Przepis na galaretkę wieprzową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Mięso umyj i pokrój na mniejsze części. Przełóż je do dużego garnka i zalej 1,5l wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

Marchewki i pietruszkę obierz i dodaj do mięsa. Gotuj przez 40 minut. Po tym czasie odcedź mięso i warzywa. Pokrój mięso i marchew w drobną kostkę. Dodaj do wywaru.

Do wywaru dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj.

Galaretę przelej do małych miseczek, wstaw do lodówki i chłódź przez 3-4 godziny.

Galaretka wieprzowa ułożona na talerzyku i ozdobiona pietruszką.
galaretka wieprzowa
Koszt przygotowania dania
36.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
37

Galaretka wieprzowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o galaretce wieprzowej

Galaretka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych przystawek w polskiej tradycyjnej kuchni. Nic tak nie pasuje do wszystkich uroczystości jak pyszna galareta, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również cieszy oczy pięknym wyglądem. Z dodatkiem mięsa i marchewki jest wspaniałą przekąską, która idealnie komponuje się z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobrą galaretę wieprzową, która będzie wspaniale smakować, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna.

Choć galareta jest daniem dość prostym, wiele osób zastanawia się jak ugotować ją w domu, gdyż zwykle zjadana jest w restauracjach. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to co najlepsze mogło do niego przejść.

Ta mięsna potrawa jest też niezwykle zdrowa. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz.

Ta domowa galaretka smakuje naprawdę wybornie. To wszystko zasługa długo gotowanego wywaru i dodatku warzyw. Można do niej dodać również natkę pietruszki. To wpłynie nie tylko na lepszy smak, ale również pozwoli lepiej przyswoić kolagen w niej ukryty.

Przepis jest niezwykle prosty, więc na pewno poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące. Zawsze się udaje, a efekt końcowy zachwyca naprawdę wspaniałym smakiem i aromatem. Ta tradycyjna galaretka powstaje z najlepszego mięsa. Warto zrobić ją z golonki. Można także przygotować ją z nóżek wieprzowych, jednak w tym przepisie zostały one zastąpione mięsem z karkówki, które nadaje odpowiedniego smaku galarecie. Ten galart wieprzowy sprawdzi się na każdej imprezie.

Wartości odżywcze galaretki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
197.62 kcal
464.41 kcal
Białko
26.38 g
62.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
9.33 g
21.93 g
Tłuszcze nasycone
2.97 g
6.99 g
Tłuszcze nienasycone
6.36 g
14.94 g

Składniki mineralne w przepisie na galaretkę wieprzową

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
128.38 mg
301.69 mg
Wapń
20.76 mg
48.80 mg
Żelazo
1.36 mg
3.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki wieprzowej 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galaretce wieprzowej

Lista alergenów dla galaretki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę wieprzową

Cena przygotowania galaretki wieprzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Karkówka wieprzowa
200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Żelatyna
72 g
9 łyżek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 4
9.00
Za 72 g
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Liczba porcji:
Koszt składników
46.50
Jak oceniasz przepis na galaretkę wieprzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób