Przepis na krupnik na rosole krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Marchewka 50 g 1 marchewka
- Ziemniaki średnie 400 g
- Pietruszka 50 g 1 pietruszka
- Kasza jęczmienna perłowa 30 g
- Koperek ogrodowy świeży 10 g
- Masło 40 g 2 łyżki
W garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy jeszcze kilka minut.
Do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy kaszę jęczmienną. Całość gotujemy.
Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany koperek oraz przyprawy.
Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik na rosole - cechy przepisu
Więcej o krupniku na rosole
Pyszny krupnik na rosole to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa gotowana na rosole drobiowym z warzywami, kaszą i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić krupnik na rosole? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku w garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy kaszę jęczmienną. Całość gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany koperek oraz przyprawy. Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
Sprawdzony przepis na krupnik gotowany na rosole nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Zupa z ziemniakami i kaszą na rosole drobiowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze krupniku na rosole
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w krupniku na rosole
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na krupnik na rosole
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik na rosole
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku na rosole
Lista alergenów dla krupniku na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło