Przepis na karpia w galarecie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, głęboki talerz

Karpia umyj, oskrob i usuń głowę, a także wnętrzności. Pokrój go na 5 kawałków.

Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj pokrojone i obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj sól, pieprz i gotuj całość przez 25 minut.

Karpia dodaj do wywaru i gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie rybę wyłóż na osobny talerzyk i odcedź warzywa. Marchew pokrój w kostkę.

W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj ją do wywaru. Całość pogotuj jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia.

Na półmisek wylej połowę wywaru i dodaj marchewkę. Całość ostudź w lodówce. Ułóż rybę na półmisku i przykryj ją kolejną warstwą wywaru.

Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Karp w galarecie ułożony na półmisku.
karp w galarecie
Koszt przygotowania dania
47.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
372 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Karp w galarecie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karpiu w galarecie

Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Choć zwykle robi się to danie tylko na święta, warto przygotować je również na co dzień. Całość nie jest zbyt skomplikowana, a smakuje obłędnie.

Przepis na karpia w galarecie świetnie sprawdzi się na kolację, gdyż to potrawa bardzo lekka, choć aromatyczna. Karp gotowany w warzywnym wywarze, następnie zamknięty w galarecie, to pomysł idealny na danie zdrowe, a wciąż smakujące fantastycznie.

Wigilia, to czas kiedy karp gości częściej na stole, jednak ryba ta ma w sobie taki potencjał, że powinna się pojawiać w menu znacznie częściej. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo, karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. To danie jest świetnym sposobem, by włączyć ją do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.

Ten świąteczny karp w galarecie to pyszne danie pełne smaku. Zawdzięcza to głównie wspaniałemu wywarowi z którego powstaje galareta. im więcej warzyw w nim gości tym lepiej. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można wyłowić i użyć do sałatki lub pokroić je w kostkę i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa.

To naprawdę dobry pomysł na kolację. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę w galarecie, która zawsze się udaje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w galarecie, to ta receptura sprawdzi się fantastycznie. Całość można również zrobić bez żelatyny, jednak jest to proces znacznie bardziej długotrwały, dlatego lepiej skorzystać z jej dodatku.

Wartości odżywcze karpia w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(299g)
Energia (kalorie)
124.47 kcal
372.18 kcal
Białko
17.94 g
53.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(299g)
Tłuszcz
4.73 g
14.15 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
4.66 g
Tłuszcze nienasycone
3.17 g
9.49 g
Tłuszcze jednonasycone
1.96 g
5.87 g
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
3.62 g

Witaminy w przepisie na karpia w galarecie

Na 100g
Na porcję
(299g)
Witamina B6
0.18 mg
0.53 mg
Tiamina
0.11 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.20 mg
Niacyna
1.48 mg
4.43 mg
Foliany
17.79 µg (mcg)
53.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na karpia w galarecie

Na 100g
Na porcję
(299g)
Sód
54.90 mg
164.15 mg
Potas
322.49 mg
964.25 mg
Wapń
40.91 mg
122.32 mg
Fosfor
357.86 mg
1070.00 mg
Magnez
27.61 mg
82.55 mg
Żelazo
1.14 mg
3.41 mg
Cynk
1.29 mg
3.87 mg
Miedź
0.13 mg
0.40 mg
Mangan
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w galarecie 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpiu w galarecie

Lista alergenów dla karpia w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania karpia w galarecie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
1500 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
37.50
Za 1500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Żelatyna
60 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 60 g
Liczba porcji:
Koszt składników
69.50
Jak oceniasz przepis na karpia w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób