Przepis na schab po warszawsku w galarecie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia

Schab umieść w garnku i wlej bulion drobiowy.

Dodaj sól, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.

Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.

Odcedź schab z bulionu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Chrzan wymieszaj z serkiem śmietankowym.

Schab pokrój w plastry.

Plastry schabu przełóż sosem chrzanowym i ułóż na talerzykach.

Zalej tężejącą galaretą.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Często zadawane pytania

Schab po warszawsku w galarecie podany w białym naczyniu.
Schab po warszawsku w galarecie
Koszt przygotowania dania
84.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Schab po warszawsku w galarecie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie po warszawsku w galarecie

Schab po warszawsku w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Gotowany schab jest smaczny i bardzo wilgotny. Schab przekłada się sosem chrzanowym z dodatkiem śmietankowego serka. Przepis na schab po warszawsku w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, żelatyna, bulion drobiowy, marchew, seler, cebula, czosnek, chrzan tarty, serek śmietankowy, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić schab po warszawsku? Schab umieść w garnku i wlej bulion drobiowy. Dodaj sól, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut. Odcedź schab z bulionu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę i wymieszaj dokładnie. Chrzan wymieszaj z serkiem śmietankowym. Schab pokrój w plastry. Plastry schabu przełóż sosem chrzanowym i ułóż na talerzykach. Zalej tężejącą galaretą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza.

Podsumowując pyszny gotowany schab sprawdzi się podany dla całej rodziny. Smaczny schab podawać można z dodatkiem pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Najlepszy schab jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje podany na zimno. Schab jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Schab jest nisko kaloryczny i sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze schabu po warszawsku w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
74.16 kcal
259.56 kcal
Białko
7.32 g
25.61 g

Węglowodany w schabie po warszawsku w galarecie

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
2.03 g
7.12 g
Węglowodany przyswajalne
1.68 g
5.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
1.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
4.04 g
14.13 g
Tłuszcze nasycone
2.35 g
8.21 g
Tłuszcze nienasycone
1.69 g
5.92 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
4.79 g
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
1.12 g
Cholesterol
24.56 mg
85.96 mg

Witaminy w przepisie na schab po warszawsku w galarecie

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
64.81 µg (mcg)
226.84 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.73 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Witamina C
1.38 mg
4.83 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.30 mg
Retinol
22.81 µg (mcg)
79.82 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.66 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.36 mg
Niacyna
2.28 mg
7.98 mg
Foliany
4.22 µg (mcg)
14.78 µg (mcg)
Beta karoten
417.28 µg (mcg)
1460.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab po warszawsku w galarecie

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
246.68 mg
863.37 mg
Potas
152.57 mg
533.98 mg
Wapń
15.31 mg
53.60 mg
Fosfor
75.24 mg
263.34 mg
Magnez
10.13 mg
35.46 mg
Żelazo
0.32 mg
1.13 mg
Cynk
0.51 mg
1.79 mg
Miedź
0.06 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po warszawsku w galarecie 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie po warszawsku w galarecie

Lista alergenów dla schabu po warszawsku w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania schabu po warszawsku w galarecie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Chrzan
50 g
tarty
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Serek śmietankowy
300 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 300 g
Koszt składników
101.20
Jak oceniasz przepis na schab po warszawsku w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób