Galart
-
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale …
65 + 300 min łatwy 9 43 kcal -
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsza galareta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 180 min łatwy 10 103 kcal -
Galareta z kurczaka
Galareta z kurczaka to dobry pomysł na pyszną przekąskę. Smaczna galareta z kurczaka jest doskonała na kolację lub przekąskę podczas …
30 + 60 min łatwy 6 290 kcal
Galart - przepisy
-
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj mój …
60 + 60 min łatwy 4 39 kcal -
Galaretka wieprzowa
Galaretka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych przystawek w polskiej tradycyjnej kuchni. Nic tak nie pasuje do wszystkich uroczystości jak pyszna …
30 + 110 min łatwy 6 464 kcal -
Galareta drobiowa
Galareta drobiowa to bardzo dobry pomysł na pyszny galert drobiowy z żelatyną. Drobiowa galaretka sprawdzi się na imprezę oraz jako …
20 + 20 min łatwy 10 327 kcal -
Galaretki z golonki
Galaretki z golonki, to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj …
30 + 60 min łatwy 5 242 kcal -
Galareta z golonki
Galareta z golonki to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z samej golonki, koniecznie poznaj …
60 + 60 min łatwy 5 298 kcal -
Galat
Galat to tradycyjny, domowy przepis na przekąskę z czasów PRL. Galareta z nóżek wieprzowych była mocno popularna w tych czasach …
30 + 30 min łatwy 8
-
Galareta z nóżek
Galareta z nóżek to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj …
30 + 60 min łatwy 6 -
Szynka w galarecie z jajkiem
Szynka w galarecie z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas świątecznych imprez w gronie rodziny. Przepis na szynkę …
30 min łatwy 10 211 kcal -
Galart drobiowy
Galart drobiowy to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galart wykonać można z różnego rodzaju mięsa drobiowego. …
20 + 120 min łatwy 10 596 kcal -
Jajka w galarecie
Jajka w galarecie to tradycyjna potrawa Wielkanocna. Te dobre jajka w galarecie wspaniale sprawdzą się jako bezmięsna galareta na co …
20 + 5 min łatwy 10 110 kcal -
Galareta z indyka
Galareta z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Drobiowa galaretka to tradycyjna przekąska …
10 + 40 min łatwy 10 335 kcal
-
Jajko w galarecie
Jajko w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Jajka w galarecie podać można …
20 + 30 min łatwy 10 100 kcal -
Żołądki w galarecie
Żołądki w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy dodatek do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Żołądki gotowane sprawdzą …
10 + 40 min łatwy 10 318 kcal -
Galareta z rosołu
Galareta z rosołu to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ugotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego. Domowa galareta będzie idealnym dodatkiem do …
20 + 10 min łatwy 10 159 kcal -
Galart z kurczaka
Galart z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepszy galart podać można także na święta …
20 + 180 min łatwy 10 561 kcal -
Galart ze stópek
Galart ze stópek to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanego dania. …
20 + 180 min łatwy 10 125 kcal -
Galert śląski
Domowy galert śląski z golonki i nóżek wieprzowych zrobisz bardzo prosto. Lubisz galaretę z nóżek, ale nigdy jej nie gotowałeś? …
24 + 270 min łatwy 8 173 kcal
-
Węgorz w galarecie
Węgorz w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Smaczny węgorz sprawdzi się podany także podczas …
15 + 60 min łatwy 10 152 kcal -
Łosoś w galarecie
Łosoś w galarecie to danie niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo sycące. Całość pięknie się prezentuje na stole i przyciąga …
20 + 60 min łatwy 4 313 kcal -
Sandacz w galarecie
Sandacz w galarecie to danie popularnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest ono podobne do karpia w galarecie, którego nie …
20 + 180 min łatwy 4 69 kcal -
Galart wieprzowy
Galart wieprzowy to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Przystawka z dodatkiem gotowanych warzyw podawana jest najczęściej …
20 + 180 min łatwy 10 -
Zimne nóżki
Zimne nóżki to inaczej galaretka z nóżek. Jest to jedna z najbardziej popularnych tradycyjnych przekąsek z czasów PRL. Zimne nóżki …
30 + 150 min łatwy 5 560 kcal
-
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba …
20 + 30 min łatwy 10 160 kcal -
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się …
20 + 20 min łatwy 10 194 kcal -
Ryba faszerowana
Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 120 min średni 30 89 kcal -
Schab w galarecie
Smaczny, miękki, idealny schab w galarecie to świetny przykład przystawki na zimno, którą możesz podać na imprezie. Bardzo prosty przepis, …
20 + 30 min łatwy 20 155 kcal
-
Szynka w galarecie
Szynka w galarecie to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba …
15 + 180 min średni 10 110 kcal -
Pstrąg w galarecie
Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg …
40 + 30 min średni 4 212 kcal -
Ozorki w galarecie
Pyszne ozorki w galarecie to doskonały pomysł na pyszną przekąskę lub przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze …
30 + 120 min łatwy 4 196 kcal -
Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb. Mimo, że ryba w galarecie tradycyjnie i najczęściej przygotowywana …
50 min średni 3 101 kcal -
Roladki z szynki w galarecie
Roladki z szynki w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Smaczne roladki można …
20 + 10 min łatwy 5 416 kcal -
Ryba faszerowana w galarecie
Ryba faszerowana w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych polskich dań. Mimo, że tradycyjnie i …
60 min średni 3 285 kcal -
Schab w galarecie z chrzanem
Schab nie musi być przygotowywany tylko na ciepło, dzisiaj przedstawię Ci schab w galarecie z chrzanem. Na pewno większość z …
45 + 60 min łatwy 5 235 kcal -
Galareta wieprzowa z golonki
Galareta wieprzowa z golonki to pyszne, domowe danie o tradycyjnym smaku. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, …
60 + 40 min łatwy 6 173 kcal -
Schab po warszawsku w galarecie
Schab po warszawsku w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Gotowany schab jest smaczny i …
20 + 40 min łatwy 10 259 kcal -
Schab ze śliwką w galarecie
Kolejna wariacja schabu ze śliwką, tym razem w galarecie, pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką, jednakże dodatek galarety …
60 + 20 min łatwy 15 229 kcal
Galart - co to jest?
Galart jest polskim daniem, które w 2009 roku zostało wpisane na Listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego. Potrawa jest klarowną galaretką z rozdrobnionym mięsem oraz kawałkami warzyw. Zależnie od tego, jakie naczynie używa się do zrobienia dania, najczęściej przybiera ono kształt i rozmiar walca. Kolor potrawy jest bardzo typowy dla mięsnej galaretki z warzywami lub gotowanego mięsa, a jej konsystencja zwięzła i miękka. W naszym kraju galart podaje się zwykle na Wielkanoc – najczęściej w województwie wielkopolskim.
Galart – ciekawe przepisy na galart w różnych wydaniach
Galart, przez większość naszych rodaków znany jako „zimne nóżki”, to przekąska pochodząca z Wielkopolski. Potrawę robi się zwykle z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także kawałków wybranych warzyw. Polacy uwielbiają polewać danie klasycznym octem, ewentualnie sokiem z cytryny. Dlaczego w galaretce najczęściej pojawia się gotowane mięso? Co będzie lepsze do przyrządzenia galartu – wieprzowy kawałek mięsa czy może jednak kurczak? Sprawdź, jak zrobić tę przekąskę na Wielkanoc.
Przepis na galart, krok po kroku – dowiedz się, jak przyrządzić potrawę
Czym jest galart? Najważniejsze informacje o historii dania
Galaretka drobiowa lub wieprzowa jest smacznym i bardzo wartościowym przysmakiem mięsnym. Do przygotowania przekąski tego typu nie potrzeba zbyt wielu składników. Nie dość więc, że potrawa jest tania, to w dodatku naprawdę prosta do odtworzenia. Galaretka drobiowa smakuje wybornie, zwłaszcza skropiona octem lub sokiem z cytryny. Warto dodać, że mięso w połączeniu z galaretką stanowi niezwykle cenne i wartościowe źródło białka, składników mineralnych oraz witamin. Niewiele w nim tłuszczu, a potrawa jest lekkostrawna. Między innymi właśnie z tych powodów powstał galart, nazywany również po prostu galaretką, meduzą (tak mówią głównie mieszkańcy Warszawy) lub galatyną. Dla większości Polaków galart to jednak tzw. zimne nóżki.
W województwie wielkopolskim słowo galart zaczerpnięto od niemieckiego wyrażenia das gallert, oznaczającego po prostu galaretę. Określenie dania w formie mięsne galarety weszło do poznańskiej gwary – można przeczytać o tym m.in. w „Słowniku gwary miejskiej Poznania”. Zresztą nie bez przyczyny, ponieważ pruskie panowanie w Wielkopolsce trwało przez ponad 100 lat, a podczas zaborów stosowano język niemiecki niemal we wszelkich „oficjalnych” miejscach, w których załatwiano sprawy urzędowe lub się edukowano. Mieszkańcy województwa wielkopolskiego z reguły mówili zatem w dwóch językach. Wracając do omawianej potrawy, galart robiono pierwotnie wyłącznie z gotowanych nóg wieprzowych. Przekąskę serwowano na zimno podczas licznych uroczystości rodzinnych, a także świąt (głównie wielkanocnych) i innych spotkań.
Polacy starszego pokolenia, którzy mieszkali we Wielkopolsce, z pewnością jeszcze dobrze pamiętają pojawiający się na stole galart. Mimo że dziś przyrządza się go z drobiu, dawniej kurczak w galarecie nie był tak popularny. Galart robiono więc z nóżek wieprzowych. Na szczęście aż dotąd zimne nóżki podaje się z octem lub sokiem z cytryny. Polacy lubili też jeść galaretki wieprzowe z ostrym chrzanem. Nasi rodacy podawali danie na wiele różnych sposobów. Metoda serwowania przekąski na zimno zależała głównie od tego, jaka receptura od pokoleń krążyła w danej rodzinie. Niektórzy robili potrawę z jajkiem, inni z zieloną pietruszką albo groszkiem. Dziś także robi się danie na wiele różnych sposobów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w przypadku chęci przygotowania potrawy z wyprzedzeniem, lepiej nie dodawać do niej jajka. Może się ono bowiem szybko zepsuć i zniszczyć smak oraz wygląd przekąsek.
Prosty przepis na galart wieprzowy w galarecie
Zastanawiasz się, jak zrobić coś naprawdę smacznego na Wielkanoc? Pragniesz podać swoim gościom mięso w nietypowej odsłonie? Doskonale sprawdzi się wieprzowy galart, który z pewnością będzie pyszną przekąską na świątecznym sole. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz składników, takich jak: nogi wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek i przyprawy do smaku – ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, majeranek, pieprz i sól. Przepis jest prosty, więc nawet laik w kuchni powinien bez większego problemu poradzić sobie z galartem.
Umyj nóżki wieprzowe, najlepiej poprzez szorowanie szczotką skóry mięsa. Możesz również opalić włosy nóżek nad ogniem, gdy tylko będzie taka konieczność. Ponacinaj je wzdłuż i włóż do dużego garnka. Zalej wodą, całkowicie przykrywając mięso. Gotuj do miękkości, dodając pokrojoną i obraną włoszczyznę. Dorzuć przyprawy do smaku, opaloną i obraną cebulę oraz czosnek (kilka ząbków). Wybierz szumowiny, gdy tylko pojawią się na powierzchni wody. Nóżki wieprzowe powinno się gotować przez ok. 6 godzin – mięso musi odchodzić od kości i być bardzo miękkie. Odcedź wywar przez sito, oddziel mięso od kości i pokrój je na małe kawałki. Dodaj do wywaru, następnie dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Dorzuć majeranek. Na koniec przelej do salaterek i schłodź w lodówce – żelatyna musi zastygnąć. Gdy galart będzie gotowy, a galaretka stężeje, przewróć każdą z nich do górny dnem, wykładając zimne nóżki na duży półmisek.
Najłatwiejszy sposób na tradycyjny galart. Zobacz, jak zrobić to danie!
Galart drobiowy, krok po kroku – łatwy przepis na potrawę
Galart w wersji drobiowej coraz częściej przyrządza się w Polsce na wielkanocny stół. Jeśli wcześniej robiłeś rosół na obiad, bazując np. na kawałkach z kurczaka, możesz wykorzystać mięso do przygotowania zimnych nóżek. Żelatyna w połączeniu z drobiem będzie naprawdę wybornie smakować! Gotowane mięso z rosołu się nie zmarnuje, więc potrawa jak najbardziej wpisuje się w ekologiczny trend jedzeniowy zero waste. Tajemnicą tego przepisu jest, aby od początku gotować kurczaka z warzywami przez kilka godzin na małym ogniu – tylko wtedy galaretka zrobi się przezroczysta i bardzo wyrazista w smaku. Do przygotowania przekąski na świąteczny stół potrzebujesz filetu z kurczaka (lub innej części tego mięsa) i żelatyny. Przyda się też marchewka, pietruszka, seler, por, ulubione dodatki (np. groszek z kukurydzą) oraz przyprawy do smaku – pieprz w ziarnkach, ziele angielskie i sól.
Najpierw wrzuć mięso do garnka, po czym zalej je wodą, żeby przykryć kurczaka w całości. Wstaw go na gaz i zacznij gotować. Gdy tylko na wodzie zaczną wypływać szumowiny, koniecznie wylej ją i przepłucz mięso, po czym umyj dokładnie garnek. Włóż mięso do rondla, a także dorzuć do niego w całości obrane warzywa. Dopraw do smaku zielem i pieprzem, następnie wstaw na mały ogień. Zostaw potrawę bez przykrycia na ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw rosół solą i dodaj trochę świeżej natki pietruszki, liście selera i lubczyk. Po doprawieniu i upływie czasu zdejmik garnek z ognia, po czym wyjmij mięso i obierz je ze skórek. Pokrój kurczaka w kostkę. Jeśli nie umiesz z nim sobie poradzić, wcześniej koniecznie go ochłódź.
Ułóż na dnie salaterek kawałki kukurydzy, groszku, natki pietruszki, marchewki i starannie pokrojonego mięsa z kurczaka. Wywar w formie rosołu przelej przez sitko, po czym odlej jego odpowiednią ilość (ok. 500 ml) i doprowadź niemal do wrzenia – przed momentem kulminacyjnym zdejmij płyn z ognia i wsyp żelatynę. Nie zapominaj o jej mieszaniu! Jeśli wolisz miękką galaretkę drobiową, dodaj dwie łyżeczki żelatyny. Gdy preferujesz bardziej zbitą konsystencję dania, dodaj trzy łyżeczki. Na samym końcu wystarczy już tylko wymieszać wywar z żelatyną i przelać go do ułożonych w miseczkach dodatków. Galart można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 5 dni.
Co warto wiedzieć na temat przygotowywania galartu?
Wiesz już, jak zrobić galart na świąteczny stół lub imprezę na gości. Warto jednak zapoznać się jeszcze z kilkoma cennymi wskazówkami, dzięki którym robienie przekąski będzie znacznie łatwiejsze. Oto ważne informacje zebrane wokół przyrządzania galartu.
- Mięso i warzywa to podstawowe składniki dania, bez których ciężko jest wykonać zimne nóżki. Warto jednak uzupełniać je nietypowymi dodatkami, aby galart zyskał zupełnie inny smak. Można dodać do niego m.in. kalafior, szparagi lub brokuł.
- Galart zawsze powinno podawać się w niewielkich porcjach, np. w salaterkach albo specjalnych miseczkach na galaretki. Można również przelać gotowe danie do dużej blachy i powykrawać z zastygniętej już galaretki różne ciekawe wzory.
- Serwuj gościom galaretki w pojedynczych kawałkach. Dzięki temu składniki umieszczone zostaną w równych porcjach, więc każdy z gości otrzyma ich dokładnie tyle samo. Przełoży się to również na identyczny smak każdego galartu.
- Wyjęte z salaterek zimne nóżki efektowne prezentują się podane na liściach sałaty, zwłaszcza ozdobione wykrojonymi we wzorki warzywami.