Pstrąg w galarecie

Opublikowano: 29.09.2021 r., 21:08 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pstrąg w galarecie z owocami
Pstrąg w galarecie
Pstrąg w galarecie to bardzo smaczna, pieczona ryba, zatopiona w galarecie z kolorowymi warzywami. Świetnie się sprawdzi jako zimna przekąska na święta.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
212 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pstrąg tęczowy filet (300 g)
  • Żelatyna - 2,5 łyżki (20 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (160 g)
  • Groszek zielony konserwowy (180 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa, miseczki

Przepis na pstrąga w galarecie krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Masło wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i 0,5 łyżeczki koperku.

Na folii aluminiowej ułóż rybę i wyłóż masło z przyprawami.

Zawiń folię i piecz w 180 C przez 20 minut.

Zagotuj wodę do ugotowania marchewki.

Obierz i pokrój w kostkę marchewkę.

Gotuj marchewkę, aż będzie miękka.

Bulion drobiowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę.

Upieczoną rybę pokrój na mniejsze kawałki i ostudź.

Do miseczek nałóż ostudzoną rybę i po trochu marchewki i groszku.

Zalej tężejącym bulionem i wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na pstrąga w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat pstrąga w galarecie

Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, a z czasem został rozprzestrzeniony na cały świat. Pstrąga tęczowego w największej ilości hoduje się na Pomorzu i jest to gatunek najczęściej hodowany w celach konsumpcyjnych. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Kolor w dużej mierze uzależniony jest od sposobu karmienia ryb.

Kupując w sklepie, wybieraj ryby z certyfikatem ASC, który potwierdza, że hodowla tej ryby była prowadzona w sposób zrównoważony. ASC (The Aquaculture Stewardship Council) to niezależna organizacja, która została założona w 2010 roku przez WWF (World Wide Fund for Nature) i IDH (Holenderska Inicjatywa Zrównoważonego Handlu) i ma na celu zapewnienia specjalnego programu certyfikacji i etykietowania dla ryb i owoców morza. Standardy przyznawanego przez tę organizację certyfikatu obejmują zarówno aspekty środowiskowe, jak i społeczne związane z rybactwem.

Pstrąga można dostać w wielu różnych wersjach od ryby w całości do filetów. Ryba ze skórą można upiec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. Przepis na pstrąga w galarecie jest bardzo łatwy. Wyjaśnianie jak zrobić pstrąga w galarecie zaczynamy od upieczenia ryby. W mojej wersji pstrąg pieczony jest z masłem czosnkowym oraz z koperkiem i cytryną. Zaczynamy od posiekania koperku i czosnku. Dodajemy je do miękkiego masła, razem ze szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki.

To jak przygotować pstrąga do pieczenia zależy od tego, jaką mamy rybę. Jeżeli ma ona łuski to należy je usunąć przy pomocy skrobaka do ryb lub zwykłego noża. Jeżeli ryba nie ma łusek, to można przejść do części o tym, jak przyrządzić pstrąga. Jest to bardzo łatwe. Wystarczy położyć rybę na folii aluminiowej, posmarować w środku powstałym masłem koperkowo-czosnkowym, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Teraz zawijamy folię, tak aby ryba była szczelnie w nią zapakowana i pieczemy. Kolejnym krokiem tego, jak przyrządzić pstrąga w galarecie, jest właśnie galareta. Robimy ją z bulionu i żelatyny. Do galarety dodajemy ulubione gotowane lub konserwowe warzywa, rozdrobnioną rybę i zostawiamy do zastygnięcia. Ten gotowy pstrąg jest bardzo dobry zarówno sam, jak i z pieczywem. Pyszny pstrąg w galarecie to idealny pomysł na przekąskę, na przykład na święta.

Alergeny w pstrągu w galarecie

Lista alergenów dla pstrąga w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pstrąga w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Pstrąg w galarecie to zdrowa przekąska, o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
50.54
212.25
Białko (g)
5.38
22.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
2.17
9.10
Węglowodany przyswajalne (g)
1.69
7.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
2.25
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
5.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.98
4.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
2.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.41
Cholesterol (mg)
14.29
60.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
105.02
441.10
Witamina B6 (mg)
0.08
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
3.28
Witamina C (mg)
2.31
9.71
Witamina D (µg (mcg))
2.84
11.93
Witamina E (mg)
0.53
2.23
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.99
96.55
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Ryboflawina (mg)
0.07
0.29
Niacyna (mg)
1.29
5.44
Foliany (µg (mcg))
7.27
30.55
Beta karoten (µg (mcg))
837.92
3519.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
266.19
1118.00
Potas (mg)
122.06
512.65
Wapń (mg)
12.54
52.65
Fosfor (mg)
52.61
220.95
Magnez (mg)
8.10
34.00
Żelazo (mg)
0.27
1.12
Cynk (mg)
0.22
0.91
Miedź (mg)
0.06
0.26
Mangan (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga w galarecie 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga w galarecie

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
300 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Żelatyna
20 g
2,5 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Groszek zielony konserwowy
180 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 180 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
62.50