Golonki w kapuście

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonki w kapuście podane na drewnianej desce do krojenia.
Golonki w kapuście
Golonki w kapuście to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonki są bardzo syte i świetnie komponują się z dodatkiem lekko kwaśnej kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 150 min
801 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Golonka wieprzowa (1300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na golonki w kapuście krok po kroku

Golonki umieść w misce, wsyp dwie łyżki soli i wlej wodę.

Umieść je w lodówce na całą noc.

Golonki wyjmij z wody i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.

Czosnek obierz z łupiny i umieść w moździerzu, dodaj do niego majeranek, pieprz i sól oraz olej rzepakowy.

Rozdrobnij składniki dokładnie i natrzyj golonki.

Umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj do niej posiekaną kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.

Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie.

Kapustę przełóż do naczynia dookoła golonki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 140 minut.

Jak oceniasz przepis na golonki w kapuście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat golonek w kapuście

Golonki w kapuście to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonki są potrawą kaloryczną i spożywaną przez smakoszy mięsa wieprzowego. Nasz przepis przekona nawet najbardziej zagorzałych przeciwników golonki. Przepis na golonki w kapuście jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić golonki w kapuście? Golonki umieść w misce, wsyp dwie łyżki soli i wlej wodę. Umieść je w lodówce na całą noc. Golonki wyjmij z wody i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz z łupiny i umieść w moździerzu, dodaj do niego majeranek, pieprz i sól oraz olej rzepakowy. Rozdrobnij składniki dokładnie i natrzyj golonki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do niej posiekaną kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie. Kapustę przełóż do naczynia dookoła golonki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 140 minut.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując pyszna golonka doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Najlepsza golonka w kapuście kiszonej świetnie sprawdzi się także podczas spotkania ze znajomymi. Wiesz już jak przygotować golonkę w piekarniku, wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Golonka dobrze sprawdzi się z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub domowych kopytek.

Alergeny w golonkach w kapuście

Lista alergenów dla golonek w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonki w kapuście

Wartości odżywcze golonek w kapuście

na 100g gotowej potrawy

Golonki w kapuście to danie zawierające dużą ilość kalorii. Golonki zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Golonki nie powinny spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
143.07
801.20
Białko (g)
12.40
69.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
2.86
16.03
Węglowodany przyswajalne (g)
1.58
8.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
7.16
Glukoza (g)
0.05
0.28
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.01
0.08
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
8.98
50.26
Tłuszcze nasycone (g)
5.62
31.48
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
18.78
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
61.75
345.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina C (mg)
6.31
35.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
303.50
1699.60
Wapń (mg)
22.36
125.20
Żelazo (mg)
1.29
7.24
Szacunkowy indeks glikemiczny golonek w kapuście 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonek w kapuście

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1300 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.60
Za 1300 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Koszt składników
48.00