Karp w galarecie

Opublikowano: 25.08.2021 r., 19:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp w galarecie ułożony na półmisku.
Karp w galarecie
Karp w galarecie to danie, które nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Jednak może stanowić wspaniały pomysł na kolację, nie tylko od święta, ale też na co dzień.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 45 min
372 kcal
Kcal w porcji
299 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karp cały (1500 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy 1 plaster (60 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, głęboki talerz

Przepis na karpia w galarecie krok po kroku

Karpia umyj, oskrob i usuń głowę, a także wnętrzności. Pokrój go na 5 kawałków.

Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj pokrojone i obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj sól, pieprz i gotuj całość przez 25 minut.

Karpia dodaj do wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie rybę wyłóż na osobny talerzyk i odcedź warzywa. Marchew pokrój w kostkę.

W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj ją do wywaru. Całość pogotuj jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia.

Na półmisek wylej połowę wywaru i dodaj marchewkę. Całość ostudź w lodówce. Ułóż rybę na półmisku i przykryj ją kolejną warstwą wywaru.

Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na karpia w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat karpia w galarecie

Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Choć zwykle robi się to danie tylko na święta, warto przygotować je również na co dzień. Całość nie jest zbyt skomplikowana, a smakuje obłędnie.

Przepis na karpia w galarecie świetnie sprawdzi się na kolację, gdyż to potrawa bardzo lekka, choć aromatyczna. Karp gotowany w warzywnym wywarze, następnie zamknięty w galarecie, to pomysł idealny na danie zdrowe, a wciąż smakujące fantastycznie.

Wigilia, to czas kiedy karp gości częściej na stole, jednak ryba ta ma w sobie taki potencjał, że powinna się pojawiać w menu znacznie częściej. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo, karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. To danie jest świetnym sposobem, by włączyć ją do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.

Ten świąteczny karp w galarecie to pyszne danie pełne smaku. Zawdzięcza to głównie wspaniałemu wywarowi z którego powstaje galareta. im więcej warzyw w nim gości tym lepiej. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można wyłowić i użyć do sałatki lub pokroić je w kostkę i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa.

To naprawdę dobry pomysł na kolację. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę w galarecie, która zawsze się udaje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w galarecie, to ta receptura sprawdzi się fantastycznie. Całość można również zrobić bez żelatyny, jednak jest to proces znacznie bardziej długotrwały, dlatego lepiej skorzystać z jej dodatku.

Alergeny w karpiu w galarecie

Lista alergenów dla karpia w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze karpia w galarecie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(299g)
Energia (kcal)
124.47
372.18
Białko (g)
17.94
53.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(299g)
Węglowodany (g)
1.59
4.77
Węglowodany przyswajalne (g)
1.17
3.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(299g)
Tłuszcz (g)
4.73
14.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
4.66
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
9.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
5.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
3.62
Cholesterol (mg)
55.31
165.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(299g)
Witamina A (µg (mcg))
49.53
148.08
Witamina B6 (mg)
0.18
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
1.28
3.83
Witamina C (mg)
1.32
3.96
Witamina D (µg (mcg))
20.70
61.89
Witamina E (mg)
0.63
1.88
Retinol (µg (mcg))
7.54
22.55
Tiamina (mg)
0.11
0.33
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Niacyna (mg)
1.48
4.43
Foliany (µg (mcg))
17.79
53.20
Beta karoten (µg (mcg))
416.56
1245.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(299g)
Sód (mg)
54.90
164.15
Potas (mg)
322.49
964.25
Wapń (mg)
40.91
122.32
Fosfor (mg)
357.86
1070.00
Magnez (mg)
27.61
82.55
Żelazo (mg)
1.14
3.41
Cynk (mg)
1.29
3.87
Miedź (mg)
0.13
0.40
Mangan (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w galarecie 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia w galarecie

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
1500 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
37.50
Za 1500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Żelatyna
60 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 60 g
Koszt składników
69.50