Przepis na golonkę w pepitkę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Golonki umyj i włóż do garnka z wodą.

Zacznij gotować na niewielkim ogniu, dodaj bulion i pokrojone warzywa.

Nie zapominaj o przyprawach, gotuj golonki przez 60 minut.

golonka w pepitkę
Golonka w pepitkę
Koszt przygotowania dania
61.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
124 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Golonka w pepitkę - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o golonce w pepitkę

Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na golonkę w pepitkę, z którą poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest bardzo prosty i nie wymagający.

Golonka w porównaniu z innymi rodzajami mięs charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu, witaminy B1. Zawiera także witaminę B12, B6, które są charakterystyczne tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Żelazo zawarte w mięsie określa się jako hemowe, czyli takie, które jest bardziej biodostępne dla naszego organizmu i cechuje się wyższą wchłanialnością niż żelazo niehamowane, występujące w produktach roślinnych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować naszego głównego składnika, czyli golonki. Może to być golonka z indyka lub wieprzowa, wybierz według swoich preferencji smakowych.

Dodatkowo bulion warzywny i odrobina warzyw, ja postawiłam na marchew i por.

W pierwszej kolejności wlej do garnka około 2 litry wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Do bulionu dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj golonki. Im dłużej będziesz je gotować w wywarze, tym bardziej delikatnie i kruche będzie mięso. Nie zapominaj o dodatku takich przypraw jak ziele angielskie i liście laurowe do wywaru, przyprawy te dodadzą dodatkowego aromatu.

Golonka będzie dobra do spożycia za około 2-3 godziny. Cały czas gotuj je na niewielkim ogniu. Musisz przyznać, że mój sprawdzony przepis jest bardzo łatwy, tylko wymaga odrobiny czasu.

Golonka w pepitkę duszona będzie idealnie się komponować z ziemniaczanym puree i kiszoną kapustą.

Skoro już wiesz jak zrobić golonkę w pepitkę, przygotuj ją na obiad dla swoich bliskich.

Pyszna golonka wieprzowa to idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Mięso możesz podawać też z cebulą lub w sosie. Postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj golonkę, która jest niezwykle smaczna.

Wartości odżywcze golonki w pepitkę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
62.01 kcal
124.01 kcal
Białko
6.91 g
13.82 g

Węglowodany w golonce w pepitkę

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
1.47 g
2.93 g
Węglowodany przyswajalne
1.25 g
2.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.22 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.05 g
6.10 g
Tłuszcze nasycone
0.97 g
1.94 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
4.16 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol
34.55 mg
69.09 mg

Witaminy w przepisie na golonkę w pepitkę

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
56.59 µg (mcg)
113.18 µg (mcg)
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.84 mg
1.69 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Foliany
1.73 µg (mcg)
3.45 µg (mcg)
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Beta karoten
556.30 µg (mcg)
1112.60 µg (mcg)
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na golonkę w pepitkę

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
233.77 mg
467.55 mg
Potas
35.78 mg
71.56 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Wapń
9.30 mg
18.60 mg
Fosfor
4.94 mg
9.87 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Magnez
1.68 mg
3.35 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.95 mg
Cynk
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w pepitkę 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w golonce w pepitkę

Lista alergenów dla golonki w pepitkę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na golonkę w pepitkę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania golonki w pepitkę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
800 g
4 sztuki
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 800 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
72.50
Jak oceniasz przepis na golonkę w pepitkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób