Galat z golonki

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galat z golonki podany na małym talerzyku.
Galat z golonki
Galat z golonki wieprzowej to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Galat doskonale smakuje z dodatkiem octu oraz pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
300 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Golonka wieprzowa (1000 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (300 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (150 g)
  • Por (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Żelatyna 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, małe salaterki

Przepis na galata z golonki krok po kroku

Golonkę włóż do garnka, wlej do niego sześć szklanek wody i gotuj na małej mocy palnika przez 90 minut.

Czosnek, marchew, pietruszkę, por oraz seler korzeniowy obierz, przekrój na mniejsze części i włóż do garnka z golonką. Do warzyw i mięsa dodaj także 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.

Golonkę z warzywami gotuj jeszcze 60 minut, na malej mocy palnika.

Po tym czasie golonkę z warzywami wyciągnij z garnka, a wywar przecedź na sicie.

Mięso z golonki oraz ugotowaną marchew pokrój na mniejsze kawałki.

Do wywaru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie rozpuści się.

Do salaterek włóż mięso oraz marchew i zalej je wywarem z żelatyną.

Salaterki odstaw do ostudzenia i wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowy galat podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na galata z golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat galatu z golonki

Galat z golonki to doskonały pomysł na przystawkę na ciemno. Galaretę z golonki wieprzowej warto podać z dodatkiem pieczywa oraz octu. Przepis na galat z golonki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać galart potrzebne będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, czosnek, marchew, pietruszka, por, seler korzeniowy, żelatyna, sól pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić galat z golonki? Golonkę włóż do garnka, wlej do niego sześć szklanek wody i gotuj na małej mocy palnika przez 90 minut. Czosnek, marchew, pietruszkę, por oraz seler korzeniowy obierz, przekrój na mniejsze części i włóż do garnka z golonką. Do warzyw i mięsa dodaj także 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Golonkę z warzywami gotuj jeszcze 60 minut, na malej mocy palnika. Po tym czasie golonkę z warzywami wyciągnij z garnka, a wywar przecedź na sicie. Mięso z golonki oraz ugotowaną marchew pokrój na mniejsze kawałki. Do wywaru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie rozpuści się. Do salaterek włóż mięso oraz marchew i zalej je wywarem z żelatyną. Salaterki odstaw do ostudzenia i wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy galat podawaj na zimno.

Marchew jest produktem niskokalorycznym. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: najlepsza galareta z golonki świetnie sprawdzi się jako przystawka, którą możesz podać podczas wielu imprez. Pyszna galareta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa oraz octu. Smaczna potrawa jest dobra do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu, dlatego warto przechowywać ją w chłodnym miejscu.

Alergeny w galacie z golonki

Lista alergenów dla galatu z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galatu z golonki

na 100g gotowej potrawy

Galat z golonki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na zimno. Galareta wieprzowa stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
150.11
300.23
Białko (g)
16.37
32.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.93
9.87
Węglowodany przyswajalne (g)
3.76
7.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.00
13.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.94
13.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.64
159.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
3.97
7.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
107.98
215.96
Wapń (mg)
27.46
54.92
Żelazo (mg)
1.24
2.49
Szacunkowy indeks glikemiczny galatu z golonki 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galatu z golonki

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
300 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Żelatyna
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
43.50