Karp w galarecie
- Karp cały (1500 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (60 g)
Przepis na karpia w galarecie krok po kroku
Karpia umyj, oskrob i usuń głowę, a także wnętrzności. Pokrój go na 5 kawałków.
Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj pokrojone i obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj sól, pieprz i gotuj całość przez 25 minut.
Karpia dodaj do wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie rybę wyłóż na osobny talerzyk i odcedź warzywa. Marchew pokrój w kostkę.
W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj ją do wywaru. Całość pogotuj jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Na półmisek wylej połowę wywaru i dodaj marchewkę. Całość ostudź w lodówce. Ułóż rybę na półmisku i przykryj ją kolejną warstwą wywaru.
Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Karp smażony
- Karp wigilijny
- Karp po żydowsku
- Zupa rybna z karpia
- Karp pieczony
- Ryba z grilla
- Faworki z karpia
- Zupa z karpia
- Karp w zalewie octowej
- Karp na wigilię
- Karp w śmietanie
- Tradycyjny karp smażony
- Zupa z głów karpia
- Węgierska zupa rybna
- Marynata do karpia
- Karp smażony w panierce
- Karp w szarym sosie
- Karp po grecku
- Karp
Więcej informacji na temat karpia w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Choć zwykle robi się to danie tylko na święta, warto przygotować je również na co dzień. Całość nie jest zbyt skomplikowana, a smakuje obłędnie.
Przepis na karpia w galarecie świetnie sprawdzi się na kolację, gdyż to potrawa bardzo lekka, choć aromatyczna. Karp gotowany w warzywnym wywarze, następnie zamknięty w galarecie, to pomysł idealny na danie zdrowe, a wciąż smakujące fantastycznie.
Wigilia, to czas kiedy karp gości częściej na stole, jednak ryba ta ma w sobie taki potencjał, że powinna się pojawiać w menu znacznie częściej. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo, karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. To danie jest świetnym sposobem, by włączyć ją do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.
Ten świąteczny karp w galarecie to pyszne danie pełne smaku. Zawdzięcza to głównie wspaniałemu wywarowi z którego powstaje galareta. im więcej warzyw w nim gości tym lepiej. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można wyłowić i użyć do sałatki lub pokroić je w kostkę i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa.
To naprawdę dobry pomysł na kolację. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę w galarecie, która zawsze się udaje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w galarecie, to ta receptura sprawdzi się fantastycznie. Całość można również zrobić bez żelatyny, jednak jest to proces znacznie bardziej długotrwały, dlatego lepiej skorzystać z jej dodatku.
Alergeny w karpiu w galarecie
Lista alergenów dla karpia w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp cały
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze karpia w galarecie
To zdrowe danie, które może gościć w menu często.
Energia i białka
(299g)
Węglowodany
(299g)
Tłuszcze
(299g)
Witaminy
(299g)
Składniki mineralne
(299g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.