Przepis na pstrąga w galarecie krok po kroku

Składniki
  • Pstrąg tęczowy filet 300 g
  • Żelatyna 20 g 2,5 łyżki
  • Marchewka 160 g 2 sztuki
  • Groszek zielony konserwowy 180 g
  • Bulion drobiowy 1000 g
  • Masło 20 g
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa, miseczki

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Masło wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i 0,5 łyżeczki koperku.

Na folii aluminiowej ułóż rybę i wyłóż masło z przyprawami.

Zawiń folię i piecz w 180 C przez 20 minut.

Zagotuj wodę do ugotowania marchewki.

Obierz i pokrój w kostkę marchewkę.

Gotuj marchewkę, aż będzie miękka.

Bulion drobiowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę.

Upieczoną rybę pokrój na mniejsze kawałki i ostudź.

Do miseczek nałóż ostudzoną rybę i po trochu marchewki i groszku.

Zalej tężejącym bulionem i wstaw do lodówki na całą noc.

Pstrąg w galarecie, w okrągłej miseczce oraz prostokątnym naczyniu, stoją na jasnym drewnianym stole. Obok znajdują się owoce.
pstrąg w galarecie
Koszt przygotowania dania
40.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
212 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
41

Pstrąg w galarecie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pstrągu w galarecie

Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, a z czasem został rozprzestrzeniony na cały świat. Pstrąga tęczowego w największej ilości hoduje się na Pomorzu i jest to gatunek najczęściej hodowany w celach konsumpcyjnych. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Kolor w dużej mierze uzależniony jest od sposobu karmienia ryb.

Kupując w sklepie, wybieraj ryby z certyfikatem ASC, który potwierdza, że hodowla tej ryby była prowadzona w sposób zrównoważony. ASC (The Aquaculture Stewardship Council) to niezależna organizacja, która została założona w 2010 roku przez WWF (World Wide Fund for Nature) i IDH (Holenderska Inicjatywa Zrównoważonego Handlu) i ma na celu zapewnienia specjalnego programu certyfikacji i etykietowania dla ryb i owoców morza. Standardy przyznawanego przez tę organizację certyfikatu obejmują zarówno aspekty środowiskowe, jak i społeczne związane z rybactwem.

Pstrąga można dostać w wielu różnych wersjach od ryby w całości do filetów. Ryba ze skórą można upiec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. Przepis na pstrąga w galarecie jest bardzo łatwy. Wyjaśnianie jak zrobić pstrąga w galarecie zaczynamy od upieczenia ryby. W mojej wersji pstrąg pieczony jest z masłem czosnkowym oraz z koperkiem i cytryną. Zaczynamy od posiekania koperku i czosnku. Dodajemy je do miękkiego masła, razem ze szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki.

To jak przygotować pstrąga do pieczenia zależy od tego, jaką mamy rybę. Jeżeli ma ona łuski to należy je usunąć przy pomocy skrobaka do ryb lub zwykłego noża. Jeżeli ryba nie ma łusek, to można przejść do części o tym, jak przyrządzić pstrąga. Jest to bardzo łatwe. Wystarczy położyć rybę na folii aluminiowej, posmarować w środku powstałym masłem koperkowo-czosnkowym, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Teraz zawijamy folię, tak aby ryba była szczelnie w nią zapakowana i pieczemy. Kolejnym krokiem tego, jak przyrządzić pstrąga w galarecie, jest właśnie galareta. Robimy ją z bulionu i żelatyny. Do galarety dodajemy ulubione gotowane lub konserwowe warzywa, rozdrobnioną rybę i zostawiamy do zastygnięcia. Ten gotowy pstrąg jest bardzo dobry zarówno sam, jak i z pieczywem. Pyszny pstrąg w galarecie to idealny pomysł na przekąskę, na przykład na święta.

Wartości odżywcze pstrąga w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (420g)
Energia (kalorie)
50.54 kcal
212.25 kcal
Białko
5.38 g
22.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (420g)
Tłuszcz
2.25 g
9.44 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
5.31 g
Tłuszcze nienasycone
0.98 g
4.13 g
Tłuszcze jednonasycone
0.65 g
2.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.41 g

Witaminy w przepisie na pstrąga w galarecie

Na 100g
Na porcję (420g)
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.29 mg
Niacyna
1.29 mg
5.44 mg

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga w galarecie

Na 100g
Na porcję (420g)
Sód
266.19 mg
1118.00 mg
Potas
122.06 mg
512.65 mg
Wapń
12.54 mg
52.65 mg
Fosfor
52.61 mg
220.95 mg
Magnez
8.10 mg
34.00 mg
Żelazo
0.27 mg
1.12 mg
Cynk
0.22 mg
0.91 mg
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga w galarecie 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu w galarecie

Lista alergenów dla pstrąga w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, mielony czosnek, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pstrąga w galarecie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
300 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Żelatyna
20 g
2,5 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Groszek zielony konserwowy
180 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 180 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
62.50
Łączny koszt
40.95
Jak oceniasz przepis na pstrąga w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób