Golonka z indyka

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka z indyka podana z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Golonka z indyka
Golonka z indyka to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonka może zostać podana podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 130 min
115 kcal
Kcal w porcji
535 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka z indyka (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
  • Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na golonka z indyka krok po kroku

Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Obsmaż golonki z indyka.

Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód.

Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.

Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu.

Jak oceniasz przepis na golonka z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat golonki z indyka

Golonka z indyka to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Golonka z indyka jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej dość tłustej golonki wieprzowej. Golonki z indyka są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i nie wymagają tak długiej obróbki termicznej. Przepis na golonkę z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia golonek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonki z indyka, cebula, jabłko, miód, mąka ziemniaczana, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy, bulion drobiowy.

Jak zrobić golonkę z indyka? Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obsmaż golonki z indyka. Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód. Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 120 minut. Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu. Świetnym dodatkiem do golonki jest puree ziemniaczane.

Golonka z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do transportu krwi do komórek naszego ciała przez erytrocyty.

Podsumowując pyszna golonka świetnie sprawdzi się na obiad. Pieczona w piekarniku golonka jest soczysta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki. Golonkę można podać także z dodatkiem kopytek lub gotowanej kaszy. Doskonałym warzywnym dodatkiem do mięsa są buraczki lub surówka z marchewki.

Alergeny w golonce z indyka

Lista alergenów dla golonki z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na golonka z indyka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze golonki z indyka

na 100g gotowej potrawy

Golonka z indyka to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Golonka jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Golonka z indyka dobrze sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Szacunkowy indeks glikemiczny golonki z indyka 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki z indyka

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka z indyka
1000 g
14.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
52.00