Przepis na golonka w piwie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Obierz marchew i seler.

Pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką.

Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa.

Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 150 minut.

Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.

Często zadawane pytania

Golonka w piwie podana z dodatkiem pieczonych ziemniaków na talerzu.
Golonka w piwie
Koszt przygotowania dania
31.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
711 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Golonka w piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o golonce w piwie

Golonka w piwie to bardzo dobry pomysł na syty obiad. Golonka pieczona w piekarniku jest potrawą bardzo kaloryczną i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Golonkę można upiec w piwie jasnym lub ciemnym. Golonka pieczona w ciemnym piwie będzie miała bardziej wyrazisty smak. Przepis na golonkę w piwie jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, cebula, piwo ciemne, marchew, seler, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić golonkę w piwie? Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Obierz marchew i seler. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką. Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa. Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 150 minut. Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Golonka jest mięsem zawierającym dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Golonka jest mięsem bardzo kalorycznym, gdyż zawiera dużą ilość tłuszczu.

Podsumowując pyszna golonka w piwie sprawdzi się na obiad dla fanów golonki. Najlepsza golonka w piwie jest soczysta i miękka. Wiesz już jak przyrządzić golonkę w piwie, możesz wykorzystać przepis na wieczór z przyjaciółmi. Golonka doskonale komponuje się z piwem. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Golonka pieczona w piekarniku może być także ugotowana na wolnym ogniu w garnku.

Wartości odżywcze golonki w piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
129.45 kcal
711.96 kcal
Białko
11.36 g
62.46 g

Węglowodany w golonce w piwie

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
3.55 g
19.51 g
Węglowodany przyswajalne
2.82 g
15.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
4.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
7.09 g
39.00 g
Tłuszcze nasycone
5.08 g
27.92 g
Tłuszcze nienasycone
2.01 g
11.08 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
56.60 mg
311.28 mg

Witaminy w przepisie na golonka w piwie

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina C
2.38 mg
13.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na golonka w piwie

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
79.96 mg
439.77 mg
Wapń
19.32 mg
106.26 mg
Żelazo
0.81 mg
4.44 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w piwie 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w golonce w piwie

Lista alergenów dla golonki w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Cena przygotowania golonki w piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
pół małej sztuki
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Piwo jasne
500 ml
1 puszka
3.50
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na golonka w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób