Przepis na ryba w galarecie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, małe salaterki

Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut.

Odcedź łososia od bulionu.

Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem.

W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę, cebulę oraz marchew.

Rybę z warzywami zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Ryba w galarecie podana w przezroczystej, ozdobnej miseczce.
Ryba w galarecie
Koszt przygotowania dania
98.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
194 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Ryba w galarecie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie w galarecie

Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić rybę przeczytaj przepis do końca. Przepis na rybę w galarecie jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. do zrobienia pysznej ryby w galarecie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, kukurydza, groszek, marchew, papryka, cebula, koper, żelatyna, bulion warzywny, sól, pieprz.

Jak zrobić rybę w galarecie? Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut. Odcedź łososia od bulionu, do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła. Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Posiekaj także cebulę bardzo drobno. Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem. W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę , cebulę oraz marchew, zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie - mają lepszy profil lipidowy i zawierają kwasy omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Łosoś hodowlany jest rybą często zanieczyszczoną różnymi dodatkami do paszy.

Podsumowując prosty przepis na rybę w galarecie to najlepsza przekąska na imprezę. Pyszna ryba nie zawiera ości, dlatego możesz ją podać także dzieciom. Dobra ryba najlepiej smakuje z dodatkiem octu i świeżego pieczywa z masłem. Ryba świetnie sprawdza się na święta.

Wartości odżywcze ryby w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
48.54 kcal
194.16 kcal
Białko
4.48 g
17.91 g

Węglowodany w rybie w galarecie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
4.15 g
16.60 g
Brak danych dla: łosoś filet, żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.46 g
13.86 g
Brak danych dla: łosoś filet, żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.68 g
6.71 g
Tłuszcze nasycone
0.54 g
2.18 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
4.53 g
Tłuszcze jednonasycone
0.67 g
2.69 g

Witaminy w przepisie na ryba w galarecie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.11 mg
0.46 mg
Witamina C
12.27 mg
49.10 mg
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.20 mg
Niacyna
1.58 mg
6.32 mg
Beta karoten
823.04 µg (mcg)
3292.18 µg (mcg)
Brak danych dla: łosoś filet, żelatyna.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryba w galarecie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
199.32 mg
797.27 mg
Potas
132.63 mg
530.53 mg
Wapń
11.41 mg
45.64 mg
Fosfor
57.74 mg
230.95 mg
Magnez
19.33 mg
77.31 mg
Żelazo
0.25 mg
1.02 mg
Cynk
0.22 mg
0.86 mg
Miedź
0.05 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w galarecie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w galarecie

Lista alergenów dla ryby w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania ryby w galarecie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Kukurydza konserwowa
300 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.09
Za 300 g
Groszek zielony konserwowy
300 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
109.50
Jak oceniasz przepis na ryba w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób