Przepis na golonka z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Obsmaż golonki z indyka.

Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód.

Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.

Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu.

Golonka z indyka podana z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Golonka z indyka
Koszt przygotowania dania
12.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
115 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
51

Golonka z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o golonce z indyka

Golonka z indyka to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Golonka z indyka jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej dość tłustej golonki wieprzowej. Golonki z indyka są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i nie wymagają tak długiej obróbki termicznej. Przepis na golonkę z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia golonek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonki z indyka, cebula, jabłko, miód, mąka ziemniaczana, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy, bulion drobiowy.

Jak zrobić golonkę z indyka? Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obsmaż golonki z indyka. Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód. Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 120 minut. Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu. Świetnym dodatkiem do golonki jest puree ziemniaczane.

Golonka z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do transportu krwi do komórek naszego ciała przez erytrocyty.

Podsumowując pyszna golonka świetnie sprawdzi się na obiad. Pieczona w piekarniku golonka jest soczysta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki. Golonkę można podać także z dodatkiem kopytek lub gotowanej kaszy. Doskonałym warzywnym dodatkiem do mięsa są buraczki lub surówka z marchewki.

Wartości odżywcze golonki z indyka

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki z indyka 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w golonce z indyka

Lista alergenów dla golonki z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na golonka z indyka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • golonka z indyka, miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania golonki z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka z indyka
1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Jak oceniasz przepis na golonka z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób