Przepis na gotowaną golonkę krok po kroku

Składniki
  • golonka wieprzowa 500 g 1 sztuka
  • Piwo ciemne 200 ml 3/4 szklanki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Marchewka 90 g 2 sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek

Golonkę umyj, osusz i lekko posyp przyprawami. Obsmaż na patelni z każdej strony przez kilka minut i przełóż do garnka.

Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i dodaj do golonki.

Marchew umyj, obierz, pokrój w plastry i dodaj do garnka.

Dodaj piwo i wszystkie przyprawy.

Garnek wstaw do piekarnika ustawionego na 90-95 stopni na ok. 12 godzin.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz 40 minut.

gotowana golonka
gotowana golonka
Koszt przygotowania dania
12.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
939 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Gotowana golonka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gotowanej golonce

Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Tradycyjnie podawana z kapustą i grzybami (najczęściej borowikami, prawdziwkami), pieczonym boczkiem i z warzywami, a w wielu restauracjach także z żurawiną, tartym, świeżym chrzanem, śmietanowym nadzieniem z pieprzem. Bardzo popularna jest też golonka po węgiersku i bawarsku. W regionie beskidzkim golonkę wieprzową często wykorzystuje się go przyrządzania zup, zwłaszcza tradycyjnej, górskiej kwaśnicy czy kapuśniaku, która według wielu krytyków kulinarnych i restauratorów uznawana jest jako najlepsza w Polsce. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę gotowaną w piwie, która będzie charakteryzowała się delikatnym, ale smacznym i aromatycznym mięsem jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na golonkę wieprzową gotowaną będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Golonka najlepiej komponuje się i najczęściej podawana jest z pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami lub frytkami oraz kiszoną kapustą lub marchewką. Niektórzy wykorzystują ją również jako wędlinę na kanapki. Świetnym pomysłem jest zarówno golonka gotowana w wodzie, jak również golonka gotowana w piwie, jasnym lub ciemnym. Ta druga wersja nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Jak ugotować golonkę w wodzie lub piwie? Możesz ją przygotować zarówno w wolnowarze, jak również piekarniku, czy poprostu zwykłym lub żeliwnym garnku. Odpowiedź na to ile czasu potrzeba na ugotowanie najlepszej golonki początkowo może Cię zniechęcić - w tradycyjnych przepisach golonkę wstawia się do piekarnika nawet na kilkanaście godzin. Najprościej wstawić ją na noc i podać kolejnego dnia - efekt końcowy z pewnością wynagrodzi ten długi czas wszystkim smakoszom mięs. Tak długi czas gotowania sprawia, że golonka jest bardzo delikatna, soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie poznaj nasz przepis na gotowaną golonkę. Jeśli jesteś fanem/fanką polskiej kuchni poprostu musisz jej spróbować.

Wartości odżywcze gotowanej golonki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (700g)
Energia (kalorie)
134.26 kcal
939.81 kcal
Białko
14.69 g
102.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (700g)
Tłuszcz
6.50 g
45.47 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.01 g
14.07 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.49 g
31.40 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gotowaną golonkę

Na 100g
Na porcję (700g)
Sód
89.22 mg
624.57 mg
Wapń
16.93 mg
118.53 mg
Żelazo
0.95 mg
6.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gotowanej golonki 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gotowanej golonce

Lista alergenów dla gotowanej golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne

Cena przygotowania gotowanej golonki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
golonka wieprzowa
500 g
1 sztuka
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 500 g
Piwo ciemne
200 ml
3/4 szklanki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Liczba porcji:
Razem
20.00
Łączny koszt
12.93
Jak oceniasz przepis na gotowaną golonkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób