Przepis na kalafior romanesco krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Na początek podziel kalafior na mniejsze kawałki.

Kalafior umieść w garnku i zalej wodą, gotuj bez przykrycia przez 5-8 minut.

Na patelni rozpuść masło, dodaj odsączonego z wody kalafiora, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Pomidory koktajlowe przekrój w połówki, dodaj na patelnię, podduś 2 minuty.

Kalafior podawaj posypany szczypiorkiem.

Kalafior romanesco z warzywami podany na białym talerzu.
Kalafior romanesco
Koszt przygotowania dania
21.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
226 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Kalafior romanesco - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kalafiorze romanesco

Kalafior romanesco to doskonała propozycja na pyszny i piękny dodatek do obiadu. Przepis na kalafiora romanesco jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. To jak przygotować kalafiora romanesco zależy od Twoich preferencji smakowych. Do zrobienia kalafiora potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior romanesco, masło klarowane, pomidory koktajlowe, szczypior, tymianek, sól, pieprz.

Jak zrobić kalafiora romanesco? Na początek podziel kalafior na mniejsze kawałki. Umieść go w garnku i zalej wodą, gotuj bez przykrycia przez 5-8 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj odsączonego z wody kalafiora, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pomidory koktajlowe przekrój w połówki, dodaj na patelnię, podduś 2 minuty. Podawaj posypany szczypiorkiem.

Kalafior romanesco to pochodząca z rodziny kapustnych roślina. Wyglądem przypomina kalafior i brokuł ze względu na kolor. W smaku jest bardziej delikatny niż kalafior, a jego konsystencja jest bardzo kremowa. Nie jest on łatwo dostępny w sieciach supermarketów. Jeśli chcesz go wypróbować musisz pofatygować się na pobliski dobrze zaopatrzony targ. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.

Masło klarowane jest rodzajem tłuszczu idealnie nadającym się do obróbki termicznej. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia więc świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia z jego dodatkiem. Dodatkowo masło podkreśla smak wielu potraw. Wystarczy zajrzeć do receptur kuchni Francuskiej, w której gra ono pierwsze skrzypce.

Podsumowując pomysł na gotowany kalafior romanesco to świetny dodatek warzywny do dania głównego. Pyszny kalafior sprawdzi się także jako samodzielne danie na lunch do pracy. Dobry kalafior możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, możesz go zapiekać z sosem lub piec bez dodatku tłuszczu w towarzystwie mięsa.

Wartości odżywcze kalafiora romanesco

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
90.64 kcal
226.60 kcal
Białko
1.54 g
3.85 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w kalafiorze romanesco

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.29 g
10.74 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.64 g
6.60 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
4.13 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.94 g
19.85 g
Tłuszcze nasycone
5.33 g
13.32 g
Tłuszcze nienasycone
2.61 g
6.54 g
Tłuszcze jednonasycone
2.26 g
5.65 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.89 g

Witaminy w przepisie na kalafior romanesco

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina C
35.90 mg
89.75 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.12 mg
Niacyna
0.49 mg
1.24 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
43.08 µg (mcg)
107.69 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kalafior romanesco

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
20.74 mg
51.86 mg
Potas
260.41 mg
651.03 mg
Wapń
19.33 mg
48.33 mg
Fosfor
36.08 mg
90.19 mg
Magnez
13.51 mg
33.78 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.95 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.23 mg
0.58 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Mangan
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora romanesco 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalafiorze romanesco

Lista alergenów dla kalafiora romanesco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania kalafiora romanesco

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior romanesco
500 g
1 mała sztuka
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na kalafior romanesco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób