Jajko w galarecie

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko w galarecie na talerzu
Jajko w galarecie
Jajko w galarecie to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Jajka w galarecie nie zawierają glutenu i sprawdzą się w diecie chorych na celiakię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 30 min
100 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Brokuły (230 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Groszek konserwowy (200 g)
  • Ocet spirytusowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na jajko w galarecie krok po kroku

Jajka umieść w garnku i wlej wodę.

Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Jajka wystudź i obierz ze skorupki.

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę.

Wymieszaj dokładnie i wystudź.

Dopraw bulion solą, pieprzem, majerankiem i octem spirytusowym.

Posiekaj natkę pietruszki.

Jajka pokrój na połówki.

Umieść w miseczkach jajka i warzywa.

Zalej bulionem i dodaj natkę pietruszki.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem tartego chrzanu i pieczywa z masłem.

Jak oceniasz przepis na jajko w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat jajka w galarecie

Jajko w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Jajka w galarecie podać można na śniadanie dla znajomych. Jajka są idealne na Wielkanoc i na imprezę. Jajka można podawać z różnymi dodatkami. Przepis na jajko w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, papryka czerwona, brokuł, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, ocet spirytusowy, natka pietruszki, sól, pieprz, żelatyna, bulion warzywny.

Jak zrobić jajko w galarecie? Jajka umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Jajka wystudź i obierz ze skorupki. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę. Wymieszaj dokładnie i wystudź. Dopraw bulion solą, pieprzem, majerankiem i octem spirytusowym. Posiekaj natkę pietruszki. Jajka pokrój na połówki. Umieść w miseczkach jajka i warzywa. Zalej bulionem i dodaj natkę pietruszki. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem tartego chrzanu i pieczywa z masłem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując smaczne jajka w galarecie to idealna przekąska na co dzień i na święta. Pyszne danie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Jajka są dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez kilka dni. Jajka świetnie smakują na zimno.

Alergeny w jajku w galarecie

Lista alergenów dla jajka w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze jajka w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Jajko w galarecie to bardzo dobre źródło składników mineralnych oraz witamin. Jajko jest nisko kaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Jajka w galarecie nie zawierają glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
33.58
100.74
Białko (g)
3.01
9.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.27
9.82
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
8.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.09
3.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
1.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.62
1.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.38
1.15
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.69
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.09
111.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
41.09
123.26
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.27
Witamina C (mg)
17.86
53.58
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.60
Witamina E (mg)
0.28
0.83
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.95
47.85
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Niacyna (mg)
0.30
0.90
Foliany (µg (mcg))
18.29
54.87
Beta karoten (µg (mcg))
271.55
814.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
229.45
688.36
Potas (mg)
81.26
243.78
Wapń (mg)
13.91
41.73
Fosfor (mg)
34.65
103.96
Magnez (mg)
6.56
19.68
Żelazo (mg)
0.44
1.31
Cynk (mg)
0.28
0.83
Miedź (mg)
0.05
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka w galarecie 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka w galarecie

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Brokuły
230 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 230 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Groszek konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Ocet spirytusowy
40 ml
4 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
76.50