik gotowany na rosole to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Zupa jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
172 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Marchewka 1 marchewka (50 g)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Pietruszka 1 pietruszka (50 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
  • Masło 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na krupnik na rosole krok po kroku

W garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy jeszcze kilka minut.

Do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy kaszę jęczmienną. Całość gotujemy.

Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany koperek oraz przyprawy.

Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na krupnik na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat krupniku na rosole

Pyszny krupnik na rosole to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa gotowana na rosole drobiowym z warzywami, kaszą i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić krupnik na rosole? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku w garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy kaszę jęczmienną. Całość gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany koperek oraz przyprawy. Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Sprawdzony przepis na krupnik gotowany na rosole nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Zupa z ziemniakami i kaszą na rosole drobiowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w krupniku na rosole

Lista alergenów dla krupniku na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze krupniku na rosole

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
34.43
172.15
Białko (g)
1.00
5.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.70
23.50
Węglowodany przyswajalne (g)
4.00
19.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
3.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.41
7.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
4.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
2.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.37
1.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.34
Cholesterol (mg)
4.70
23.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
27.24
136.19
Witamina B6 (mg)
0.06
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.09
Witamina C (mg)
3.96
19.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.53
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.01
50.07
Tiamina (mg)
0.03
0.17
Ryboflawina (mg)
0.06
0.28
Niacyna (mg)
0.42
2.08
Foliany (µg (mcg))
5.41
27.07
Beta karoten (µg (mcg))
158.01
790.04
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
279.88
1399.38
Potas (mg)
101.53
507.63
Wapń (mg)
10.62
53.10
Fosfor (mg)
17.63
88.15
Magnez (mg)
6.44
32.18
Żelazo (mg)
0.25
1.25
Cynk (mg)
0.15
0.74
Miedź (mg)
0.04
0.21
Mangan (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku na rosole 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku na rosole

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Pietruszka
50 g
1 pietruszka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Kasza jęczmienna perłowa
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
63.50