Golonka

golonka

Golonka jest przednią albo tylną częścią nogi wieprzowej. To jedno z najbardziej popularnych mięs w Polsce, które cieszy się powodzeniem dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi oraz aromatowi. Golonkę serwować można zarówno na ciepło, jak i na zimno – wówczas podaje się mięso pokrojone na plastry, zastępując nim szynkę na kanapki. Wbrew pozorom golonka ma wiele cennych właściwości odżywczych oraz witamin. W naszym kraju ludzie lubią ją tak bardzo, że w wielu polskich miastach świętuje się dni golonki.

Golonka – pyszne pomysły na golonkę w różnych odsłonach

Golonka jest tylną częścią nogi wieprzowej, którą Polacy uwielbiają regularnie spożywać na obiad. Mięso cenione jest za swój charakterystyczny aromat i smak. Wieprzowa golonka może być gotowana, ale też pieczona w piekarniku. Ogromną popularnością cieszy się także golonka w piwie – to znakomita marynata do tego rodzaju mięsa, która podkreśla jego wykwintny smak. Jak przyrządzić golonkę? Czy istnieje tylko jeden sprawdzony przepis na to mięso? Sprawdź najważniejsze informacje na temat golonki i dowiedz się, jak zrobić z niej przepyszny obiad dla całej rodziny.

Golonka wieprzowa – sprawdzony przepis na aromatyczną golonkę

Najważniejsze informacje na temat golonki – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Golonka jest częścią wieprzowej nogi, która znajduje się dokładnie nieco wyżej od stawu nadgarstkowego. Polacy uwielbiają zarówno przednią, jak i tylną część golonki – zwłaszcza że oba mięsa są do siebie bardzo podobne w smaku. Warto pamiętać jednak o tym, że tylna część golonki ma znacznie więcej mięsa od przedniej, przez co wielbiciele mięsnych dań preferują spożywać właśnie ją. Golonka doceniania jest za swoje tłuste i smaczne mięso, które wygląda i smakuje bardzo charakterystycznie. Jest ciemne, a także poprzecinane licznymi ścięgnami, po których bez problemu rozpoznać można tę część wieprzowiny. Dawniej mięso cieszyło się szczególnym powodzeniem w szlacheckich dworach, gdzie regularnie lądowało na stole podczas większych uczt. Mężczyźni wprost szaleli na punkcie golonki – z czasem jednak również kobiety doceniły niepowtarzalny smak tego specyficznego mięsa.

Golonka najczęściej serwowana jest z piwem albo w piwie – właśnie taka alkoholowa marynata najlepiej bowiem podkreśla smak tłustego mięsa. Polacy lubią jeść golonkę z chlebem i kapustą zasmażaną. Niektórzy preferują jednak jedzenie jej z kiszonymi ogórkami lub pieczonymi warzywami, dodatkowo podkreśloną odrobiną chrzanu i musztardy. Mieszkańcy naszego kraju regularnie jedzą golonkę także klasycznie, a więc z ziemniakami i surówką. Warto dodać, że mięso ma tak dużo tłuszczu, że nawet po ugotowaniu nie robi się suche. Właśnie dlatego poleca się golonkę jako mięso idealne nie tylko do smażenia, ale i wędzenia, grillowania, pieczenia i peklowania. Spożywać można ją zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. krojąc ją na plastry na kanapkę zamiast tradycyjnej wędliny).

Właściwości spożywcze golonki – sprawdź, czy warto ją jeść

Większość dietetyków uważa, że nie powinno się spożywać golonki. Nie jest to bowiem zbyt zdrowe mięso, dlatego też nie można go jeść zbyt często. Golonka jest tłusta i tucząca, a w jej składzie znajdują się kwasy tłuszczowe, które powodują wzrost stężenia cholesterolu we krwi. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia, gdyż doprowadzić może do rozwinięcia się zagrażających życiu chorób sercowo-naczyniowych. Oczywiście nie jest tak, że golonka ma wyłącznie same złe składniki i powinno się omijać ją szerokim łukiem. Sporadycznie jedzona nie powinna wyrządzić większych szkód w organizmie. Tłuszcz może zwiększyć przyswajalność niektórych składników odżywczych, a także witamin. To także nieocenione źródło energii, elastyny i kolagenu – wszystkich tych składników, które powiązane są z naszymi paznokciami, włosami i stanem skóry. Golonka pełna jest też witamin z grupy B i żelaza, dzięki któremu można zmniejszyć ryzyko niedokrwistości. Dietetycy uważają, że golonkę powinno się jeść maksymalnie dwa razy w miesiącu – nie więcej, żeby sobie nie zaszkodzić.

Jeśli chcesz zjeść golonkę, powinieneś wcześniej nauczyć się jej poprawnej obróbki termicznej. Dzięki temu będzie ogromna szansa, aby zmniejszyć ilość kalorii w daniu. Golonkę można dusić albo grillować, ponieważ wtedy można znacznie zmniejszyć ilość tłuszczu w tym mięsie. Warto używać jak największej ilości przypraw w golonce, aby dzięki nim poprawić swoje trawienie. Możesz korzystać z przypraw takich jak kurkuma, rozmaryn, cynamon, czarny pieprz i oregano. Ważne też, żeby serwować golonkę ze świeżymi warzywami (np. pomidorem, sałatką i papryką). Golonka świetnie komponuje się z sokiem z cytryny, która zwiększa przyswajalność żelaza zawartego w mięsie. Aby nie obciążać żołądka na noc, staraj się serwować golonkę maksymalnie do południa, na obiad.

Gotowanie golonki w szybkowarze, krok po kroku

Golonka w szybkowarze to smaczne danie, które można samodzielnie przyrządzić w ok. godzinę. Mięso przygotowane w ten sposób będzie znacznie zdrowsze niż smażona wersja golonki. Będzie też miało o wiele więcej właściwości odżywczych i witamin. Aby mięso z szybkowaru było miękkie (a nawet rozpadające się), należy wydłużyć czas jego przyrządzania o pół godziny. Wiele osób korzysta z szybkowaru nie po to, aby w całości zrobić golonkę, a używa urządzenia wyłącznie do jej wstępnego przygotowania. Mięso można później np. przełożyć do naczynia żaroodpornego i zrobić je z piwem. Następnie piec można też golonkę w piekarniku. To doskonała alternatywa dla golonki z wody, będąca zdrowsza niż jakakolwiek smażona wersja mięsa.

Aby ugotować golonkę w szybkowarze, najpierw należy przyszykować kilka sztuk mięsa do obróbki – w zależności od tego, dla ilu osób przyrządzić chcesz danie. Golonkę trzeba na początek dokładnie wyczyścić, umyć i opalić, aby pozbyć się z niej wszystkich włosków. Następie należy osuszyć mięso i włożyć je do szybkowaru. Golonkę powinno się robić z warzywami, np. z pietruszką, marchewką, opaloną cebulą i selerem – trzeba je wcześniej obrać, umyć, osuszyć i pokroić. Warzywa dodaje się do szybkowaru. Do golonki z warzywami należy wsypać także wybrane przyprawy do smaku, np. ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. Całość trzeba dokładnie zalać wodą i podlać piwem tak, aby płyn w całości zakrył mięso. Szybkowar wystarczy już tylko zamknąć i podgrzewać przez ok. godzinę na kuchence. Po tym czasie urządzenie należy zdjąć z kuchenki i odczekać chwilę, aby w szybkowarze opadło ciśnienie. Potem można już tylko otworzyć szybkowar i poporcjować golonkę, dzieląc ją między wszystkich spożywających obiad domowników.

Przepis na golonkę w piekarniku – sprawdź, jak upiec golonkę na obiad

Golonka w kapuście kiszonej – prosty przepis na smaczną golonkę

Golonka to jeden z ulubionych przysmaków mięsnych Polaków. Serwowana z kapustą kiszoną stanowić może przepyszne i soczyste danie obiadowe dla całej rodziny. Golonka świetnie komponuje się z ziemniakami, stanowiąc pełnowymiarowy i niezwykle treściwy posiłek dla domowników. Aby w prawidłowy sposób przygotować potrawę, należy zaopatrzyć się w golonkę wieprzową, bulion warzywny i wołowy, kapustę kiszoną i przyprawy do smaku – pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Najpierw należy porządnie oczyścić golonkę, a następnie włożyć ją do garnka i zalać bulionem warzywnym. Mięso musi gotować się w naczyniu przez 1,5 godziny. W międzyczasie kapustę trzeba zalać 2 litrami wody i przyprawić ją do smaku, a następnie gotować przez ok. 40 minut – po tym czasie kapusta powinna już zmięknąć. Należy ją następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i położyć na niej golonkę. Całość zalewa się bulionem wołowym i wkłada na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 st. C.

Pieczona golonka z kapustą kiszoną to doskonała potrawa dla każdego, kto uwielbia mięso. Uważa się ją także za klasyczne danie kuchni polskiej. Przepis na golonkę należy do bardzo prostych, więc nawet laik w kuchni powinien doskonale poradzić sobie z jej przyrządzeniem. Aby zrobić golonkę, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników – dostać je można w każdym większym sklepie spożywczym. Istnieje jednak szereg zasad, których należy przestrzegać, zanim zacznie się robić golonkę. Jako że mięso samo w sobie ma mnóstwo tłuszczu, nie wolno dodawać do niego żadnego oleju. Do przepisu na mięso warto włączyć kapustę kiszoną w celu zwiększenia jego właściwości odżywczych. Golonka może być znakomitym pomysłem na pożywny i sycący obiad dla całej rodziny, ale też na przekąskę dla znajomych. Możesz również podać ją jako wykwintny posiłek dla ważnych gości, zwłaszcza w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i warzywnej surówki.

Gotowana golonka na piwie – sprawdź, jak ją zrobić!

Gotowana golonka to znakomity pomysł na smaczne, pożywne i treściwe danie dla całej rodziny. Jest to klasyczny polski przysmak, którym nasi rodacy zachwycają się od wielu lat. Mięso golonki uchodzi nie tylko za apetyczne, ale też bardzo delikatne i soczyste. Aby przygotować golonkę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: golonkę wieprzową, marchewkę, cebulę, piwo ciemne i przyprawy do smaku – czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz i sól. Najpierw umyj golonkę, następnie osusz ją i przypraw do smaku. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i obsmaż z jednej i drugiej strony. Włóż mięso do dużego garnka. Na patelni, gdzie wcześniej smażona była golonka, podsmaż jeszcze cebulę – dodaj ją do mięsa. Następnie umyj marchewkę, obierz ją i pokrój w plasterki. Dorzuć do garnka. Dodaj piwo, po czym dorzuć wszystkie przyprawy. Wstaw garnek do piekarnika i piecz golonkę przez 12 godzin w temperaturze ok. 95 st. C. Po tym czasie należy zwiększyć temperaturę na ok. 200 st. C i piec mięso przez maksymalnie 40 minut.

Golonka z piekarnika to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która najlepiej smakuje z kapustą oraz grzybami leśnymi (ewentualnie z boczniakami). Można serwować ją również z warzywami, a także chrzanem (najlepiej świeżo startym), żurawiną lub musztardą. Warto pamiętać, że golonka wieprzowa może być wykorzystywana nie tylko do przyrządzania obiadów, ale też zup – stanowić może np. składnik kapuśniaku albo kwaśnicy. Golonkę zrobić można w piekarniku, a także w szybkowarze, który nada mięsu niesamowicie apetycznego aromatu i charakterystycznej konsystencji. Należy rzecz jasna pamiętać o tym, że na przygotowanie golonki potrzeba wielu godzin i jeszcze większej dawki cierpliwości. Mięso jednak odwdzięczy się potem swoim delikatnym smakiem i soczystością.

Wszystko, czego nie wiedziałeś o golonce – tajemnice gotowania golonki

Golonki nie wolno jeść zbyt często. Dietetycy zalecają jedzenie tego mięsa maksymalnie dwa razy w miesiącu – inaczej można poważnie zaszkodzić nie tylko swojej figurze, ale i zdrowiu. Specjaliści od żywienia polecają też dobrze zaznajomić się ze sposobami przyrządzania golonki, aby nieprawidłowa obróbka termiczna nie odebrała mięsu jego pożytecznych właściwości. Dobrze zrobiona golonka to mniej kalorii i lepsza tolerancja mięsa przez nasz organizm. Warto zapamiętać, że jednym z najbardziej polecanych sposobów obróbki termicznej golonki jest jej ugrillowanie, upieczenie, przyrządzenie w wodzie lub w parowarze. Aby mięso nabrało walorów smakowych, można zrobić je również na grillu elektrycznym. Dzięki temu pozbyć się można dużej części tłuszczu, który w ogromnej ilości znajduje się w golonce. Także podczas jedzenia odkrajać można kolejno tłuste kawałki mięsa w celu zmniejszenia jego kaloryczności i ochrony własnego zdrowia. Niektórzy duszą mięso pod przykryciem, właśnie tak wypuszczając z niego tłuszcz i jednocześnie zmniejszając kaloryczność golonki.

Mięso powinno się podawać z możliwie jak największą ilością warzyw, które bogate są w witaminę C. Golonkę należy jeść maksymalnie do południa, ponieważ jedzona na wieczór będzie z całą pewnością ogromnym obciążeniem dla żołądka. Oczywiście nie każdy będzie stosował się do zaleceń, które polecane są przed dietetyków. Wielu ludzi najchętniej jada bowiem to mięso w marynacie piwnej lub podsmażane na tłuszczu. Tak czy owak, każda golonka – niezależnie od przeznaczenia i okazji zaserwowania – powinna zostać wcześniej porządnie zapeklowana w przyprawionej wodzie z solą. W takiej zaprawie przeleżeć powinna przez kilka dni, zanim zostanie przyrządzona w ostatecznej wersji.

Golonka - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto