Przepis na ryba w galarecie krok po kroku
- Łosoś filet 600 g
- Kukurydza konserwowa 300 g
- Groszek zielony konserwowy 300 g
- Papryka czerwona 300 g 2 średnie sztuki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Bulion warzywny 2000 ml 8 szklanek
- Żelatyna 40 g
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut.
Odcedź łososia od bulionu.
Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.
Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem.
W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę, cebulę oraz marchew.
Rybę z warzywami zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Często zadawane pytania
-
Karp w galarecie
-
Galareta z kurczaka
-
Galareta wieprzowa
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Mięso w słoiku z galaretką
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Zylc
-
Dorsz w galarecie
-
Galart

(liczba kalorii)
Ryba w galarecie - cechy przepisu
Więcej o rybie w galarecie
Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić rybę przeczytaj przepis do końca. Przepis na rybę w galarecie jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. do zrobienia pysznej ryby w galarecie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, kukurydza, groszek, marchew, papryka, cebula, koper, żelatyna, bulion warzywny, sól, pieprz.
Jak zrobić rybę w galarecie? Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut. Odcedź łososia od bulionu, do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła. Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Posiekaj także cebulę bardzo drobno. Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem. W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę , cebulę oraz marchew, zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie - mają lepszy profil lipidowy i zawierają kwasy omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Łosoś hodowlany jest rybą często zanieczyszczoną różnymi dodatkami do paszy.
Podsumowując prosty przepis na rybę w galarecie to najlepsza przekąska na imprezę. Pyszna ryba nie zawiera ości, dlatego możesz ją podać także dzieciom. Dobra ryba najlepiej smakuje z dodatkiem octu i świeżego pieczywa z masłem. Ryba świetnie sprawdza się na święta.
Wartości odżywcze ryby w galarecie
Energia i białka
Węglowodany w rybie w galarecie
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na ryba w galarecie
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na ryba w galarecie
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie w galarecie
Lista alergenów dla ryby w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny