Kalafior romanesco

Opublikowano: 22.10.2021 r., 9:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafior romanesco z warzywami podany na białym talerzu.
Kalafior romanesco
Kalafior romanesco to piękne warzywo koloru zielonego. Jego cząstki podane na talerzu pięknie się prezentują a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
226 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalafior romanesco 1 mała sztuka (500 g)
  • Masło klarowane (60 g)
  • Pomidory koktajlowe 10 sztuk (200 g)
  • Szczypiorek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kalafior romanesco krok po kroku

Na początek podziel kalafior na mniejsze kawałki.

Kalafior umieść w garnku i zalej wodą, gotuj bez przykrycia przez 5-8 minut.

Na patelni rozpuść masło, dodaj odsączonego z wody kalafiora, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Pomidory koktajlowe przekrój w połówki, dodaj na patelnię, podduś 2 minuty.

Kalafior podawaj posypany szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na kalafior romanesco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat kalafiora romanesco

Kalafior romanesco to doskonała propozycja na pyszny i piękny dodatek do obiadu. Przepis na kalafiora romanesco jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. To jak przygotować kalafiora romanesco zależy od Twoich preferencji smakowych. Do zrobienia kalafiora potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior romanesco, masło klarowane, pomidory koktajlowe, szczypior, tymianek, sól, pieprz.

Jak zrobić kalafiora romanesco? Na początek podziel kalafior na mniejsze kawałki. Umieść go w garnku i zalej wodą, gotuj bez przykrycia przez 5-8 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj odsączonego z wody kalafiora, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pomidory koktajlowe przekrój w połówki, dodaj na patelnię, podduś 2 minuty. Podawaj posypany szczypiorkiem.

Kalafior romanesco to pochodząca z rodziny kapustnych roślina. Wyglądem przypomina kalafior i brokuł ze względu na kolor. W smaku jest bardziej delikatny niż kalafior, a jego konsystencja jest bardzo kremowa. Nie jest on łatwo dostępny w sieciach supermarketów. Jeśli chcesz go wypróbować musisz pofatygować się na pobliski dobrze zaopatrzony targ. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.

Masło klarowane jest rodzajem tłuszczu idealnie nadającym się do obróbki termicznej. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia więc świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia z jego dodatkiem. Dodatkowo masło podkreśla smak wielu potraw. Wystarczy zajrzeć do receptur kuchni Francuskiej, w której gra ono pierwsze skrzypce.

Podsumowując pomysł na gotowany kalafior romanesco to świetny dodatek warzywny do dania głównego. Pyszny kalafior sprawdzi się także jako samodzielne danie na lunch do pracy. Dobry kalafior możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, możesz go zapiekać z sosem lub piec bez dodatku tłuszczu w towarzystwie mięsa.

Alergeny w kalafiorze romanesco

Lista alergenów dla kalafiora romanesco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kalafiora romanesco

na 100g gotowej potrawy

Kalafior romanesco to dobre źródło błonnika pokarmowego. Warzywa podawane na ciepło są bardzo dobrym dodatkiem do dań głównych. Zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
90.64
226.60
Białko (g)
1.54
3.85
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.29
10.74
Węglowodany przyswajalne (g)
2.64
6.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
4.13
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.92
2.31
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.97
2.43
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.94
19.85
Tłuszcze nasycone (g)
5.33
13.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.61
6.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.26
5.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.89
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.08
57.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
80.97
202.44
Witamina B6 (mg)
0.14
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
35.90
89.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
0.67
Retinol (µg (mcg))
63.38
158.46
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.05
0.12
Niacyna (mg)
0.49
1.24
Foliany (µg (mcg))
43.08
107.69
Beta karoten (µg (mcg))
196.90
492.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
20.74
51.86
Potas (mg)
260.41
651.03
Wapń (mg)
19.33
48.33
Fosfor (mg)
36.08
90.19
Magnez (mg)
13.51
33.78
Żelazo (mg)
0.38
0.95
Cynk (mg)
0.23
0.58
Miedź (mg)
0.05
0.11
Mangan (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora romanesco 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora romanesco

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior romanesco
500 g
1 mała sztuka
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
32.00