Kalafior romanesco
- Kalafior romanesco - 1 mała sztuka (500 g)
- Masło klarowane (60 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
- Szczypiorek (20 g)
Przepis na kalafior romanesco krok po kroku
Na początek podziel kalafior na mniejsze kawałki.
Kalafior umieść w garnku i zalej wodą, gotuj bez przykrycia przez 5-8 minut.
Na patelni rozpuść masło, dodaj odsączonego z wody kalafiora, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Pomidory koktajlowe przekrój w połówki, dodaj na patelnię, podduś 2 minuty.
Kalafior podawaj posypany szczypiorkiem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kalafiora romanesco
Kalafior romanesco to doskonała propozycja na pyszny i piękny dodatek do obiadu. Przepis na kalafiora romanesco jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. To jak przygotować kalafiora romanesco zależy od Twoich preferencji smakowych. Do zrobienia kalafiora potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior romanesco, masło klarowane, pomidory koktajlowe, szczypior, tymianek, sól, pieprz.
Jak zrobić kalafiora romanesco? Na początek podziel kalafior na mniejsze kawałki. Umieść go w garnku i zalej wodą, gotuj bez przykrycia przez 5-8 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj odsączonego z wody kalafiora, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pomidory koktajlowe przekrój w połówki, dodaj na patelnię, podduś 2 minuty. Podawaj posypany szczypiorkiem.
Kalafior romanesco to pochodząca z rodziny kapustnych roślina. Wyglądem przypomina kalafior i brokuł ze względu na kolor. W smaku jest bardziej delikatny niż kalafior, a jego konsystencja jest bardzo kremowa. Nie jest on łatwo dostępny w sieciach supermarketów. Jeśli chcesz go wypróbować musisz pofatygować się na pobliski dobrze zaopatrzony targ. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.
Masło klarowane jest rodzajem tłuszczu idealnie nadającym się do obróbki termicznej. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia więc świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia z jego dodatkiem. Dodatkowo masło podkreśla smak wielu potraw. Wystarczy zajrzeć do receptur kuchni Francuskiej, w której gra ono pierwsze skrzypce.
Podsumowując pomysł na gotowany kalafior romanesco to świetny dodatek warzywny do dania głównego. Pyszny kalafior sprawdzi się także jako samodzielne danie na lunch do pracy. Dobry kalafior możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, możesz go zapiekać z sosem lub piec bez dodatku tłuszczu w towarzystwie mięsa.
Alergeny w kalafiorze romanesco
Lista alergenów dla kalafiora romanesco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kalafiora romanesco
Kalafior romanesco to dobre źródło błonnika pokarmowego. Warzywa podawane na ciepło są bardzo dobrym dodatkiem do dań głównych. Zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.