Ryba w galarecie

Opublikowano: 21.10.2021 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekoracyjna ryba w galarecie
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to tradycyjne danie podawane zazwyczaj w okresie świąt bożego narodzenia. Można ją podać na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
194 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łosoś filet (600 g)
  • Kukurydza konserwowa (300 g)
  • Groszek zielony konserwowy (300 g)
  • Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Żelatyna (40 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, małe salaterki

Przepis na ryba w galarecie krok po kroku

Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut.

Odcedź łososia od bulionu.

Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem.

W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę, cebulę oraz marchew.

Rybę z warzywami zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ryba w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat ryby w galarecie

Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić rybę przeczytaj przepis do końca. Przepis na rybę w galarecie jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. do zrobienia pysznej ryby w galarecie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, kukurydza, groszek, marchew, papryka, cebula, koper, żelatyna, bulion warzywny, sól, pieprz.

Jak zrobić rybę w galarecie? Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut. Odcedź łososia od bulionu, do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła. Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Posiekaj także cebulę bardzo drobno. Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem. W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę , cebulę oraz marchew, zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie - mają lepszy profil lipidowy i zawierają kwasy omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Łosoś hodowlany jest rybą często zanieczyszczoną różnymi dodatkami do paszy.

Podsumowując prosty przepis na rybę w galarecie to najlepsza przekąska na imprezę. Pyszna ryba nie zawiera ości, dlatego możesz ją podać także dzieciom. Dobra ryba najlepiej smakuje z dodatkiem octu i świeżego pieczywa z masłem. Ryba świetnie sprawdza się na święta.

Alergeny w rybie w galarecie

Lista alergenów dla ryby w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze ryby w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Ryba w galarecie to niskokaloryczna przekąska. Ryba świetnie nadaje się jako zamiennik mięsnej galarety. Ryby powinny występować w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
48.54
194.16
Białko (g)
4.48
17.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.15
16.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
13.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
2.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.68
6.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
4.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
2.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.84
Cholesterol (mg)
7.43
29.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
101.44
405.74
Witamina B6 (mg)
0.11
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.77
Witamina C (mg)
12.27
49.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.39
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.20
80.79
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Ryboflawina (mg)
0.05
0.20
Niacyna (mg)
1.58
6.32
Foliany (µg (mcg))
16.01
64.06
Beta karoten (µg (mcg))
823.04
3292.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
199.32
797.27
Potas (mg)
132.63
530.53
Wapń (mg)
11.41
45.64
Fosfor (mg)
57.74
230.95
Magnez (mg)
19.33
77.31
Żelazo (mg)
0.25
1.02
Cynk (mg)
0.22
0.86
Miedź (mg)
0.05
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w galarecie 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w galarecie

Koszt składników
109.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Kukurydza konserwowa
300 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.09
Za 300 g
Groszek zielony konserwowy
300 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
109.50