Krupnik na żołądkach

Opublikowano: 15.07.2021 r., 14:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krupnik
Krupnik na żołądkach
Krupnik na żołądkach jest to bardzo sycące, smaczne i pożywne danie, które z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu. Świetnie sprawdza się zarówno obiad, jak i sycącą kolację.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
605 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Żołądki indycze (450 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka 1 duża sztuka (50 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa 2 woreczki (200 g)
  • Ziemniaki młode 5 sztuk (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na krupnik na żołądkach krok po kroku

Żołądki dokładnie umyj i oczyść. Włóż do garnka i zalej 2 litrami wody, dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godziny na średnim ogniu.

Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z garnka wyjmij ugotowane żołądki, do wywaru dodaj warzywa. Zagotuj.

Żołądki pokrój na mniejsze kawałki i ponownie dodaj do garnka.

Wsyp też kaszę i dodaj obrane, pokrojone ziemniaki.

Gotuj ok. 30 min.

Jak oceniasz przepis na krupnik na żołądkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat krupniku na żołądkach

Jedną z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych polskich zup jest krupnik z kaszą i mięsem. Można go przygotować zarówno z kaszą pęczak, jak również kaszą jęczmienną perłową, jednak tradycyjna forma tego dania to zupa krupnik z pęczakiem na żołądkach. Jest to bardzo sycące, smaczne i pożywne danie, które z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu. Świetnie sprawdza się zarówno obiad, jak i sycącą kolację. Najlepiej za jednym razem przygotować większą porcję zupy, aby przez kilka kolejnych dni tylko ją podgrzewać i nie musieć spędzać długiego czasu w kuchni na gotowaniu nowych posiłków.

Jak ugotować pyszny krupnik na żołądkach drobiowych? Wbrew pozorom, nie jest to zupa trudna do przygotowania, nawet dla osób, które nie mają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nasz przepis na krupnik na żołądkach wyjaśnia krok po kroku jak przygotować tą pyszną zupę, będzie więc dla Ciebie idealną wskazówką i inspiracją. Co wiecej, przepis możesz dowolnie zmodyfikować, w zależności od Twoich preferencji i tego jakie smaki preferujesz na co dzień. Możesz zabielić zupę zahartowaną wcześniej śmietaną lub jogurtem lub całkowicie pominąć jej dodatek. Jeśli zmiast kaszy pęczak wolisz jęczmienną perłową spokojnie możesz je zamienić. Pietruszki i marchewki nie musisz trzeć na tarce. Możesz pokroić te warzywa w drobną kostkę, jednak wtedy należy wydłużyć czas ich gotowania, aby były miękkie. Możesz dodać więcej selera lub natki pietruszki. Jeśli na co dzień lubisz ostre, pikantne smaki możesz eksperymentować z dodatkiem przypraw. Krupnik na żeberkach drobiowych z kurczaka to tradycyjna polska potrawa, która cieszy się w naszym kraju dużym powodzeniem. Jest to zupa nie tylko sycąca, ale też bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zup i dań mięsnych. Najlepiej smakuje zimą i jesienią, kiedy skutecznie rozgrzewa i na długo syci podczas chłodnych, zimowych dni. Możesz podawać ją również dzieciom.

Alergeny w krupniku na żołądkach

Lista alergenów dla krupniku na żołądkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze krupniku na żołądkach

na 100g gotowej potrawy

Krupnik na żołądkach jest dość ciężkostrawny dlatego u osób z problemami jelitowymi, zgagą, refluksem, może nasilać dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
151.42
605.68
Białko (g)
8.83
35.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
20.42
81.69
Węglowodany przyswajalne (g)
16.68
66.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.75
14.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.08
16.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
8.93
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
7.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
5.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.82
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.20
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.33
337.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
63.32
253.28
Witamina B6 (mg)
0.17
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.45
Witamina C (mg)
7.78
31.13
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.52
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.35
Ryboflawina (mg)
0.11
0.44
Niacyna (mg)
2.17
8.68
Foliany (µg (mcg))
14.29
57.18
Beta karoten (µg (mcg))
629.12
2516.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
37.53
150.12
Potas (mg)
235.17
940.67
Wapń (mg)
50.69
202.76
Fosfor (mg)
111.09
444.37
Magnez (mg)
27.29
109.18
Żelazo (mg)
1.12
4.49
Cynk (mg)
1.20
4.81
Miedź (mg)
0.18
0.72
Mangan (mg)
0.31
1.24
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku na żołądkach 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku na żołądkach

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki indycze
450 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.60
Za 450 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2 woreczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Ziemniaki młode
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
22.00