Galareta z golonki

Opublikowano: 16.10.2022 r., 13:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska galareta mięsna
Galareta z golonki
Galareta z golonki, czyli nic innego jak galart. Poznaj mój przepis i przygotuj go w swoim domu na najbliższą okazję.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 60 min
298 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Golonka wieprzowa - 1 sztuka (300 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (180 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Żelatyna - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na galaretę z golonki krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Ugotuj golonkę w wodzie, co jakiś czas usuwając szumowiny.

Dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości mięsa.

Odcedź bulion i dodaj żelatynę. W tym czasie ugotuj jajka w osobnym garnku.

Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj, podobnie z warzywami.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy i pokrój w ćwiartki.

Do salaterek przełóż kawałki jajek, warzywa i mięso.

Zalej salaterki przygotowaną żelatynę.

Odstaw galart do lodówki.

Jak oceniasz przepis na galaretę z golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat galaretki z golonki

Galareta z golonki to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z samej golonki, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszna ona jest.

Danie jest w 100% bezglutenowe, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: marchew, seler, pietruszka, nóżki wieprzowe i dodatkowo woda. Mój tak zwany galart powstał z mięsa z nóżek wieprzowych, jeśli chcesz aby był on delikatnie bardziej tłusty postaw na golonki. Smak będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty. Im dłużej będziesz gotować wywar, tym bardziej aromatyczny on będzie.

Zatem, jak zrobić galaretę z golonki?

W pierwszej kolejności golonkę umyj i przełóż do garnka.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa. Następnie wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.

Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.

Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.

Nasz przepis na galaretę z golonki jest gotowy do spożycia, a galareta wieprzowa dobra. Będzie to idealny pomysł na posiłek taki jak śniadanie lub przekąska na imprezę. Idealnie będzie pasował tutaj chleb. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w galaretce z golonki

Lista alergenów dla galaretki z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze galaretki z golonki

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować galart z innym mięsem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
149.47
298.93
Białko (g)
18.03
36.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.58
9.17
Węglowodany przyswajalne (g)
3.33
6.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.41
12.82
Tłuszcze nasycone (g)
5.21
10.41
Tłuszcze nienasycone (g)
1.21
2.41
Cholesterol (mg)
127.40
254.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
3.47
6.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
113.02
226.04
Wapń (mg)
33.87
67.75
Żelazo (mg)
1.18
2.35
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki z golonki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki z golonki

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
300 g
1 sztuka
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 300 g
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Żelatyna
50 g
5 łyżek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Koszt składników
28.50