Filet z indyka na obiad

filet z indyka na obiad

Filet z indyka na obiad - sprawdzone przepisy na dania obiadowe, w których głównym składnikiem jest pierś z indyka. Najczęściej mięso z indyka jest pieczone, smażone lub gotowane. Oprócz tego pierś z indyka na obiad występuje w postaci mięsa mielonego, dzięki czemu można z łatwością przygotować również dietetyczne pulpeciki, spaghetti lub różnego rodzaju zapiekanki. Pierś z indyka na obiad jest również bardzo smaczna, gdy zostanie ona przyrządzona w odpowiednich ziołach lub przyprawach, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczysta.

Filet z indyka na obiad - proste przepisy na dania obiadowe z indyka

Wymyślanie różnych pomysłów na obiad, wymaga czasem sporej kreatywności. Szczególnie jeżeli chcemy przygotować pożywny, smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy posiłek. Jednak, takim rozwiązaniem może okazać się filet z indyka na obiad. Warto zatem dowiedzieć się, jak zrobić pyszne danie, które będzie zawierać w sobie mięso z indyka.

Pierś z indyka na obiad - dlaczego jest najlepsza?

Chcąc sprawdzić, jak zrobić bardzo dobre dania obiadowe, które zawierają w sobie mięso z indyka, warto wcześniej zapoznać się ze składnikami odżywczymi zawartymi w takiej porcji. Na pewno po mięso z indyka sięgają osoby, którym zależy na wysokim wskaźniku białka. Oprócz tego filet z indyka na obiad będzie nam dostarczać witaminę A oraz witaminy z grupy B. Jest to także cenne źródło potasu, selenu, magnezu i cynku.

Co ciekawe, wartości odżywcze znajdujące się w indyku odpowiadając za właściwy metabolizm naszego organizmu, a także wspierają naszą gospodarkę hormonalną. Filety z indyka są nie tylko pyszne, ale również bardzo dobre w diecie odchudzającej. Ponieważ 100 g mięsa dostarcza zaledwie 160 kcal. Dlatego warto sięgać po sprawdzone przepisy na dania obiadowe, w których mięso z indyka odgrywa kluczową rolę.

Jak zrobić dania obiadowe z piersi z indyka?

Już wiemy, że pierś z indyka na obiad jest najlepsza pod wieloma różnymi względami. Warto jednak wcześniej zastanowić się, co zrobić, aby nasze danie wyszło naprawdę pyszne. Pod tym względem powinniśmy skorzystać z przepisu na kotlety w wiórkach kokosowych. Aby wykorzystać ten pomysł na pierś z indyka na obiad, będziemy potrzebować takie składniki jak:

  • 50 dag filetu z indyka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Nieduży por
  • 2 łyżeczki papryki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 150 ml mleka roślinnego (może być kokosowe)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Pierś z indyka na obiad będzie wyjątkowo soczysta i smaczna, jeżeli tylko ją odpowiednio wcześniej zamarynujemy. Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić pomysł na dania obiadowe w postaci kotletów o oryginalnym smaku, zaczynamy oczywiście od przekrojenia piersi z indyka na mniejsze kawałki, a następnie rozbicie na cieńsze plastry. Każdy z nich skrapiamy dość mocno sokiem z cytryny, po czym nacieramy imbirem. Nasza pierś z indyka będzie najlepsza, jeżeli odstawimy ją do lodówki na godzinę.

Na oliwie z oliwek smażymy pora, którego wcześniej kroimy na cienkie plasterki. Do niego dodajemy wszystkie przyprawy, takie jak paprykę chili oraz paprykę słodką. Kotlety z indyka solimy z każdej strony, a także przyprawiamy pieprzem. Następnie maczamy w mleku, po czym obtaczamy w wiórkach kokosowych. Na nowej patelni, na której rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy kotlety, aż z każdej strony ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia, nasze kotlety, aby były naprawdę pyszne, przykrywamy pierzynką z pora i jeszcze podsmażamy całość przez maksymalnie 2 minuty.

Smaczna potrawa z indyka - filety w białym winie

Sprawdzone przepisy na to, co zrobić z piersi z indyka, bywają naprawdę zaskakujące. Jeżeli lubimy eksperymentować, to na pewno się nie zawiedziemy na odkrywaniu nowych smaków. Takim przykładem jest chociaż filet z indyka na obiad w białym winie. Aby przygotować, to bardzo dobre mięso z indyka, będziemy potrzebować:

  • 1 kg filetów z indyka
  • 200 g szynki
  • 200 g żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 2 jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Pół kieliszka białego wina
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pęczek natki pietruszki
  • 150 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka tymianku

Najlepsza potrawa z indyka niekoniecznie musi składać się wyłącznie ze skomplikowanych składników. Takim przykładem jest chociażby bardzo pyszne danie z piersi z indyka w białym winie. Aby dowiedzieć się, co zrobić, aby pierś z indyka wyszła naprawdę soczysta, powinniśmy zacząć od podzielenia jej na mniejsze porcje, które rozbijemy później na dość cienkie plastry.

Nasza potrawa będzie bardzo smaczna, ponieważ wykorzystamy ciekawy pomysł na farsz. W tym celu szynkę kroimy na bardzo drobną kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Takie składniki mieszamy w jednej misce z winem, gałką muszkatołową, tymiankiem, oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie nasze bardzo dobre danie nadziewamy farszem, zawijając go w każdy plaster z indyka.

Mięso z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obtaczamy w bułce tartej, maczamy w jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane roladki obsmażamy z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Nasza smaczna potrawa będzie najlepsza, gdy ją jeszcze będziemy dusić przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia, możemy dodać pomidorki koktajlowe, jednak pilnując aby pod wpływem temperatury całkowicie się nie rozpadły.

Co zrobić na dania obiadowe z indyka? Sprawdzone przepisy na pulpeciki

Każdy pomysł na filet z indyka na obiad z pewnością będzie godny zainteresowania. Jednak warto pamiętać o tym, iż mięso z indyka możemy zaserwować w bardziej wyrazistych smakach, jak i również w delikatniejszej wersji. Jeżeli interesują nas sprawdzone przepisy na bardzo dobre dania, które idealnie trafią w gust nie tylko dorosłych, ale również dzieci, to z pewnością warto wypróbować pomysł na pulpeciki z indyka.

Chcąc go przygotować, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 opakowanie spaghetti w proszku
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Kasza pęczak

Jest to nie tylko smaczna potrawa, ale również najlepsza, jeżeli będziemy chcieli poczęstować nią całą rodzinę. Jeżeli chcemy się dowiedzieć, co zrobić po kolei, to najpierw nasz zmielony filet z indyka na obiad mieszamy dokładnie z jajkiem, spaghetti w proszku oraz wcześniej namoczoną i odsączoną bułką. Wszystko dokładnie doprawiamy solą i pieprzem, po czym z wymieszanego mięsa tworzymy nieduże klopsiki o średnicy 2-3 cm. Tak przygotowane kawałki mięsa gotujemy w wodzie przez ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy i odkładamy na bok do ostygnięcia.

W tym czasie możemy dowiedzieć się, jak zrobić sos pomidorowy, dzięki czemu nasza potrawa będzie bardzo soczysta, ale jednocześnie niezwykle delikatna. Pomysł na sos pomidorowy zaczynamy od starcia na tarce o grubych oczkach marchewki, oraz pietruszki. Wcześniej na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną na drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy włoszczyznę. Ponownie całość smażymy przez kilka minut, aż nasze danie będzie pyszne.

Do warzyw dodajemy na końcu passatę z wodą. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez kilkanaście minut, aby na końcu dodać pulpeciki. Sprawdzone przepisy są bardzo dobre, jeżeli będziemy dodawać do nich jeszcze aromatyczne zioła lub przyprawy. Dlatego warto do naszych pulpecików dodać listki świeżej bazylii. Wiedząc już, jak zrobić aby nasza potrawa była soczysta, możemy także eksperymentować z innymi przyprawami lub dodatkami do sosu pomidorowego.

Soczysta pierś z indyka jako danie główne - jakie dodatki będą najlepsze?

Co zrobić, aby pierś z indyka wyszła nam nie tylko soczysta i aromatyczna, ale po prostu najlepsza? Warto mieć na uwadze, iż dla każdego będzie oznaczać to zupełnie coś innego. Ponieważ każdy z nas ma odmienny gust, dlatego warto szukać dodatków do piersi z indyka, które szczególnie lubimy.

Wśród takich dodatków mogą znaleźć się m.in. orzechy, sery pleśniowe, oscypek i żurawina, orzechy, migdały, szparagi, czy też grzyby. Ponadto możemy serwować filet z indyka w wersji słodkiej, łącząc mięso z ananasem, jabłkami, brzoskwiniami, śliwkami, bądź pomarańczami. Oczywiście drób idealnie pasuje do świeżych ziół, które sprawią, iż nasze danie stanie się jeszcze bardziej aromatyczne. Najważniejsze jest to, aby szukać nowych smaków, które wcale nie muszą pochodzić od trudno dostępnych składników, ale takich, jakie możemy znaleźć z powodzeniem w swojej lodówce.

Filet z indyka na obiad. Zobacz, jak zrobić pyszne dania obiadowe, w których znajduje się mięso z indyka, a także, jakie są pyszne dodatki do posiłków z filetem z indyka.

Filet z indyka na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto